Kunstig intelligens skal overvåge CO2-lagre i Nordsøen
Et nyt forsknings- og udviklingsprojekt skal udvikle AI-teknologi til at overvåge CO2 i undergrunden.

Nordsøaftalen i 2020 åbnede mulighed for at udnytte de udtømte olie- og gasreservoirer i den danske del af Nordsøen til at lagre indfanget CO2. Det skete som led i de danske klimamål om at være CO2-neutral i 2050.
Når CO2 lagres i underjordiske reservoirer, kræves der imidlertid garanti for, at den forbliver i undergrunden. Derfor er der behov for at udvikle et effektivt monitorerings-værktøj, der kan garantere en sikker og effektiv CO2-lagring.
Med finansiering fra Innovationsfonden sætter et dansk forskningsprojekt nu gang i arbejdet med at udvikle en unik løsning på denne udfordring. DTU Offshore vil indbygge kunstig intelligens i software, der automatisk og konstant overvåger, at CO2’en forbliver i undergrunden.
Den nye monitoreringsløsning udvikles i et samarbejde mellem DTU Offshore, TotalEnergies og Nordsøfonden under projektnavnet ’Cerberus’.
Baseret på mange års erfaring inden for processerne i de dybtliggende lag vil partnerne i Cerberus-projektet udvikle en AI-baseret softwareløsning, som i realtid både kan opdage potentielle lækager og identificere årsagen til dem.
En sikker, hurtig og omkostningseffektiv løsning
Flere eksisterende overvågningsteknologier, for eksempel konventionelle 4D-seismiske undersøgelser, er tidskrævende og dyre. Derfor er det ikke realistisk at benytte dem til systematisk overvågning for hurtigt at opdage en potentiel læk. Ved at integrere alle tilgængelige data (og reservoir-modeller) vil Cerberus gøre det muligt at definere og operere kontinuerlige overvågningsprogrammer for reservoirerne på en omkostningseffektiv måde og dermed garantere den langsigtede sikkerhed af CO2-lagringen.
DTU Offshore vil kombinere forskningscenterets viden med erfaringerne fra eksperter fra TotalEnergies og Nordsøfonden i projektet:
”Det er afgørende at sikre præcisionen af monitoreringen. Softwaren, der udvikles i Cerberus, vil blive valideret op imod feltdata og højkvalitets-simuleringer fra reservoirerne i den danske del af Nordsøen, der skal genbruges til CO2-lagring,” siger Hamid Nick, seniorforsker ved DTU Offshore og teknisk projektleder for Cerberus.
Efterspørges af CO2-lagrings-operatørerne
”Cerberus kan potentielt bidrage til at gøre geologisk CO2-lagring i de danske reservoirer under Nordsøen attraktivt for operatørerne og på længere sigt for kunder blandt CO2-udlederne. Med en digital løsning baseret på open source-software har Cerberus-softwaren potentiale som en applikation, der kan anvendes i Danmark, Nordsøen og globalt,” siger Ingelise Schmidt, Subsurface Asset Coordinator CCS hos TotalEnergies.
CO2-lagring i undergrunden ventes at spille en vigtig rolle i at bekæmpe den globale opvarmning og på sigt skabe netto-nul-udledninger af CO2 til atmosfæren.
Cerberus er i den græske mytologi navnet på den tre-hovede vogter af underverdenen. Cerberus-projektet vil bidrage med en AI-baseret vogter af den lagrede CO2 med tre fordele: Sikrere, hurtigere og billigere monitorering.
Fakta
Innovationsfondens investering: 8.364.000 kr.
Samlet budget: 14 mio. kr.
Varighed: 5 år
Officiel titel: Cerberus – the CO2 gatekeeper for intelligent and automated monitoring of geological CO2 storage sites.
Partnerne
- DTU Offshore – Danish Offshore Technology Centre
- TotalEnergies Upstream Danmark A/S
- TotalEnergies E&P Danmark A/S
- Nordsøfonden
Kontakter
Hamid NickSeniorforsker, DTU Offshore
Tlf:93511497hamid@dtu.dkIngelise SchmidtSubsurface Asset Coordinator CCS, TotalEnergies
Tlf:61140794ingelise.schmidt@totalenergies.comFølg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Flot stigning i ansøgninger om uddannelse på DTU5.7.2025 16:03:05 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgninger om uddannelse på DTU stiger med 2%. Rekordmange kvote 1-ansøgninger har en DTU-uddannelse som førsteprioritet.
Dansk kvanteforskning får styrket førerposition4.7.2025 15:26:12 CEST | Pressemeddelelse
DTU: Innovationsfonden booster dansk kvanteforskning med store investeringer i nye kvanteprojekter.
”Det er det vilde vesten”: Ny rapport viser store problemer med kommunale døgntilbud2.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er enorm forskel på kvaliteten og ofte er der ikke styr på medicinen i de midlertidige døgnophold, som ældre og skrøbelige borgere ofte henvises til, når de udskrives fra hospitalet. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienterne og derfor håber forskerne bag ny rapport, at der rettes op på det, når der forhandles om de nye sundhedsråd.
Biogødning baseret på svampe og bakterier skal gøre den globale fødevareproduktion både bæredygtig og billig2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt, internationalt forskningsinitiativ skal gøre op med vores afhængighed af kunstgødning og samtidig hjælpe bioteknologiindustrier på vej i det globale syd. Initiative for Biofertilizer Innovation and Science (IBIS) er støttet med samlet 215 millioner kroner af Novo Nordisk Fonden og Gates Foundation.
Anerkendt forsker med internationalt udsyn i spidsen for nyt bioteknologisk initiativ26.6.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den hollandske professor Luuk van der Wielen er ansat som direktør for det nye bioteknologiske initiativ på DTU: ’Novo Nordisk Foundation Biotechnology Research Institute for the Green Transition’, BRIGHT. Samtidig er han udnævnt som professor i bæredygtig bio-økonomisk udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum