Aarhus Universitetshospital

Behandling mod diabetes ser ud til at beskytte mod udvikling af kronisk blodkræft

Del

Lægemidlet metformin har en beskyttede effekt overfor sjældne kræftformer, der får stamcellerne i knoglemarven til at vokse ukontrolleret.

Overlæge Anne Stidsholt Roug og læge Daniel Tuyet Kristensen
Overlæge Anne Stidsholt Roug og læge Daniel Tuyet Kristensen

Personer, der tager metformin mod type 2-diabetes, er mindre tilbøjelige til at udvikle kroniske myeloproliferative neoplasier (MPN), der er nogle sjældne kræftformer, som får stamceller i knoglemarven til at vokse uhæmmet. Opdagelsen, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Blood Advances, sætter fokus på, om behandling med metformin kan beskytte mod udvikling af visse typer kræft.

Metformin er et lægemiddel, der bruges til at behandle forhøjet blodsukker hos personer med type 2-diabetes. Stoffet øger effekten af insulin, reducerer hvor meget glukose der frigives fra leveren og hjælper kroppen med at optage glukose. Tidligere undersøgelser tyder på, at behandlingen medfører en lavere risiko for udvikling af visse kræftsygdomme.

"MPN er meget inflammatoriske sygdomme, og derfor interesserer den antiinflammatoriske effekt af metformin vores forskergruppe. Studiet er det første, der undersøger sammenhængen mellem metforminbrug og risikoen for MPN," siger Anne Stidsholt Roug, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og lektor ved Aalborg Universitet.

MPN'er er en gruppe sygdomme, der påvirker, hvordan knoglemarven producerer blodceller, hvilket resulterer i en overproduktion af røde blodlegemer, hvide blodlegemer eller blodplader, der kan føre til blødningsproblemer, en større risiko for slagtilfælde eller hjerteanfald og organskader.

Forskerne sammenlignede metforminbrug i årene 2010 til 2018 blandt danske patienter diagnosticeret med MPN med en matchet kontrolgruppe af danskere. Det viste sig, at i gruppen af patienter med MPN var der færre, der havde taget metformin (7,0 %), sammenlignet med kontrolgruppen (8,2 %). Kun 1,1 % af MPN-patienterne havde taget metformin i mere end fem år sammenlignet med 2,0 % af kontrolgruppen.

"Vi var overraskede over den markante sammenhæng, vi så i data. Vi så den stærkeste effekt hos personer, der havde taget metformin i mere end fem år sammenlignet med dem, der havde taget behandlingen i mindre end et år, hvilket giver god mening, for for MPN’er er sygdomme, der udvikler sig over en længere periode," siger Daniel Tuyet Kristensen, der er læge på Aalborg Universitetshospital og ph.d-studerende ved Aalborg Universitet.

Undersøgelsen viser, at metformin ser ud til at beskytte mod alle undertyper af MPN, men undersøgelsen tager ikke højde for forskelle i livsstilsfaktorer som rygning, fedme og kostvaner, der også kan påvirke kræftrisikoen. Desuden er der behov for yderligere forskning for bedre at forstå, hvordan metformin beskytter mod udviklingen af MPN.

Bag om forskningsresultatet:

Studietype: Registerundersøgelse
Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet.
Ekstern finansiering: Kræftens Bekæmpelse
Interessekonflikter: Nej

Nøgleord

Kontakter

Anne Stidsholt Roug
Aarhus Universitetshospital, Blodsygdomme
Overlæge, ph.d
Tlf. 2464 1016
annrou@rm.dk

Daniel Kristensen
Læge, ph.d.-studerende
Aalborg Universitetshospital
daniel.k@rn.dk

Billeder

Overlæge og ph.d. Anne Stidsholt Roug
Overlæge og ph.d. Anne Stidsholt Roug
Download
Læge og ph.d.-studerende Daniel Tuyet Kristensen
Læge og ph.d.-studerende Daniel Tuyet Kristensen
Download

Links

Aarhus Universitetshospital

Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.

Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en lægefaglig direktør og en sygeplejefaglig direktør.  

Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye