Tørkeindekset er på vej op: Populært haveredskab bag skader for millionbeløb
Mens danskerne nyder godt af de høje temperaturer og det gode vejr, så er tørkeindekset på vej op. Og det kan skabe farlige situationer i sommerlandet, når boligejere bruger ukrudtsbrændere i nærheden af tørre græsplæner, plankeværk og boliger.

Den seneste tids høje temperaturer har både sendt mange danskere i haven og været årsag til, at der er ved at indfinde sig tørke flere steder i landet. Og derfor skal man være ekstra påpasselig nu, hvis man bruger en ukrudtsbrænder til at slippe af med uønskede planter omkring hjemmet.
Den seneste tids høje temperatur er ikke kun med til at give en øget risiko for solbrændte næser og hurtigt smeltede is.
Det betyder samtidig, at tørkeindekset er hastigt stigende mange steder i landet, og dermed stiger risikoen for ulykker og voldsomme skader betragteligt, når danskere går i haven med ukrudtsbrændere, der for mange er blevet et uundværligt redskab i kampen mod ukrudt.
Ifølge tal fra Beredskabsstyrelsen er ukrudtsbrændere skyld i omkring 350 ulykker hvert år, og det sker særligt, når årets første varme sender mange danskere i haven.
Det fortæller Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
“Hvert år på denne tid oplever vi en stigning i antallet af uheld, der er forårsaget af ukrudtsbrændere. Og selvom de fleste bliver stoppet, inden de udvikler sig, så fører de også hvert år til omfattende skader, der løber op i millionbeløb, når ilden får fat i bolig og bebyggelse,” siger hun.
Ukrudtsbrænderes popularitet kan aflæses i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
Her svarer godt hver anden dansker, der bor i ejerbolig, at de ejer en ukrudtsbrænder og ifølge Lene Rasmussen kan en årsag til en del af ulykkerne være, at mange ikke er klar over, hvordan man bruger ukrudtsbrænderen korrekt.
“Uopmærksomhed er klart den største årsag til at vi ser de her ulykker, og så skal man være klar over, at ukrudtet ikke skal brændes væk, det skal kun svitses. Og samtidig skal det foregå med pæn afstand til bolig og bebyggelse som skure og plankeværk.”
Gode råd ved brug af ukrudtsbrænder:
1. Hold øje med tørkeindexet på dmi.dk.
2. Hold kun ukrudtsbrænderen over ukrudtet i kort tid.
3. Hold afstand til bygninger, plankeværk og tør bevoksning.
4. Efterlad aldrig en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
5. Hav altid vand eller udstyr til brandslukning i nærheden.
6. Sørg for, der ikke er efterladte gløder i forbindelse med arbejdet.
7. Afmonter gasflasken efter brug.
(Kilder: Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen)
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 544 repræsentativt udvalgte boligejere over 18 år af © YouGov for Gjensidige i april 2024.
Ejer du en ukrudtsbrænder? |
|
Ja |
47% |
Nej |
53% |
Ønsker ikke at svare |
0% |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.200 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 34 mia. NOK i 2022, mens forvaltningskapitalen udgjorde 135 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
Tusindvis af danskeres ferie bliver påvirket af nye regler fra 2. april31.3.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra på onsdag d. 2. april 2025 skal du have en forhåndsgodkendelse, også kaldet Electronic Travel Authorisation (ETA), hvis du skal rejse til Storbritannien eller Nordirland. En ny undersøgelse viser, at lige knap 70 procent af danskerne ikke kender til de nye regler.
Trods sundhedsfare og miljøbelastning: Så mange brændeovnsejere fyrer ulovligt op28.3.2025 07:37:00 CET | Pressemeddelelse
Der er mange materialer, det er forbudt at fyre op med i brændeovnen. Alligevel fyrer cirka hver femte brændeovnsejer op med ulovlige materialer, når hjemmet skal opvarmes. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Gjensidige.
Når stormfloden raser: 245 boliger har været ramt mere end én gang26.3.2025 07:36:00 CET | Pressemeddelelse
Indenfor den seneste årrække har gentagne stormfloder ramt Danmark, og hver gang påvirker vandets hærgen boliger i klimaudsatte områder. Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.
Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang.19.3.2025 07:39:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at danskerne er meget unge, når de første gang besøger et solarie. Det er stik imod Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum