Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Ny strategi for mere energi fra solceller

Del

I en ny solcellestrategi vil regeringen fortsætte med den markedsdrevne udbygning i stor skala, som de sidste tre år har tredoblet energi fra sol i Danmark. Det skal også være nemmere at sætte solceller på erhvervsejendomme og finde bedre løsninger på solcelle på tage i byområder.

Billede af solceller på et tag
Nye muligheder for mere sol på tage i byområderog på erhvervsejendomme

Danmark har brug for over dobbelt så meget strøm i de kommende år, og solceller er et voksende bidrag til den grønne energiforsyning. Antallet af mindre taganlæg stiger støt, men udviklingen drives særligt af store produktionsanlæg i det åbne land, som leverer til det kollektive elnet. Opsætning af solceller er blevet en god forretning, og udbygningen er markedsdrevet. Siden 2020 og til og med 2023 er kapaciteten af energi fra sol tredoblet fra ca. 1,1 GW til ca. 3,5 GW.

Se, Solcellestrategi for en styrket udbygning med solceller i Danmark, her. https://www.kefm.dk/aktuelt/nyheder/2024/maj/ny-strategi-for-mere-energi-fra-solceller 

Men selvom der er fart på opsætningen af solceller, så vil regeringens solcellestrategi tydeliggøre, hvordan der fremover kan sættes endnu flere solceller op samt bane vejen for at fjerne barrierer, der kan smidiggøre opsætningen af solceller.  Dertil er fokus for strategien at uddybe regler og henvise til relevant vejledning for opsætning af solceller.   

”Grøn energi fra sol er en af de hurtigste og billigste veje til grøn omstilling, elektrificering af samfundet og uafhængighed af fossil gas. Der er god energi i opsætningen af solceller og den udvikling skal fortsætte. Vi har nemlig brug for meget mere strøm til blandt andet elbiler, varmepumper og i erhvervslivet. Derfor vil vi nu sætte mere skub i nye muligheder for mere sol på tage i byområder og på erhvervsejendomme. Hvis eksempelvis en leasing-ordning er vejen igennem en barriere for mere solenergi fra virksomhedstage, så er det oplagt at tage fat i," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. 

Hver watt tæller

Regeringen sætter i solcellestrategien fokus på i alt fem områder for solcelleudbygning i Danmark. For hvert watt tæller med i regeringens ambition om at sikre rammevilkår for en firedobling af VE på land inden 2030.

Solcellestrategien lægger bl.a. op til, at det i fremtiden skal være nemmere at sætte solceller på tagene af erhvervsejendomme via finansieringsformer som leasing. Dette har været efterspurgt af især solcelle- og leasingbranchen.

Regeringen vil også udarbejde et forslag til udmøntning af en pulje på ca. 178 mio. kr. til vedvarende energi på mindre tilgængelige arealer – det vil fx sige større tagarealer i bymæssig bebyggelse, bebyggelse så som boligforeninger, arealer langs bynære motorveje eller jernbaner, overdækkede parkeringsarealer mv.   

Udover mere tempo og bedre rammevilkår for energiparker og solceller i det åbne land samt solceller på tage, er der også fokus på at skabe transparens om gældende regler og muligheder for solceller på offentlige tage og for lokale energifællesskaber. Det gælder også de nye muligheder for at lave lokale kollektive tariffer. Dét skal sammen med den eksisterende pulje til lokale energifællesskaber sikre at lokale energifællesskaber kan udbredes og bidrage til den grønne omstilling. Derudover vil Social- Bolig- og Ældreministeriet undersøge mulighederne for at almene boligorganisationer kan udleje tagarealer til opstilling af solceller.

Vi er i fuld gang med at lægge sporene mod en firedobling af vedvarende energi på land, ikke mindst med meget mere solenergi. Sammen med kommunerne er regeringen ved at finde de bedste steder til energiparker, som både kan være sol og vind. Vi vil forenkle skrivebordsarbejdet og vi vil styrke de lokale processer med naboer og hensynet til naturen. På den måde skulle der rigtig gerne komme endnu mere fut under udbygningen af vindenergi og at fange solens stråler til grøn energi,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. 

Fakta om solcelleudbygning:

  • Udbygningen af solceller er tredoblet siden 2020
  • Solcellekapaciteten på tage er i 2023 27 % større end i 2022 
  • Regeringens ambition er sikre rammevilkår, der kan muliggøre en firedobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030

Fakta om solcellestrategien:

  • Solcellestrategi har fokus på tempo på grøn omstilling
  • Solceller i det åbne land skal etableres under forsat hensyn til naboer, natur, m.m. 
  • Flere finansieringsmuligheder for solceller på tage af erhvervsejendomme (regeringen arbejder på at kunne fremsætte forslag til lovændringer i næste Folketingssamling)
  • Udbrede viden om lokale energifællesskaber
  • Klare regler for solceller på offentlige bygninger

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forbrug og produktion skal følges ad: Køreplan for energieffektivitet er landet11.6.2024 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse

Energieffektive løsninger kan reducere det fossile energiforbrug, understøtte forsyningssikkerheden og sænke energiomkostningerne for forbrugere og virksomheder. I dag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal også brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye