Estate

Flere og flere gamle huse forsvinder fra Danmarkskortet

Del

De seneste ti år er der forsvundet lidt mere end tre gamle huse om dagen fra den danske bygningsmasse. Selvom det kan give økonomisk mening at erstatte gamle huse med nye, har det også en konsekvens for klimaet og den bygningsmæssige kulturarv, lyder vurderingen.

Foto: Shutterstock

Selvom de kan have charme og arkitektonisk affektionsværdi, bliver flere og flere af dem revet ned. De sidste ti år er der hver dag i gennemsnit forsvundet lidt mere end tre gamle huse, bygget før 1929, fra den danske bygningsmasse, eller godt 12.000 huse set over hele tiåret.

Det viser en sammentælling af tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget. Det aktuelle antal gamle huse i Danmark bliver aktuelt opgjort til 305.931 huse ud af et samlet antal på 1.245.428 huse.

- Selvfølgelig kan der være tilfælde, hvor der ikke er andre udveje end nedrivning, men når man har med ældre huse at gøre, er der et dilemma i forhold til både ressourcer og kulturarv, man skal overveje, siger presseansvarlig i Estate, Thomas Hovgaard.

Han mener, at der forsvinder mange ældre huse, fordi det ud fra en økonomisk vurdering giver bedre mening at rive de gamle ned og opføre nye.

- Det er meget dyrt at renovere gamle huse, hvis de samtidig skal opgraderes med alle moderne bekvemmeligheder. Mange opgiver derfor og vælger i stedet at bygge et helt nyt hus. I et klimaperspektiv er det til gengæld ikke særligt positivt, fordi det kræver meget CO2 at producere byggematerialer. Samtidig kan det være med til at reducere vores bygningsmæssige kulturarv, siger Thomas Hovgaard.

Ud fra en mæglerfaglig vurdering findes der mange købere til både nye huse og gamle, renoverede huse, men gamle huse har nu alligevel noget, som nye huse har svært ved at konkurrere med.

- Vi så i forbindelse med branden i Børsen-bygningen, hvordan historiske bygninger rummer værdi og store følelser. Det samme gælder for så vidt også ældre villaer med historiske detaljer og stilarter, man ikke benytter længere, men som appellerer til mange af os, siger Thomas Hovgaard.

Kontakter

Om Estate

Estate er en landsdækkende ejendomsmæglerkæde med 90 forretninger fordelt over hele Danmark. Kædens ejendomsmæglere har alle stort lokalkendskab og mange års erfaring med at hjælpe danskere med køb og salg af bolig.

Estate er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.

Følg pressemeddelelser fra Estate

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Estate

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye