Tørkeindekset er på vej op: Populært haveredskab bag skader for millionbeløb
Mens danskerne nyder godt af de høje temperaturer og det gode vejr, så er tørkeindekset på vej op. Og det kan skabe farlige situationer i sommerlandet, når boligejere bruger ukrudtsbrændere i nærheden af tørre græsplæner, plankeværk og boliger.

Den seneste tids høje temperaturer har både sendt mange danskere i haven og været årsag til, at der er ved at indfinde sig tørke flere steder i landet. Og derfor skal man være ekstra påpasselig nu, hvis man bruger en ukrudtsbrænder til at slippe af med uønskede planter omkring hjemmet.
Den seneste tids høje temperatur er ikke kun med til at give en øget risiko for solbrændte næser og hurtigt smeltede is.
Det betyder samtidig, at tørkeindekset er hastigt stigende mange steder i landet, og dermed stiger risikoen for ulykker og voldsomme skader betragteligt, når danskere går i haven med ukrudtsbrændere, der for mange er blevet et uundværligt redskab i kampen mod ukrudt.
Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen er ukrudtsbrændere skyld i omkring 350 ulykker hvert år, og det sker særligt, når årets første varme sender mange danskere i haven.
Det fortæller Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
“Hvert år på denne tid oplever vi en stigning i antallet af uheld, der er forårsaget af ukrudtsbrændere. Og selvom de fleste bliver stoppet, inden de udvikler sig, så fører de også hvert år til omfattende skader, der løber op i millionbeløb, når ilden får fat i bolig og bebyggelse,” siger hun.
Ukrudtsbrænderes popularitet kan aflæses i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
Her svarer godt hver anden dansker, der bor i ejerbolig, at de ejer en ukrudtsbrænder og ifølge Lene Rasmussen kan en årsag til en del af ulykkerne være, at mange ikke er klar over, hvordan man bruger ukrudtsbrænderen korrekt.
“Uopmærksomhed er klart den største årsag til at vi ser de her ulykker, og så skal man være klar over, at ukrudtet ikke skal brændes væk, det skal kun svitses. Og samtidig skal det foregå med pæn afstand til bolig og bebyggelse som skure og plankeværk.”
Gode råd ved brug af ukrudtsbrænder:
1. Hold øje med tørkeindexet på dmi.dk.
2. Hold kun ukrudtsbrænderen over ukrudtet i kort tid.
3. Hold afstand til bygninger, plankeværk og tør bevoksning.
4. Efterlad aldrig en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
5. Hav altid vand eller udstyr til brandslukning i nærheden.
6. Sørg for, der ikke er efterladte gløder i forbindelse med arbejdet.
7. Afmonter gasflasken efter brug.
(Kilder: Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen)
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 544 repræsentativt udvalgte boligejere over 18 år af © YouGov for Gjensidige i april 2024.
Ejer du en ukrudtsbrænder? |
|
Ja |
47% |
Nej |
53% |
Ønsker ikke at svare |
0% |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
På ferie med sygdom: Det skal man være opmærksom på1.7.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Sol, varme og saltvand kan lyde tillokkende i sygdomstider. Danskere med kendt sygdom bør dog gøre sig overvejelser inden turen går sydpå på ferie, og især være opmærksomme på deres rejseforsikring, lyder opfordringen.
Her er de ting, der irriterer danskere mest i lufthavnen28.6.2025 09:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og for rigtig mange kan opholdet i lufthavne være en stressende oplevelse. Og i en ny undersøgelse afslører danskerne, hvad der særligt irriterer dem ved andre rejsende, når de er i lufthavnen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum