Aarhus Universitetshospital

Stort efterslæb for kvinder med graviditetsdiabetes

Del

På trods af en målrettet indsats har hver femte kvinde med graviditetsdiabetes stadig diabetes eller prædiabetes et år efter fødslen. Det viser ny forskning fra Steno Diabetes Center Aarhus.

- Det kan forhåbentlig blive muligt i fremtiden at forudsige, hvem der har behov for en tættere opfølgning efter fødslen, så både kontrolforløb og forebyggelsestiltag kan skræddersys til den enkelte patient, siger overlæge Ulla Kampmann Opstrup
- Det kan forhåbentlig blive muligt i fremtiden at forudsige, hvem der har behov for en tættere opfølgning efter fødslen, så både kontrolforløb og forebyggelsestiltag kan skræddersys til den enkelte patient, siger overlæge Ulla Kampmann Opstrup Kreditering: Steno Diabetes Center Aarhus

- Mange kvinder vil efter graviditeten måske have en følelse af ”endelig at være færdige med diabetes.” Vores forskning viser tydeligt, at det er mange kvinder desværre ikke, siger Ulla Kampmann Opstrup, overlæge hos Steno Diabetes Center Aarhus og hovedforfatter på et netop offentliggjort studie om graviditetsdiabetes.

Studiet strakte sig fra april 2019 til december 2022 og inkluderede 1270 kvinder. Sammen med Aarhus Universitetshospital og regionshospitalerne i Region Midtjylland lavede Steno Diabetes Center Aarhus i perioden et målrettet tilbud til kvinder med graviditetsdiabetes. Kvinderne fik en samtale med en diætist i graviditetsuge 36, samtidig med at de fik taget og analyseret en række blodprøver. Derudover var der et udvidet kontrolforløb efter fødslen.

Studiet viste, at 20,8 procent af kvinderne udviklede prædiabetes eller diabetes inden for det første år efter fødslen.

Behov for systematisk opfølgning

- Vi ved nu, at risikoen for at udvikle diabetes eller prædiabetes i det første år efter fødslen er ret høj, siger Ulla Kampmann Opstrup.

- Det giver anledning til et øget fokus på opfølgning - både hos kvinden selv, i hospitalsregi og hos praktiserende læger.

Graviditetsdiabetes – eller gestationel diabetes – opstår hos en del af de gravide, som ikke i forvejen har diabetes. Graviditet medfører hos alle kvinder en nedsat insulinfølsomhed, og hos dem, der ikke kan producere nok insulin til at holde et normalt blodsukker, vil man konstatere graviditetsdiabetes. Ofte kan blodsukkeret normaliseres gennem kost- og motionsindsats, men hos 20-25 procent af kvinderne med graviditetsdiabetes vil der være behov for insulinbehandling.

Kvinder med graviditets­diabetes har en øget risiko for at opleve komplikationer under deres graviditet og i forbindelse med fødslen. Desuden ved man, at kvinderne har en stor risko for at udvikle type 2-diabetes i årene efter graviditeten.

Opfølgning for kvinder med graviditetsdiabetes foregår hos de praktiserende læger, men opfølgningen har ikke været systematisk og derfor har der været sparsom viden om, hvor mange kvinder, der senere udvikler diabetes, og hvornår de udvikler diabetes.

Ny guideline er et skridt på vejen

Dansk Endokrinologisk Selskab har netop i samarbejde med Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG), Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) og Dansk Selskab for Klinisk Biokemi (DSKB) offentliggjort en ny guideline, som skal gøre opfølgningen for kvinder med graviditetsdiabetes mere entydig og lidt mindre besværlig end tidligere i håb om at få en større tilslutning til opfølgning efter graviditeten.

- Det kan forhåbentlig blive muligt i fremtiden at forudsige, hvem der har behov for en tættere opfølgning efter fødslen, så både kontrolforløb og forebyggelsestiltag kan skræddersys til den enkelte patient, siger Ulla Kampmann Opstrup.

Fakta

  • Graviditetsdiabetes er en type diabetes, som opstår under graviditeten, uden at man tidligere har haft diabetes. Det kaldes også for graviditetsbetinget diabetes, gestationel diabetes (mellitus) eller GDM.
  • Cirka fem procent af alle gravide kvinder i Danmark udvikler graviditetsdiabetes. Det opdages typisk i 2. eller 3. trimester af graviditeten.
  • Graviditetsdiabetes opstår, fordi insulinen, som transporterer sukker fra blodet ind i cellerne, virker dårligere, og fordi det er vanskeligt for kroppen at producere nok insulin. Det fører til, at blodsukkeret stiger både hos moderen og barnet.

Kilde: Videncenter for Diabetes

Studiet i tal

  • Blandt 1270 kvinder med graviditetsdiabetes havde knap 21 % udviklet prædiabetes eller diabetes inden for det første år efter fødslen:
    • 137 (17,8 %) havde prædiabetes
    • 20 (2,6 %) havde type 2-diabetes
    • 3 (0,4 %) havde type 1-diabetes
  • 40 % af de 768 kvinder, der kom til 1-års opfølgning, havde øget deres vægt 1 år efter graviditeten sammenlignet med deres vægt før graviditeten.
  • De kvinder, der udviklede type 2-diabetes det første år efter graviditeten, havde et højere BMI før graviditeten, de fik mere insulin under graviditeten og havde et højere langtidsblodsukker sidst i graviditeten.

Bag om forskningsresultatet

  • Clinical and Metabolic Characterization of Women With Gestational Diabetes Mellitus Within the First Year Postpartum
  • Offentliggjort i Journal of the Endocrine Society, volume 8, issue 6, June 2024:
    https://academic.oup.com/jes/article/8/6/bvae044/7626148
  • Studietype: Et prospektivt kohortestudie
  • Samarbejdspartnere: Et samarbejde mellem Steno Diabetes Center Aarhus, Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Randers, Regionshospitalet Gødstrup, Regionshospitalet Horsens, Regionshospitalet Viborg.
  • Ekstern finansiering: Ingen
  • Interessekonflikter: Ingen

Nøgleord

Kontakter

Ulla Kampmann Opstrup, overlæge og lektor
Steno Diabetes Center Aarhus
ullaopst@rm.dk
Mobil: 2237 0857

Sine Knorr, Læge, postdoc
Steno Diabetes Center Aarhus
sine.knorr@clin.au.dk

Marie Mikkelsen, kommunikationsrådgiver
Steno Diabetes Center Aarhus
marie.mikkelsen@rm.dk, tlf. 2370 6911

Billeder

- Vi ved nu, at risikoen for at udvikle diabetes eller prædiabetes i det første år efter fødslen er ret høj. Det giver anledning til et øget fokus på opfølgning - både hos kvinden selv, i hospitalsregi og hos praktiserende læger, siger overlæge Ulla Kampmann Opstrup.
- Vi ved nu, at risikoen for at udvikle diabetes eller prædiabetes i det første år efter fødslen er ret høj. Det giver anledning til et øget fokus på opfølgning - både hos kvinden selv, i hospitalsregi og hos praktiserende læger, siger overlæge Ulla Kampmann Opstrup.
Download

Links

Om Steno Diabetes Center Aarhus

Steno Diabetes Center Aarhus er Region Midtjyllands forsknings- og udviklingscenter på diabetesområdet.

Her udvikles nye og innovative indsatser inden for behandling, forebyggelse, forskning, uddannelse og tværsektorielt samarbejde. I særlig grad til gavn for alle, som er påvirket af diabetes, men i høj grad også til gavn for det samlede danske sundhedsvæsen.

Centret, som har til huse i den nye Forumbygning på Aarhus Universitetshospital, er drevet og ejet af Region Midtjylland og støttet af en 10-årig bevilling fra Novo Nordisk Fonden.

Læs mere på stenoaarhus.dk.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Bedre hjælp til børn og unge med BED2.7.2024 14:11:36 CEST | Pressemeddelelse

Binge Eating Disorder (BED) er den mest udbredte spiseforstyrrelse, men få kender lidelsen - især når det gælder børn og unge. Nationalt Center for Overvægt lancerer nu et screeningsværktøj og informationsmaterialer til at understøtte praktiserende læger i at forstå og opdage BED hos børn og unge. Projektet, finansieret af Sundhedsstyrelsen, inkluderer også viden og videoer til pårørende og de unge om BED, og hvordan de får hjælp.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye