Cepos

Ny CEPOS-analyse: Kommunerne kan spare over 5,6 milliarder kroner på ledelse og administration

Del

De danske kommuner kan spare et sted mellem 5,6 og 8,1 mia. kr. på ledelse og administration alene ved at indrette sig ligesom de mest effektive sammenlignelige kommuner, viser ny analyse fra CEPOS

Karsten Bo Larsen
Karsten Bo Larsen Foto: Jakob Melgaard

Kommunerne og regionerne skal spare 3 mia. kr. på administration ifølge regeringsgrundlaget. Det er udgangspunktet, når KL og regeringen nu er i gang med at forhandle rammerne for kommunernes økonomi i 2025. En ny analyse fra CEPOS viser, hvor meget kommunerne kan spare på de såkaldte ’kolde hænder’, ved at lade sig inspirere af hinanden.

”Vores analyse viser, at regeringens målsætning om at spare 3 mia. kr. på ’kolde hænder’ ikke bare er realistisk, men faktisk forholdsvis konservativ. Der er nemlig plads til en langt mere ambitiøs målsætning,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Ved at indrette sig ligesom sammenlignelige kommuner, kan kommunerne samlet set spare et sted mellem 5,6 og 8,1 mia. kr. på ledelse og administration. Det svarer til en årlig besparelse på 900-1.400 kr. per dansker.

Der er naturligvis stor forskel på kommunerne. Derfor tager analysen højde for både indbyggertal og den socioøkonomiske befolkningssammensætning i kommunerne. Kommuner som Skive, Tønder og Rødovre er blandt dem, der kan spare allermest ved at lade sig inspirere af de sammenlignelige kommuner Greve, Ishøj eller Næstved.

”Den offentlige sektor bør altid arbejde på at forvalte borgernes skattebetalinger så fornuftigt som muligt. Derfor bør regeringen stille klare krav til at effektivisere ledelse og administration ikke bare i kommunerne, men også i staten,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, og fortsætter:

”De store kommunale forskelle i forbruget af administratorer illustrerer, at flere penge ikke nødvendigvis fører til mere eller bedre velfærd. Hvis man giver flere penge til kommunerne uden at stille krav om, at driften også skal være mere effektiv, risikerer man at få samme velfærd med flere administratorer,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Karsten Bo Larsen kan kontaktes på 41 22 04 76 for yderligere kommentarer.

Læs analysen og se hvad din kommune kan spare her.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye