Ny forskning: Patienter bliver for sjældent opfordret til rygestop på hospitalet
Halvdelen af læger og sygeplejersker på hospitaler taler aldrig eller sjældent om rygestop med patienterne. Men rygestop har store gevinster, og bør være en fast del af behandlingen, mener Kræftens Bekæmpelse.

Der er store sundhedsgevinster at hente ved rygestop – også når man er blevet syg. F.eks. fordobler lungekræftpatienter deres levetid, hvis de lægger tobakken på hylden, når kræften bliver opdaget, sammenlignet med dem, som ryger videre. Undersøgelser har vist, at folk er mere motiverede for at kvitte cigaretterne, når de får en diagnose.
Alligevel anbefaler kun en fjerdedel af sundhedspersonalet altid eller ofte patienterne at stoppe med at ryge ved undersøgelse eller behandling på hospitalet, mens en anden fjerdedel gør det nogle gange. Det viser forskningsresultater fra 1645 spørgeskemasvar indsamlet blandt sundhedspersonale på Sygehus Lillebælt og i dele af psykiatrien i Region Syddanmark i 2021.
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, ærgrer sig over, at ikke alle får rådgivning:
- Det er drønærgerligt, at patienter ikke per automatik får hjælp til at kvitte tobakken. Det har stor betydning for både levetid, heling efter operation og velbefindende. Mange patienter er særligt motiverede for rygestop omkring diagnosetidspunktet. Derfor er det oplagt, at sundhedspersonalet griber muligheden og hjælper dem på vej, siger han.
Tid, motivation og viden mangler
Ifølge undersøgelsen er tidsnød, en opfattelse af at patienterne ikke er motiverede og for lidt viden om, hvordan man rådgiver om rygestop, de tre hyppigste årsager til, at sundhedsprofessionelle ikke taler med patienter om, hvordan de kan blive røgfri.
- Der er brug for både uddannelse og en helt fast procedure for, hvordan sundhedspersonale taler rygestop med patienter - det bør være en integreret del af behandlingen. Både støtten til den enkelte patient og henvisningen til rygestop skal styrkes, så alle patienter, der ryger, får tilbuddet om hjælp til rygestop, siger Niels Them Kjær.
Netop rygestop som integreret del af kræftbehandlingen og systematisk hjælp til patienter, der ryger, er blandt Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til en kommende Kræftplan V.
Et stort flertal af den danske befolkning kan også se logikken i at gøre mere for at hjælpe patienter med at blive røgfri. I en repræsentativ undersøgelse foretaget af analysebureaet Verian i 2023 svarede 8 ud af 10, at patienter, der ryger, og som er i behandling på et hospital, skal tilbydes hjælp til at stoppe med at ryge.
Den 31. Maj er WHO World No Tobacco Day, hvor der over hele verden bliver sat fokus på rygnings konsekvenser.
Nøgleord
Kontakter
Forsker bag resultaterne:
Anders Løkke, Professor, Medicinsk Afdeling, Vejle, Tlf. 28894197 – 79406338, Email: aloekke@rsyd.dk
Niels Them KjærProjektchef
projektchef for tobaksforebyggelse
35 25 75 34
Links
Om Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum