Ikke-vestlige indvandrere er afgørende for jobfremgangen
Ikke-vestlige indvandrere har en kæmpe andel i, at Danmark sidste år kunne fejre, at lønmodtagerbeskæftigelsen passerede tre millioner personer. Det viser en ny analyse fra Dansk Metal.
Der er brug for et paradigmeskifte, når det kommer til udenlandsk arbejdskraft. Det mener Dansk Metal på baggrund af en ny analyse.
Omkring halvdelen af jobfremgangen det seneste år har nemlig været trukket af indvandrere med ikke-vestlig baggrund. Ser man bort fra ukrainere, der går ind under denne kategori, så er tallet næsten 38 procent.
Det viser, at regeringen bør se på gruppen af ikke-vestlige indvandrere som en ressource i stedet for en byrde, siger Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Dansk Metal:
- Ser vi på industrien, så kan der ikke herske tvivl om, at ikke-vestlige indvandrere er en vigtig faktor, når vi skal forklare, hvorfor det går så godt, som det gør. Mange har fået nye kollegaer fra ikke-vestlige lande, som tager fra og bidrager i produktionen, siger Erik Bjørsted.
I industrien har næsten 20 procent af jobfremgangen været trukket af indvandrere med ikke-vestlig baggrund. I en tid hvor der er stor mangel på arbejdskraft, er den ekstra arbejdskraft vigtig for virksomhederne, som har svært ved at finde medarbejdere.
- Det er tid til, at regeringen ser på indvandrere, som en ressource med stort potentiale. De kan jo starte med at fjerne de tossede regler, som afholder ufaglærte indvandrere fra at opkvalificere sig, siger Erik Bjørsted.
Et eksempel på en sådan regel er reglen for permanent opholdstilladelse. I dag kræver det seks års uafbrudt arbejde for at komme i betragtning. Uddannelse tæller ikke med, og det afholder altså mange fra at opkvalificere sig.
- Politikerne bør erkende, at de ikke-vestlige indvandrere, som er kommet i arbejde, har ydet et vigtigt samfundsbidrag, og at vi har været afhængige af deres arbejdskraft. Og netop nu har vi en historisk chance for at få endnu flere i arbejde, fordi der er rift om arbejdskraften, og mange virksomheder mangler arbejdskraft. Den chance må vi ikke lade gå til spilde, siger Erik Bjørsted.
Kontakter
Erik BjørstedCheføkonom
Tlf:33 63 23 56Jeppe Hee RømerPressekonsulent
Tlf:29 88 22 24jero@danskmetal.dkFølg pressemeddelelser fra Dansk Metal
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal
Dansk Metal: Den danske industri er en bærende bjælke i vores velfærdssamfund11.11.2024 11:00:32 CET | Pressemeddelelse
Den danske industri giver alle andre brancher baghjul, når det kommer til skatteindtægter, viser en ny analyse fra Dansk Metal. Derfor bør politikerne øge deres fokus på at støtte industrien gennem gunstige rammevilkår og investeringer i uddannelse og teknologi. Det vil samtidig bidrage til at skabe flere arbejdspladser i Danmark.
Dansk Metal: Ikke-vestlige indvandrere har trukket næsten 40 procent af jobfremgangen det seneste år8.11.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi er afhængige af indvandrere i vores arbejdsstyrke, og derfor er det dybt problematisk, at uddannelse ikke tæller med som beskæftigelse, hvis man søger om permanent ophold eller statsborgerskab i Danmark. En ny analyse fra Dansk Metal viser, at næsten halvdelen af den samlede beskæftigelsesfremgang det seneste år skyldes ikke-vestlige indvandrere. Fraregner man ukrainere, lyder tallet på næsten 4 ud af 10.
Dansk Metal: Trump som præsident kan koste Danmark stor gevinst5.11.2024 14:29:22 CET | Pressemeddelelse
Hvis Donald Trump bliver valgt som USA’s næste præsident, vil det formentlig slukke lyset for en stor handelsaftale mellem EU og USA. En handelsaftale vil kunne skabe tusindvis af jobs i Danmark. Det viser en ny analyse, som Dansk Metal har fået udarbejdet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Dansk Metal: Aftale om forskningsreserven 2025 er et skridt i den rigtige retning, men der er plads til forbedring1.11.2024 10:36:13 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har i dag indgået en aftale om, hvordan 5,5 mia. kr. skal fordeles til forskellige forsknings- og innovationsaktiviteter i løbet af 2025. Aftalen rummer mange positive elementer, men der er behov for, at regeringen og Folketinget fokuserer mere på bl.a. avanceret produktionsteknologi, hvis vi skal sikre Danmarks velstand i fremtiden.
Dansk Metal: Regeringens nye udspil styrker danske produktionsvirksomheder25.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Produktionsdanmark får en tiltrængt politisk håndsrækning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum