Zoologisk Have i København

Bygger Biodiversitetscenter ZOO til 122 millioner kroner

Del

Finansieringen er nu på plads, så ZOO kan gå i gang med stort og vigtigt byggeri for natur og truede arter

Drømmen har været der i flere år, og nu går den endelig i opfyldelse.

For få dage siden fik man i ZOO en besked, der gav anledning til store smil og highfives på kontoret. Nemlig tilsagnet om de sidste millioner, der gør det muligt at bygge Biodiversitetscenter ZOO. Et centrum for alle de aktiviteter omkring biodiversitet og beskyttelse af truede arter, som ZOO er involveret i.

-ZOO har gennem årtier arbejdet for at beskytte truede dyr og deres naturlige levesteder i udlandet og herhjemme. Igennem de senere år har vi intensiveret arbejdet med en række danske projekter, hvor vi med stor succes opdrætter truede danske insekter og padder og sætter dem tilbage i genoprettede naturområder. Internationalt har vi feltprojekter på seks kontinenter, som er en væsentlig del af ZOOs arbejde for at redde truede arter og formidle om den globale biodiversitetskrise. Så vi er allerede en vigtig aktør, og kan nu få en endnu større stemme. Dertil kommer, at det rent praktisk bliver muligt at invitere vores gæster ind og se vores arbejde bag kulissen, siger adm.dir i ZOO, Pernille Mehl.

Det er skovejer Carsten Følsgaard, der har været den største private bidragsyder til projektet og derudover gør millionbevillinger fra Novo Nordisk Fonden, Augustinus Fonden, Alfred Benzons Fond, Knud Højgaards Fond, Beckett Fonden, Skibsreder Per Henriksens Fond, Louis Petersens Legat og William Demant Fonden det muligt at bygge det, som skal blive til et stort multifunktionelt fyrtårn på hjørnet af Roskildevej og Søndre Fasanvej.

-Der er heldigvis mange forskellige aktører, der sammen med os, vil gøre en forskel for verdens dyr og natur. Det skal vi selvfølgelig bruge aktivt i de nye rammer. Derfor skal Biodiversitetscenter ZOO også rumme et spirende netværk, hvor Zoologisk Haves eksperter kan udveksle ideer med visionære danske virksomheder og organisationer. Det bliver meget spændende at se, hvor meget vi sammen kan udrette i fremtiden, lyder det fra Pernille Mehl.

Borgmester på Frederiksberg, Michael Vindfeldt, finder projektet særligt spændende:

-Vi er stolte af, at Biodiversitetscenter ZOO bliver etableret i den største kulturinstitution på Frederiksberg. Frederiksberg Kommune har en vision om at være en grøn oase midt i hovedstaden med masser bynatur og høj biodiversitet. Det kunne med andre ord ikke være et bedre match, lyder det.

Ny dyreklinik med topmoderne udstyr

Med en dyrebestand på mere end 4000 dyr - og dermed ansvaret for nogle af Jordens mest truede arter, har ZOOs dyrlæger en helt afgørende opgave i at sikre dyrenes sundhed. Trods de beskedne rammer i den nuværende dyreklinik, som er fra 1984, har ZOOs dyrlæger og forskere længe været blandt verdens førende, når det gælder udvikling af nye teknikker til bedøvelse samt indenfor zoomedicinsk og genetisk forskning.

-De fysiske rammer for vores dyrlæger og forskere har længe været utidssvarende i forhold til den moderne ZOO, vi er i dag. Samtidig vil vi gerne give både børn og voksne mulighed for at følge med live, når der laves DNA-analyser, foretages CT-scanninger, eller hvis et dyr skal undersøges eller opereres. Derfor bliver en ny dyreklinik og forskningsfaciliteter også en del af det nye hus, fortæller zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Udover indkig til forskning, laboratorier og dyreklinik, vil ZOOs gæster kunne følge med i arbejdet i felten i Grønland, Sydafrika, Brasilien og andre steder gennem en spektakulær videoinstallation.

Biodiversitetcenter ZOO er tegnet af Arkitektfirmaet CCO.

Byggeriet forventes igangsat: primo 2025

Forventes færdigt: ultimo 2026

FAKTA:

SÅ MANGE AKTIVITETER SAMLES I BIODIVERISTETSCENTER ZOO:

Dyrehospital

”Live-formidling” fra dyreklinikken af røntgenbilleder, scanninger osv. Som gæsterne både kan se og lytte til.

Gennem panoramaruder kan man se ind i dyrehospitalets behandlingsrum, hvor undersøgelsesbordet er placeret lige inden for vinduerne. På skærme ved siden af vinduet vil man kunne følge med i detaljer gennem kameraer placeret på undersøgelseslamperne, eller - afhængig af hvad det aktuelle indgreb indebærer - se ultralydsscanning, røntgenoptagelser eller CT-billeder. Et lydanlæg tillader, at dyrlægerne eller en formidler kan forklare procedurer og fund.

Kliniklaboratorium

Blodprøver undersøges, afføringsprøver testes for parasitter og vandprøver analyseres. ”Live” formidling af dét dyrlæger og laboranter ser i mikroskopet.

Gæsten kan opleve kliniklaboratoriet, hvor blodprøver fra ZOOs dyr analyseres ved kemiske analyser, automatiserede tællinger og mikroskopi. Det er også her vandprøver testes og afføringsprøver analyseres for parasitter og hormonniveauer.

DNA-laboratorium

Kig ind i ZOOs genetiske laboratorium. ”Live” formidling af resultater og data.

ZOO har en lang historik for genetisk forskning, og i DNA-laboratoriet analyseres hår-, blod- og vævsprøver ikke bare fra zoologiske haver, men fra hele verden. På info-skærmene skal gæsten kunne følge med i arbejdet med DNA oprensning etc., og delagtiggøres i resultater og deres betydning. Det er også her, at man vil kunne stifte bekendtskab med ZOOs arbejde med stambøger og avlsprogrammer, der sikrer overlevelse for truede arter.

CT-rum

Essentielt redskab

Fra gaden er der indkig til det højloftede rum, hvor en CT-scanner, som er den første i en zoologisk have i Nordeuropa, skal hjælpe ZOO med at løse vanskelige cases og at beskrive normalanatomi hos en række dyrearter.

I projektet er der også sat penge af til at renovere eller genopføre følgende faciliteter:    

Gartneri

Biodiversitet er også planter og svampe. ZOOs gartnere fremdriver planter og opdrætter sommerfugle.

Der skal bygges to specialindrettede drivhuse: et koldt og et varmt. I Gartneriet fremdriver ZOOs gartnere dels planter til dekoration, dels til føde for specialiserede dyr som vandrende pinde, bladskærermyrer og sommerfuglelarver. Her kan gæsten følge gartnernes arbejde på nærmeste hånd og lære at kampen for biodiversiteten i høj grad også omfatter planter.

Foderkøkken (renoveres)

I Foderkøkkenet tilberedes foder til ZOOs mere end 230 dyrearter.

Gennem en stor rude kan man se ind i grøntrummet, hvor ZOOs fodermedarbejdere forbereder og pakker foder til Havens mangeartede dyr. På plancher vil vi fortælle historien om vigtigheden af ernæring og om dyrs tilpasning.

Obduktionsrummet (nuværende dyreklinik)

”Dødens detektiver” undersøger døde dyr.

Gennem store ruder kan man følge med i obduktioner på nærmeste hånd. Obduktionsrummet indrettes med kameraer, så detaljer kan vises på store skærme. Også her vil et lydanlæg tillade direkte formidling, og skærmene vil kunne vise arkiverede optagelser, når rummet ikke er i brug. Gæsten skal også kunne kigge med på histopatologiske detaljer på skærmen.

Biodiversitetcenter ZOO er tegnet af Arkitektfirmaet CCO.

Kontakter

Billeder

ZOO er blandt andet med til at beskytte den gyldne løveabe i Brasilien.
ZOO er blandt andet med til at beskytte den gyldne løveabe i Brasilien.
Download
Det nye Biodiversitetscenter ZOO skal samle alle ZOOs projekter herhjemme og i udlandet.
Det nye Biodiversitetscenter ZOO skal samle alle ZOOs projekter herhjemme og i udlandet.
Download
ZOO har et avlcenter, hvor man opdrætter padder og insekter, der er truede i den danske natur. Avlscenteret vil blive udvidet i det nye Biodiversitetscenter ZOO.
ZOO har et avlcenter, hvor man opdrætter padder og insekter, der er truede i den danske natur. Avlscenteret vil blive udvidet i det nye Biodiversitetscenter ZOO.
Download

ZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.

Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København

Babyboom i Zoologisk Have: Chimpanseunge og flodhesteunge født16.5.2024 08:51:12 CEST | Pressemeddelelse

Mandag den 13. maj kom en velskabt chimpanseunge til verden i Zoologisk Have København. Kun to dage senere, onsdag den 15. maj, blev en flodhesteunge født midt i åbningstiden til frit skue på Savannen. Begge fødsler er forløbet godt, og både mødre og unger er sunde og raske Se billeder her: FLODHEST VIDEO + FOTOS (Frank Rønsholt): https://we.tl/t-WKxQWH5c1D CHIMPANSE VIDEO + FOTOS (kreditering Zoologisk Have København / København ZOO): https://we.tl/t-ChJmukXeBL

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye