Sindberg Kommunikation ApS

Léonie Sonnings Musikfond uddeler 1 million kroner til 10 europæiske talenters kunstneriske udvikling

Del

Vanen tro uddeler Léonie Sonnings Musikfond 100.000 kroner til 10 særligt udvalgte musikalske talenter. I år ser fonden ud over de nordiske grænser og tildeler også en række talentpriser til lovende unge europæiske musikere, der alle har det til fælles, at de har et musikalsk virke i Danmark.   

Léonie Sonning Musikfonds talenter 2024
Léonie Sonning Musikfonds talenter 2024 Foto: Rune Grassow

Siden 1967 har Léonie Sonnings Musikfond sideløbende med den store musikpris uddelt stipendier til unge komponister, dirigenter, musikere eller sangere for at støtte deres kunstneriske udvikling.  

I dag skriver 10 nye talenter sig ind i en imponerende række af talentprismodtagere, der allerede tæller store navne som blandt andre dirigenterne Esa-Pekka Salonen og Michael Schønwandt, trombonespilleren Christian Lindberg, komponisten Bent Sørensen og i nyere tid cellisten Andreas Brantelid, komponisten Simon Steen-Andersen og sopranen Lise Davidsen. 

Tidligere har talentpriserne været forbeholdt musikere fra de nordiske lande. I de sidste år har fonden valgt at udvide kriterierne, så unge talentfulde musikere fra Europa, der har et virke i Danmark, også har kunnet komme i betragtning. Det betyder, at der blandt dette års modtagere foruden nordiske musikere også uddeles talentpriser til den græskfødte komponist Athanasia Kotronia og den italienske pianist Marco Pomelli.  

Esben Tange, formand for Léonie Sonnings Musikfond, fortæller om motivationen for også at tildele talentpriser til musiker udefra, der har valgt at slå sig ned i Danmark. 

”Musikkens sprog er internationalt, og det er med stolthed, at vi i Léonie Sonnings Musikfond uddeler i alt 1 million kroner til unge talenter fra en række europæiske lande - og alle med et virke i Danmark. Betydning af inspirationen udefra er enorm vigtig for unge musikere. Så det er med glæde, at vi både støtter op om musikere, der har valgt at rejse til Danmark, og støtte danske musikere, der ønsker at studere i udlandet.” 

De 10 talentprismodtagere i 2024 er:  

AKELA String Quartet
AKELA String Quartet blev dannet af de fire venner Clara Glasdam (violin), Gustav Ranum (violin), Kirsten Wilbrandt Kjær (bratsch) og Oskar Reuben Friis-Hansen (cello) i efteråret 2019, før Covid-19 gjorde sit indtog og lagde gaderne øde. De fire studerende på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, der også har spillet sammen i Det Danske Ungdomsensemble, udnyttede nedlukningen til at lave deres egen lille boble og blive endnu tættere og sætte yderligere skub i AKELA String Quartet.  

Siden er det kun gået fremad, og kvartetten blev i 2023 udvalgt til at være en del af MERITA, et europæisk tiltag som er med til at redefinere koncerter i samarbejde med unge internationale kvartetter. Samme år modtag alle kvartettens medlemmer Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Talentpris, mens de i 2022 vandt førstepris i LFN International Chamber Music Competition.  

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på undervisning i form af masterclass i udlandet og undervisning med Den Danske Strygekvartet samt at optage auditionvideoer i god kvalitet og andet PR. 

Asmus Hanke Frederiksen – Sang
For den klassiske sanger Asmus Hanke Frederiksen (født 1997 i København) blev mødet med hans hustru på deres fælles højskole og arbejdet på den lokale McDonalds afgørende for, at han i dag er nået dertil, hvor han er som sanger. Begge dele handlede nemlig om at hanke op i sig selv og afsøge, hvad man skal med sit liv og bruge tiden på netop det, man brænder for. Heldigvis brændte Asmus for sangen, og karrieren har siden taget fart for sangeren, der i dag slår sine folder på Fyn.  

Asmus er uddannet ved Aurehøj Gymnasium, MGK Frederiksberg og Syddansk Musikkonservatorium, Odense. Han har været solist i Händels Messias, Ravels Don Quichotte à Dulcinee og Faurès Requiem med Odense Symfoniorkester og i Brahms Requiem med Sønderjyllands Symfoniorkester. Desuden også Schaunard i Puccinis La Boheme med Helsingør Kammeropera og Aeneas i Purcells Dido og Aeneas med Opera Nordsjælland. 

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på sangtimer med operasanger Reinaldo Macias, dramaforløb hos to danske instruktører, en studierejse i Europa med henblik på at indstudere en operarolle inden for Asmus’ kernerepertoire og til udgifter ved foresyngninger på diverse operahuse i Europa. 

Athanasia Kotronia – Komponist
Athanasia Katronia blev født i Grækenland i 2000. Som femårig flyttede hun til Sverige, hvor hun et par år senere begyndte at spille klarinet. Da hun nåede 14-årsalderen komponerede hun sit første stykke. Efter at have studereret komposition ved musikgymnasiet Musikkonservatoriet Falun i Sverige, rettede hun blikket mod København. Her blev hun både bachelor og master på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.  

Athanasia Kotronia har gjort sig bemærket som en ægte igangsætter, og hun har arbejdet inden for flere foreninger som Konstmusiksystrar (Sverige) og som forperson for Ung Nordisk Musik Danmark, hvor hun skal producere festivalen i 2026. Tilmed står hun bag uropførelser af orkesterværker på DKDM 2023 og ved Pulsar festival i 2024 og 2025. Hun har skrevet værker til en række ensembler, og hendes musik er blevet spillet på festivaler rundtomkring i Europa.  

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges til udstyr for at fortsætte med at komponere, arbejde med elektroakustiske værker, produktion og dokumentation af værker. En del af beløbet skal anvendes til kommende projekter, og en del skal bruges til lektioner af nogle af verdens førende komponister. 

August Schieldrop – Tuba
Nordmanden August Schieldrop blev født i Oslo i 1999, og siden tiårsalderen har han kastet sin kærlighed over tubaen efter først at have spillet barytonhorn og valdhorn. I Oslo gik han på Majorstua musikskole og Barratt Due musikkinstitutt, mens han tog en videregående uddannelse på Academy of Music i Oslo og sidenhen solistuddannelsen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.  

Karrieren har budt på optrædener med blandt andet Oslo Filharmonikerne, Bergen Filharmonikerne og Norges Radios Symfoniorkester, mens August også har spillet på kammermusikfestivaler i Skandinavien og givet koncerter i Europa og USA. Han blev tilmed udnævnt til Årets Talent 2020 i Norge og modtog Equinor Talent Award i 2021.  

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal udelukkende bruges til bestilling af nye værker for tuba, da der ikke er mange tubakoncerter og -sonater på markedet.  

Christian Skovlund – Obo
For Christian Skovlund (1999) fra Farum begyndte den musikalske rejse med oboen på Furesø Musikskole, hvor han startede som niårig. På trods af kælenavnet Obo-Christian havde han egentligt ikke tænkt, at oboen skulle føre til et professionelt virke, selvom han i gymnasiet spillede både i Sankt Annæ Symfoniorkester samt forskellige ensembler og harmoniorkestre. Ikke desto mindre blev han efter studentereksamen på Aurehøj Gymnasium optaget på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. 

I dag er det glæden ved at spille i orkester, der driver Christian. Udover at studere på kandidatuddannelsen ved DKDM med Prof. Max Artved, som lærer, bruger Christian også hverdagen på blæserkvintetten Cumulus Quintet, som han har været med til at stifte, og som i 2023 vandt 1. prisen ved Nordic Wind Competition i Oslo. 

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på undervisning, studierejse og masterclasses. Derudover rør-maskiner til produktion af oborør. 

Christina Sofia af Klinteberg Herresthal – Mezzosopran
Christina Sofia af Klinteberg Herresthal er født i Oslo i 1997, hvor hun er vokset op med musik tæt på livet. Hun trådte sine barnesko i Den Norske Operas Børnekor og Barratt Due Unge Talenter i Oslo. Den unge mezzosopran med en forkærlighed for kammermusik er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og Norges Musikhøjskole.  

Christina Sofia af Klinteberg Herresthal fik sin operadebut som Ishara i Per Nørgårds Gilgamesh (Rued Langaard Festival 2022). Derudover har hun fungeret som solist med Orkester Nord, Arctic Philharmonic, Det Finske Barokorkester, Nordic Baroque, Randers Kammerorkester, The Baroque Society, Ensemble Esbjerg og Nordic String Quartet.  

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på fordybningsrejser til Bruxelles, Wien, Salzburg, Helsinki og London. Dertil studierejse til komponist Maya Miro Johnson ved Yale University/NY for at være med på udviklingen af en kammeropera, hvor hovedrollen skrives til hende, til Oslo, hvor hun har et forskningsprojekt på NMH, samt til Paris for at forbedre sine franskkundskaber. Endelig vil hun deltage i baroksangskonkurrencer for at bygge et kontaktnet inden for det europæiske musikmiljø. 

Christine Bach Tofft - Sopran og Musikpædagog
Foruden at være sopran udmærker Christine Bach Tofft (født 1995 i Mørkhøj) sig ved også at være musikpædagog. Siden hun fra barnsben blandt andet beskæftigede sig med salmesang grundet moderens hverv som organist, har hun vidst, at hun skulle være noget inden for musikken. I dag er hun som musikpædagog særligt optaget af forholdet mellem mor og barn.  

Det blev karrieredefinerede, da Christine blev optaget på MGK i klassisk sang, som gav hende en retning. Hun nåede dog også at læse religionsvidenskab på Københavns Universitet i et par år, inden hun i 2018 blev optaget Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som almen musiklærer. Senere har hun specialiseret sig i sang og musikpædagogik. Hun synger til dagligt i Holmens Kantori og Vokalensemble samt Musica Ficta, når hun ikke arbejder i kirker og på musikskoler som musikpædagog. 

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på sangtimer og masterclasses i udlandet samt en efteruddannelse på Børnekorakademiet. 

Elise Busch-Madsen – Fløjte
Elise Busch-Madsen, der er født (2002) og opvokset i Slangerup, har siden skolestart været tæt forbundet med fløjten. Først brugte hun seks år på blokfløjten, inden hun skiftede til tværfløjten. Fløjten har siden barndommen været Elises frirum, og i dag spiller hun blandt andet med blæserkvintetten Cumulus Quintet med hvem, hun i 2023 vandt 1. prisen ved Nordic Wind Competition i Oslo. 

Til dagligt studerer hun bachelor i fløjte på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Ulla Miilmann, mens hun har fået undervisning af anerkendte fløjtenister som Phillipe Bernold, Aldo Baerten, Carlo Jans, Tom Ottar Andreassen og Mario Caroli. Har derudover deltaget i masterclasses i Polen, Norge, Spanien og Frankrig, mens hun også har spillet i KUSO (Københavns Ungdomssymfoniorkester), DUSIKA (Hovedstadsregionens Ungdomssymfoniorkester) og SASO (Sankt Annæ Symfoniorkester). 

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på et udvekslingsår i udlandet. 

Kirsten Voss Petersen - Mezzosopran
Kirsten Voss Petersen (født i 1995 i Silkeborg) startede til babyrytmik, da hun var blot seks måneder gammel. Som seksårig startede Kirsten i et børnekor, og fra hun som 11-årig startede til klassisk sang, har hun vidst, at hun ville være operasanger. Den drøm er heldigvis lykkedes.  

Hendes bachelor, master og solistuddannelse i klassisk sang har hun taget ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, og hun er i dag medlem af flere voksenensembler, herunder Ensemble Edge. Derudover har Kirsten været Young Artist på Søholm Opera, praktikant som praktisk assistent hos Opera Lab Berlin og deltaget i Britten/Pears Young Artist program for Composition, Alternative Performance and Performance Art. 

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges til ​​weekendkurser i udvidet sangteknik, musikalsk coach, engagere mentor på producent kompetencer, rejse til New York i forbindelse med samarbejde og workshop med komponist Elizabeth Gartman. Derudover skal en sum bruges på månedligt at kunne opleve koncerter, forestillinger og festivaler i Danmark. 

Marco Pomelli – Pianist
Den italienske pianist Marco Pomelli er født og opvokset i Padua i det nordøstlige Italien. Allerede som 10-årig blev han optaget på musikkonservatoriet i hjembyen, som optager talentfulde unge i en meget ung alder. Det medførte et enormt pres på Marco, som han heldigvis klarede sig igennem. Friheden med klaveret fandt han først, da han kom til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 2019 for at studere i solistklassen under Niklas Sivelöv.   

Han færdiggjorde sine studier i København i 2021, og han har siden komponeret og udgivet flere soloalbums, herunder “Lineature” i 2022, “Bartok 1926” i 2023 og Riverlike i 2024. Marco har vundet priser og anerkendelse ved både italienske og internationale konkurrencer og spillet på scener i både Italien, Tyskland, Frankrig, Danmark og Spanien. Desuden har han deltaget i masterclasses og modtaget undervisning fra et utal af internationalt hyldede koncertpianister.   

Pengene, der følger med Léonie Sonnings Talentpris, skal bruges på indkøb i udstyr til musikproduktion, masterclasses og kurser i improvisation, samt udgifter til øvelokale. 

null
Léonie Sonnings Musikfonds talenter 2024 Foto: Rune Grassow

Kontakter

Billeder

Elise Busch-Madsen
Elise Busch-Madsen
Rune Grassow
Download
Christina Sofia af Klinteberg Herresthal
Christina Sofia af Klinteberg Herresthal
Rune Grassow
Download
August Schieldrop
August Schieldrop
Download
Athanasia Kotronia
Athanasia Kotronia
Download
Kirsten Voss
Kirsten Voss
Download
Christine Bach Tofft
Christine Bach Tofft
Download
Asmus Hanke Frederiksen
Asmus Hanke Frederiksen
Download
Christian Skovlund
Christian Skovlund
Rune Grassow
Download
Marco Pomelli
Marco Pomelli
Rune Grassow
Download
AKELA String Quartet
AKELA String Quartet
Rune Grassow
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra Sindberg Kommunikation ApS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sindberg Kommunikation ApS

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye