Stadigt flere kører mountainbike - sådan undgår du skader

Del

Fart, frisk luft og motion i naturskønne omgivelser - det er ikke så mærkeligt, at stadigt flere tager mountainbikesporten til sig.  Den aktive sport risikerer dog at give skader – her får du gode råd til at styre udenom dem.

I 2020 var der næsten 40.000 flere mountainbike-ryttere (MTB) sammenlignet med 2014, og de danske skove og naturområder byder i dag på mere end 700 km. MTB-spor, viser tal fra Naturstyrelsen.

Flere lycra-klædte ryttere med brede dæk betyder desværre også skader, fortæller Jan Graversgaard, direktør i Skadeservice i Alm. Brand:

"MTB-kørsel i terræn er en teknisk krævende disciplin, som kræver høj sikkerhed, teknik og koncentration. Derfor vil vi gerne sætte spotlys på de typiske skader – og hvordan man undgår dem," siger han.

Disse tre skader går igen...
Mangel på erfaring og tekniske evner: At cykle er oftest noget, man lærer fra barnsben, og derfor undervurderer mange, at de har brug for træning eller teknisk flair for at blive dygtige mountainbikeryttere. Kaster du dig ud i ukendt terræn uden træning og erfaring, kan du komme galt afsted med alt fra hudafskrabninger over forstuvninger til brækkede knogler og hjernerystelse.

Træthed og manglende koncentration: Måske er du vant til at tage afsted efter arbejde for at 'slå hjernen fra'. Men pas på, mange skader opstår nemlig, fordi cykelrytteren er uoplagt, ukoncentreret eller træt på turen. Sporten byder ofte på uforudsete forhindringer og vejrforhold, og et øjebliks manglende koncentration kan bringe både en selv og andre i fare.

Forkert indstillet eller manglende udstyr: Risikoen for hovedskader mindskes ifølge Sundhed.dk med 25-55 procent, hvis du bruger cykelhjelm. Det er dog fortsat ikke alle, der husker hjelmen eller det øvrige anbefalede udstyr. Mange skader opstår eller forværres af, at man ikke har det rette sikkerhedsudstyr på. 

... og sådan undgår du dem
Kør med omtanke:
De udfordringer du kaster dig ud i bør matche din teknik og erfaring. Vær hellere ekstra forsigtig første gang, du kører et nyt spor, og undgå at være overmodig på terræn, du ikke er klar til at beherske. 

Brug det rigtige udstyr: Kør altid med sikkerhedsudstyr. En godkendt cykelhjelm er afgørende, og handsker, rygskjold og beskyttere til knæ og albuer er også en rigtig god ide, hvis du kører på spor udover de almindelige skovstier. 

Kør ikke alene og husk telefonen: Du bør altid have en makker med dig, så I kan hjælpe hinanden, hvis der opstår en teknisk udfordring, eller en af jer kommer til skade. Husk også telefonen, så I kan ringe efter hjælp, hvis uheldet er ude. 

"At køre mountainbike kan både give skønne naturoplevelser og et godt samvær. Og så er det godt for helbredet, især når du følger de basale råd for god sikkerhed," fortæller Jan Graversgaard fra Alm. Brand.

Følg pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alm. Brand Forsikring A/S

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye