HOFOR giver ikoniske havvindmøller mekanisk førstehjælp
Hen over pinsen kunne man ud for København se en stor pram med mobilkran udskifte mekaniske dele på tre af havvindmøllerne på Middelgrunden. Arbejdet hænger sammen med HOFORs planer om at forlænge de ikoniske havvindmøllers levetid, så HOFOR mange år frem kan sende grøn strøm direkte til Hovedstaden.

HOFOR har et ansvar for at sikre fremtidens grønne energi til Hovedstaden. Derfor arbejder HOFOR målrettet på at forlænge levetiden for havvindmøllerne på Middelgrunden – som tilbage i 2001 var verdens største havvindmøllepark, men som nu har mere end to årtier på bagen. Det er et pionerprojekt, da der endnu ikke findes levetidsforlængede møller i danske farvande.
I løbet af pinsen kunne københavnere, nysgerrige lystsejlere og flypassagerer se en stor kran i fuld sving på havet ud for Hovedstaden. Kranen var i gang med at udskifte det såkaldte ’drivtog’ – hovedaksel og gearkasse – på tre af de ikoniske havvindmøller.
”Møllerne på Middelgrunden har leveret grøn strøm til hovedstadsområdet i 23 år, men de mange års slid i vind og vejr er begyndt at trykke. De tre møller, hvor vi nu udskifter nogle af de store, mekaniske dele, er mærket af skader og slitage - og to af dem har stået stille i en periode. Så udskiftningen af drivtogene er i princippet en del af den normale drift. Men det er klart, at det også giver endnu mere mening at udskifte delene nu, når vi forventer at forlænge møllernes levetid med op til 25 år,” forklarer Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch, der som chef for Drift & Asset Management i HOFOR er projektchef på levetidsforlængelsen.
Helt konkret blev de tre vindmøller åbnet i toppen, hvorefter rotoren med møllevinger blev hejst ned på en pram – og derefter selve drivtoget med hovedaksel og gearkasse. Så var der plads til at installere de nye drivtog, inden rotoren med møllevinger og låg kunne blive monteret igen.
Genbrug er et nøgleord
Hele HOFORs projekt med levetidsforlængelse handler om genbrug og reduktion af ressourceforbruget. De nye drivtog, der er installeret i pinsen, er også genbrug. De stammer fra pensionerede møller, men er blevet renoveret på Grenaa Motorfabrik.
De tre drivtog, der nu er afmonteret, vil også blive renoveret – til fremtidige udskiftninger på Middelgrunden.
HOFOR ejer 10 af de i alt 20 møller på Middelgrunden. De blev købt tilbage fra Ørsted i 2018 med det formål at sikre, at de kan få forlænget levetiden ud over de normale 25 driftsår.
De sidste 10 møller er ejet af Middelgrundens Vindmøllelaug, der med omkring 8000 private andelshavere er ét af verdens største af sin art. HOFOR er i dialog med vindmøllelauget om, hvordan de sidste 10 møller også kan blive levetidsforlænget.
”Vi har endnu ikke de sidste tilladelser i forhold til at forlænge driften i op til 25 år endnu, så vi kan gå i gang med den helt store levetids-renovation. Men vi har en stærk tro på, at det kun er spørgsmål om at få de sidste detaljer til at falde på plads. Det er vi i god dialog med myndigheden om,” slutter Jan-Hendrik Ahrenkilde Wunsch.
FAKTA: Havvindmøllerne på Middelgrunden
- En stor spørgeundersøgelse, som Megafon lavede for HOFOR i 2021, viste, at borgerne i Hovedstadens kystkommuner har et meget positivt syn på Middelgrunden Havvindmøllepark. De synes generelt, at møllerne er vigtige for regionens grønne image, og et meget stort flertal bakker op om at forlænge deres levetid.
- Møllerne er danskproducerede af typen Bonus 76. De er 105 meter høje og har hver en effekt på 2 MW, så vindmølleparken har en samlet effekt på 40 MW. De i alt 20 havvindmøller producerer årligt omkring 90 millioner kWh, hvilket svarer til elforbruget i cirka 30.000 københavnske husstande.
- Møllernes fundamenter består af cirka 1800 tons jern og beton per mølle, mens hver mølle med tårn og vinger består af cirka 250 tons materialer. Derfor kan man spare meget CO2 og materialer ved at genbruge og restaurere frem for at opføre nye.
- I forbindelse med levetidsforlængelsen vil HOFOR gennemføre en reparation af møllevingerne, der er slidt efter mere end 20 års drift. Derudover en opgradering af styresystemer, installation af nye systemer til overvågning af forskydning og temperatur på hovedlejer samt installation af et nyt smøresystem.
Kontakter
Thomas Juhl BruunHOFOR Kommunikation
Tlf:27952141thobru@hofor.dkBilleder




Om HOFOR
HOFOR A/S er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Vi opfører vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. Sammen med vores otte ejerkommuner skaber vi bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger. Vi tager ansvar og arbejder tæt sammen med vores kunder, universiteter, erhvervsliv og myndigheder. Vi har over 150 års erfaring, 1.500 ansatte og en årlig omsætning på over 7 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra HOFOR A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HOFOR A/S
HOFOR varsler støjende arbejde fra Folemarksvej i ugen op til påske27.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
HOFOR er nu nået til den larmende del af deres anlægsarbejde ved spildevandsbassinet på Folemarksvej. Der skal sættes spunsvægge, som er store jernplader, der bankes ned i jorden for at stive udgravningen af.
Åbent Hus: Leg og lær med vind hos Energi & Vand 6. april26.3.2025 14:06:42 CET | Pressemeddelelse
Kom til åbent hus hos Energi & Vand søndag den 6. april og oplev en verden af vind og vand for børn og voksne. Her får du og din familie en unik mulighed for at lege og lære i de interaktive læringsrum på en dag fyldt med sjove aktiviteter. Der er pandekager på grillen til de sultne.
HOFOR er klar til kamp mod højtstående grundvand21.3.2025 15:12:38 CET | Pressemeddelelse
Et nyt lovforslag giver forsyningsselskaber mulighed for at lave løsninger, der kan afhjælpe problemer med højtstående grundvand. HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er klar til at gå i gang og kan se fordele i at have ansvar for både regnvand og højtstående grundvand.
Droner skal finde huller i københavnernes fjernvarmerør21.3.2025 13:33:37 CET | Pressemeddelelse
Droner vil flyve over København den næste måneds tid for at spore eventuelle huller i fjernvarmerørene, der snor sig under byen. På den måde er dronerne med til at sikre din varme hjemme i stuerne og undgå unødigt energispild.
HOFOR lytter sig til huller i fjernvarmerørene14.3.2025 13:00:32 CET | Pressemeddelelse
Avanceret lydteknik og droner med termiske kameraer er nyeste metoder, når HOFOR går på jagt efter huller eller utætheder i de kilometerlange fjernvarmerør, der sørger for varme til hovedstadens stuer. Det reducerer varmespild, sparer penge og mindsker unødigt gravearbejde og generne for naboerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum