Aarhus Universitet Natural Sciences

Flot pris og kongeligt håndtryk til Jørgen Christensen-Dalsgaard

Del

Professor emeritus Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet modtog i sidste uge endnu en fornem pris, Crafoordprisen i astronomi, der blev overrakt af Sveriges kronprinsesse Victoria.

Kronprinsesse Victoria gav hånd og Crafoordpris til Jørgen Christensen-Dalsgaard ved en ceremoni i Beijersalen hos Vetenskapsakademien i Stockholm. Når der er fire prismodtagere på billedet, er det fordi Claire Voisin fra Sorbonne universitetet (i den røde kjole) fik Crafoordprisen i matematik.
Kronprinsesse Victoria gav hånd og Crafoordpris til Jørgen Christensen-Dalsgaard ved en ceremoni i Beijersalen hos Vetenskapsakademien i Stockholm. Når der er fire prismodtagere på billedet, er det fordi Claire Voisin fra Sorbonne universitetet (i den røde kjole) fik Crafoordprisen i matematik. Patrik Lundin/Kungl. Vetenskapsakademien Patrik Lundin/Kungl. Vetenskapsakademien

Jørgen Christensen-Dalsgaard deler Crafoordprisen på 6 mio. svenske kroner med sine kolleger Conny Aerts, Katholieke Universiteit Leuven, og Douglas Gough, University of Cambridge. Conny Aerts er i øvrigt æresdoktor på AU.

Kungliga Vetenskapsakademien begrunder valget af de tre forskere med deres store roller i udviklingen af seismiske undersøgelser af Solen og andre stjerner.

Det er omtrent den samme begrundelse, som Det Norske Videnskaps-Akademi benyttede, da det i 2023 overrakte Kavli-prisen på en mio. dollars til deling mellem Jørgen Christensen-Dalsgaard, Conny Aerts og Roger Ulrich (sidstnævnte fra UCLA).

Selve overrækkelsen fandt sted i Beijersalen hos Vetenskapsakademien i Stockholm.

Kontakter

Professor emer. Jørgen Christensen-Dalsgaard
jcd@phys.au.dk
2338 2374

Peter GammelbyKommunikationsmedarbejderFakultetssekretariatet – Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet

Tlf:2114 2956gammelby@au.dk

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye