Naturens Navnedag - giv det et navn, hvis du vil redde det

Del

Vores kendskab til det dyre- og planteliv, der omgiver os, er ofte alt for mangelfuld. Det gør det ofte svært at forklare, hvorfor og hvordan vi passer bedre på naturen. Det er tanken bag, at europæiske biologer er gået sammen på tværs af 11 lande for at skabe Naturens Navnedag.

Den 23. maj er Carl von Linnés fødselsdag. I fremtiden er det også den europæiske Naturens Navnedag.
Den 23. maj er Carl von Linnés fødselsdag. I fremtiden er det også den europæiske Naturens Navnedag. Foto: Michael Magee, Statens Naturhistoriske Museum

Torsdag den 23. maj er Carl von Linnés fødselsdag. Den verdensberømte svenske forsker og læge lagde grunden til den systematik, der giver navn til planter og dyr. I fremtiden er det også den europæiske Naturens Navnedag.

De fleste kender navnet på det træ eller den busk, de har stående i haven. Måske kan vi også genkende en gråspurv, en solsort og en mælkebøtte, når vi ser dem, men hos både forskere og undervisere er der en udbredt opfattelse af, at vores viden er mangelfuld, og at den er skrumpet hos de unge generationer i forhold til deres bedsteforældre.

- Det er selvfølgelig problematisk, for det er alt andet lettere at redde et naturområde, hvis man ved, hvilke konsekvenser det har for det lokale dyre- og planteliv. Derfor skal vi sikre, at danskerne kender navnene på de dyr og planter, de møder i naturen, siger Nina Rønsted, konstitueret direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

Museet var vært for det danske bidrag til Naturens Navnedag, som i år primært var rettet mod forskere, foreninger og undervisere. Men det er planen at Naturens Navnedag skal holdes hvert år den 23. maj, hvor der fremover kommer flere offentlige arrangementer.

- Vi skal selvfølgelig ikke kende alle arter af både planter og dyr, vi møder, men jeg er overbevist om, at vi alle føler en stærkere glæde og samhørighed med naturen, når vi kender mere til den, siger Anders Tøttrup, forsker og leder af museets Citizen Science-projekter.

Hvis du vil lære mere om de arter, du møder i naturen, kan du bruge appen arter.dk, eller læse mere om svampe i Svampeatlas og insekter i bugdex.dk, som alle er lavet af blandt andre Statens Naturhistoriske Museum.

Fakta om Naturens Navnedag

I de 11 europæiske lande, som deltog i navnedagen, var 16 institutioner værter for begivenheder, som fejrer taxonomi (navngivning af levende organismer). Den 23. maj er valgt fordi det er den svenske forsker Carl Linnés fødselsdag. Han er anerkendt som taxonomiens ’fader’.

Institutioner i 10 lande og 17 prestigefyldte organisationer åbnede deres døre og tilbød rundvisninger, interaktive sessioner og uddannelsesprogrammer for at engagere offentligheden i forståelsen af taxonomiens betydning.

Indsigt fra industri og akademia: Eksperter diskuterede taxonomiens kritiske rolle inden for områder som landbrug, forretningsudvikling, medicin og kosmetik og fremhævede dens grundlæggende betydning for beskyttelsen af biodiversitet (#NameItToSaveIt).

Fremtidige initiativer: Begivenheden er den første af en årlig tilbagevendende begivenhed. Samtaler, møder og netværk fra i år vil gå ind i planlægningen af en endnu større festival næste år med det formål at integrere taxonomi i flere sektorer for at sikre bæredygtighed i bevaringsindsatser.

Kontakter

Billeder

Vores kendskab til det dyre- og planteliv, der omgiver os, er ofte alt for mangelfuld. Det gør det svært at forklare, hvorfor og hvordan vi passer bedre på naturen
Vores kendskab til det dyre- og planteliv, der omgiver os, er ofte alt for mangelfuld. Det gør det svært at forklare, hvorfor og hvordan vi passer bedre på naturen.
Download
Der blev afholdt en lang række møder og events i de 11 deltagende lande. Også på Statens Naturhistoriske Museum
Der blev afholdt en lang række møder og events i de 11 deltagende lande. Også på Statens Naturhistoriske Museum
Download
Danskerne skal være bedre til at kende navnene på de dyr og planter, de møder i naturen.
Danskerne skal være bedre til at kende navnene på de dyr og planter, de møder i naturen.
Download
Det danske bidrag til Naturens Navnedag var rettet mod forskere, foreninger og undervisere. Men fremover kommer der flere offentlige arrangementer, hvert år den 23. maj.
Det danske bidrag til Naturens Navnedag var rettet mod forskere, foreninger og undervisere. Men fremover kommer der flere offentlige arrangementer, hvert år den 23. maj.
Download

Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum - Københavns Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye