Ny analyse om udvikling af skoler og dagtilbud er på trapperne
Børne- og Ungdomsforvaltningen er i gang med at udarbejde en analyse, som indeholder forslag til, hvordan man kan udvikle dagtilbud og skoler, så flere børn og unge kan trives og udvikle sig i almenskolen og i daginstitutionerne.

Politikerne i Børne- og Ungdomsforvaltningen har en ambition om, at mange flere børn og unge skal kunne være, lære og trives i de almene fællesskaber i dagtilbud og skoler.
Derfor arbejder forvaltningen lige nu på en analyse, som skal give bud på, hvordan folkeskoler og dagtilbud skal indrettes i fremtiden, så færre børn fremover får behov for et specialtilbud.
Analysen skal vise, hvordan fx tidligere indsatser eller mere støtte i skoler og dagtilbud kan foldes ud, så skoler og dagtilbud i højere grad kommer til at passe bedre til de børn og unge, vi har i dag.
Analysen fremlægges for politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget i juni 2024.
Analysen skal ses i sammenhæng med en udvikling, hvor der de senere år har været en stigning i andelen af københavnerbørn, der har brug for noget andet end det, almenskoler og daginstitutioner kan give dem. Det er en udvikling, som også ses på landsplan.
Ingen ændring for de børn, som i dag har en basisplads eller en specialplads
For nogle børn er et specialtilbud det helt rigtige, og det vil det også være også fremover.
"Analysen skal tilvejebringe nogle løsningsforslag, men det er vigtigt at understrege, at der endnu ikke er truffet politisk beslutning om nogen af løsninger endnu", siger Gitte Lohse, faglig direktør i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Gitte Lohse fortsætter:
"Det er også vigtigt at sige, at børn, der i dag har en basisplads eller et specialtilbud kan blive i deres tilbud, også når analysen er færdig. Vi lægger ikke op til at ændre forholdene for de børn, der i dag er visiteret til et særligt tilbud."
Forvaltningen har i arbejdet med analysen trukket meget viden ind fra blandt andet ledere, lærere, pædagoger, praktikere, forskere, forældre, elever og interesseorganisationer, og der er en stor bevidsthed om, at der er mange perspektiver på en mulig omlægning af rammerne for skoler og dagtilbud.
De løsninger som mange forældre, praktikere og forskere tror på, er forslag som co-teaching, styrket forældresamarbejde og bedre overgang mellem dagtilbud og skole.
FAKTA:
Med budgetaftalen for 2024 er der afsat knap 30 mio. kr. om året frem til 2027 til at fortsætte indsatser, som ligger i planen “Plads til Forskellighed”. Den plan understøtter skolernes arbejde med inkluderende læringsmiljøer, så færre får behov for specialtilbud. Samtidig er der afsat 106 mio. kr. om året frem til 2027 til at dække det merforbrug på specialområdet, som følger af stigningen i antallet af børn, der er visiteret til specialtilbud
Endelig er der i budget 2024 afsat to mio. kr. til analysen, som skal komme med forslag til, hvad der skal til for, at alle børn fra almene dagtilbud kan starte direkte i en almen børnehaveklasse og at mange flere børn kan have deres skolegang i almene tilbud, evt. med støtte.
Kontakter
PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:29 45 40 73Links
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skolen ved Dybbølsbro åbner efter påske28.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
I en splinterny bygning i Kødbyen åbner Skolen ved Dybbølsbro efter påske. Indvielsen finder sted den 25. april med deltagelse af borgmestre, elever, forældre og medarbejdere. Skolen, der viderefører traditionerne fra Gasværksvejens Skole, har plads til 840 elever og rummer faciliteter, der også kan benyttes af lokalsamfundet.
Københavnsk skole får Nest-klasser fra næste sommer24.3.2025 09:43:01 CET | Pressemeddelelse
Lundehusskolen i København er udvalgt til et pilotprojekt med Nest-klasser fra sommeren 2026. Klasserne skal være med til at skabe bedre forudsætninger for, at flere børn kan blive en del af de almene børnefællesskaber.
Nyt tilbud skal styrke sundheden og trivslen i folkeskolen17.3.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
De kommende år vil de ældste elever på udvalgte folkeskoler i København nemt kunne få et “Sundhedstjek” som en del af et nyt pilotprojekt. Det vækker glæde hos Ungeråd KBH, der bragte forslaget til politikerne.
Ny vej til ungdomsuddannelse i udsatte områder virker26.2.2025 14:57:01 CET | Pressemeddelelse
Unges adresse må ikke afgøre deres uddannelsesvalg. Derfor har Københavns Kommune i flere år arbejdet målrettet for at øge andelen af unge fra udsatte byområder, der fortsætter på en ungdomsuddannelse – og nu bærer indsatsen frugt.
Københavns børne- og ungdomsborgmester ser gode elementer i Trivselskommissionens anbefalinger25.2.2025 11:06:57 CET | Pressemeddelelse
Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, roser trivselskommissionens fokus på fællesskab, bevægelse og foreningsliv som vigtige faktorer for at styrke børns og unges trivsel. Borgmesteren håber, at anbefalingerne vil skabe en positiv udvikling og gøre en reel forskel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum