Aalborg Universitet

Ordblind iværksætter har skabt nyt afgørende hjælpemiddel

Del

Med nyudviklet oplæsnings- og retteværktøj, der er optimeret gennem AI, skaber nyuddannet softwareingeniør nye muligheder for Danmarks cirka 400.000 ordblinde.

Jakob Frederik Lykke, ordblind iværksætter har udviklet prisbelønnet program til ordblinde
Jakob Frederik Lykke, ordblind iværksætter har udviklet prisbelønnet program til ordblinde AAU Kommunikation

Jakob Frederik Lykke - der er nyuddannet softwareingeniør fra AAU, har udviklet Cliarly – et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde, og selvom han kun har været i gang i relativ kort tid, er virksomheden allerede prisbelønnet. Ikke mindst fordi Jakob med sin egen baggrund som ordblind har skabt et produkt, der virkelig sætter brugeren i centrum.

”Mit mål er, at Cliarly kan gøre livet nemmere for de danskere, der har læsevanskeligheder, hvilket kan skabe en større tro på, at man som ordblind sagtens kan få en uddannelse eller et arbejde”, siger Jakob Frederik Lykke.

Dansende bogstaver og frygten for ikke at kunne få en uddannelse eller et arbejde er hverdagskost for de syv procent af danskerne, der er ordblinde. Jakob Frederik Lykke har udviklet programmet på baggrund af både egne erfaringer og samtaler med andre ordblinde. Cliarly adskiller sig fra eksisterende ordblindeværktøjer ved at forbedre lytteoplevelsen, som er optimeret gennem AI ved brug af naturlige og letforståelige stemmer der, uden afbrydelse af kildereferencer, oplæser tekst.

Jakob Frederik Lykke har netop blevet tildelt AAU Startup Legatet på 250.000 kroner og modtog i efteråret Innovationsfondens Innofounder, målrettet iværksættere med videregående uddannelse. Pengene har allerede nu været god grobund for iværksættervirksomheden, da det har resulteret i den nyligt tilføjede funktion ’Cliarly Corrected’ der udgøres af et tekstfelt og en ’Ret tekst’-knap. Med et enkelt tryk rettes stave- og grammatikfej i indsat tekst. Funktionen er trænet til at vibe-tjekke og kan forstå de skrivefejl, ordblinde typisk laver. Cliarly består derfor nu både af et oplæsnings- og retteværktøj målrettet ordblinde.

Og behovet for gode værktøjer er stort! Undersøgelser viser, at ordblinde generelt klarer sig dårligere i uddannelsessystemet. Hvor 38% af ordblinde danskere påbegynder en videregående uddannelse mod 56% af den øvrige del af befolkningen, er det kun 14% der færdiggør den. Denne onde spiral er noget Cliarly søger at gøre op med.

 ”Ordblindhed skal ikke være en hindring. Man skal kunne klare sig på lige fod med alle andre”, siger Jakob Frederik Lykke.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye