Ikke-vestlige indvandrere er afgørende for jobfremgangen
Ikke-vestlige indvandrere har en kæmpe andel i, at Danmark sidste år kunne fejre, at lønmodtagerbeskæftigelsen passerede tre millioner personer. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.
Der er brug for et paradigmeskifte, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft. Det mener Dansk Metal på baggrund af en ny analyse.
Omkring halvdelen af jobfremgangen det seneste år har nemlig været trukket af indvandrere med ikke-vestlig baggrund. Ser man bort fra ukrainere, der går ind under denne kategori, så er tallet næsten 38 procent.
Det viser, at regeringen bør se på gruppen af ikke-vestlige indvandrere som en ressource i stedet for en byrde, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Dansk Metal:
- Ser vi på industrien, så kan der ikke herske tvivl om, at ikke-vestlige indvandrere er en vigtig faktor, når vi skal forklare, hvorfor det går så godt, som det gør. Mange har fået nye kollegaer fra ikke-vestlige lande, som tager fra og bidrager i produktionen, siger Erik Bjørsted.
I industrien har næsten 20 procent af jobfremgangen været trukket af indvandrere med ikke-vestlig baggrund. I en tid hvor der er stor mangel på arbejdskraft, er den ekstra arbejdskraft vigtig for virksomhederne, som har svært ved at finde medarbejdere.
- Det er tid til, at regeringen ser på indvandrere, som en ressource med stort potentiale. De kan jo starte med at fjerne de tossede regler, som afholder ufaglærte indvandrere fra at opkvalificere sig, siger Erik Bjørsted.
Et eksempel på en sådan regel er reglen for permanent opholdstilladelse. I dag kræver det seks års uafbrudt arbejde for at komme i betragtning. Uddannelse tæller ikke med, og det afholder altså mange fra at opkvalificere sig.
- Politikerne bør erkende, at de ikke-vestlige indvandrere, som er kommet i arbejde, har ydet et vigtigt samfundsbidrag, og at vi har været afhængige af deres arbejdskraft. Og netop nu har vi en historisk chance for at få endnu flere i arbejde, fordi der er rift om arbejdskraften, og mange virksomheder mangler arbejdskraft. Den chance må vi ikke lade gå til spilde, siger Erik Bjørsted.
Kontakter
Erik BjørstedCheføkonom
Tlf:33 63 23 56Jeppe Hee RømerPressekonsulent
Tlf:29 88 22 24jero@danskmetal.dkFølg pressemeddelelser fra Dansk Metal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal
Vurdering er en stor sejr for Danmark14.1.2025 13:19:10 CET | Pressemeddelelse
Det er virkelig gode nyheder, at generaladvokaten deler Dansk Metals opfattelse af, at mindstelønsdirektivet annulleres.
Vurdering er en stor sejr for Danmark14.1.2025 13:06:01 CET | Pressemeddelelse
Det er virkelig gode nyheder, at generaladvokaten deler Dansk Metals opfattelse af, at mindstelønsdirektivet annulleres.
Danmark tilbage i robotternes top-102.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er nu næsten 10.000 robotter på produktionsgulvene i de danske virksomheder, og det betyder, at Danmark nu er nummer syv i verden, når det kommer til antallet af industrirobotter pr. medarbejder. Det viser tal fra IFR.
400.000 tons CO2 i undergrunden er gode nyheder for klimaet10.12.2024 13:25:00 CET | Pressemeddelelse
Om et år vil der begynde at blive lagret CO2 i Nordsøens undergrund. Det giver gode danske arbejdspladser og vækker glæde i Dansk Metal.
Dansk Metal glæder sig over ny handelsaftale med lande i Sydamerika6.12.2024 15:03:39 CET | Pressemeddelelse
Det er gode nyheder, at en handelsaftale med Mercosur-landende i Sydamerika nu er et skridt tættere på at blive til virkelighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum