Danskerne er i tvivl om etikken i private forsvarsinvesteringer
Krigen i Ukraine har fået de europæiske lande til at opruste i et omfang, der kræver store investeringer fra både staterne og private aktører. Den finansielle sektor er klar til at understøtte dette. Når det kommer til danskernes investeringer, er mange dog i tvivl om, hvorvidt investeringer i forsvarsindustrien er etisk forsvarlige eller ej. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Krigen i Ukraine har dog gjort, at et flertal af danskerne er blevet mere positive.
Med Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 ændrede den sikkerhedsmæssige situation sig i hele Europa. Nu to år senere har regeringer og politikere på tværs af landegrænser igangsat store militære oprustninger. Det stiller krav til, at både stater og private aktører bidrager finansielt. Men danskerne er usikre i forhold til, om det er etisk forsvarligt eller ej. I en ny opinionsundersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Finans Danmark svarer knap en ud af tre, at de er ”helt enig” eller ”enig” i, at det generelt er etisk forsvarligt at investere i forsvarsindustrien. Hver fjerde er ”helt uenig” eller ”uenig”. Og endelig er næsten halvdelen neutrale eller uafklarede.
”Debatten om investeringer i forsvarsindustrien er ét af mange dilemmaer inden for investeringsområdet. Der er ingen regulatoriske barrierer for at investere i våben- og forsvarsindustrien, og som sektor vil vi gerne understøtte den danske og europæiske forsvarspolitik, som staterne ikke kan løfte alene med offentlige midler. Men vi er også godt klar over, at mange danskere har det svært med investeringer i f.eks. våben- og forsvarsaktier”, siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.
”Generelt oplever vi en stigende efterspørgsel – der dog kommer fra et lavt niveau – efter investeringsmuligheder i forsvarsindustrien, og som sektor har vi fokus på at imødekomme den efterspørgsel. Uanset om ens ønske er at investere i forsvarsindustrien eller at undgå det, så opfordrer vi investorerne til at overveje, hvordan deres investeringer bedst placeres i overensstemmelse med deres ønsker. Hvis man er i tvivl, bør man kontakte sin bankrådgiver”, siger Birgitte Søgaard Holm.
Vi har også spurgt, om Ruslands invasion af Ukraine har gjort, at de adspurgte i dag synes, at det er mere etisk forsvarligt at investere i forsvarssektoren, end tidligere. Hele 57 procent svarer, at det har en betydning for deres holdning. Kun 18 procent af respondenterne angiver, at det slet ikke er tilfældet.
”For godt to år siden havde de færreste nok forestillet sig, at vi skulle ned ad den vej, som vi befinder os på nu. Men Ruslands invasion af Ukraine har uden tvivl rykket på mange danskeres holdning til investeringer i forsvarsindustrien. I dag er den sikkerhedsmæssige situation en anden, og det giver en efterspørgsel efter investeringer i forsvarsindustrien fra regeringer på tværs af hele Europa. Det virker til, at mange danskere er enige i, at krigstid stiller andre krav end fredstid”, siger Birgitte Søgaard Holm.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar - udkast til samlelovsforslag på det finansielle område3.2.2025 08:00:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag om ændring af en lang række love på det finansielle område. Lovforslaget medfører ændringer på flere væsentlige reguleringsområder i sektoren, herunder i relation til implementeringen af EU’s bankpakke (CRR3 og CRD 6) og implementeringen af ændringerne til FAIF-direktivet og UCITS-direktivet. Læs høringssvar
Rentefald giver mange boligejere økonomisk luft - men udfordringer venter for nogle1.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter en periode med markante rentestigninger falder de korte renter igen, og trods stigende usikkerhed og geopolitiske spændinger på det seneste har mange boligejere nu udsigt til lavere låneomkostninger. Prognoser viser en halvering af renterne på korte realkreditobligationer fra cirka 4 pct. i begyndelsen af 2024 til omkring 2 pct. i anden halvdel af 2025. Det vil betyde en månedlig besparelse på 550-1.000 kr. for typiske boligejere med korte rentetilpasningslån. Til gengæld vil en del boligejere med F3- og F5-lån fortsat opleve rentestigninger, når de skal refinansiere deres lån i 2025. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.
Regeringens nye tiltag skaber bedre rammer for den grønne energiproduktion – og dermed også bedre finansieringsmuligheder31.1.2025 11:44:12 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag lanceret nye tiltag, som skal puste nyt liv i havvind og accelerere udviklingen af brintmarkedet. Finans Danmark bakker op om tiltagene, som nu vil skabe bedre rammer for finansiering af grønne energiprojekter i Danmark – og det vil være med til accelerere Danmarks grønne omstilling og uafhængighed af olie og gas.
Høringssvar til ændring af ejendomsskatteloven28.1.2025 07:30:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Skatteministeriet.
2024 satte rekord: 135.000 danskere oprettede en aktiesparekonto23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere med en aktiesparekonto voksede med 135.000 i 2024. Det er ny rekord og svarer til, at 11.000 danskere oprettede en konto hver eneste måned. Væksten er formentlig drevet af danskernes stærke privatøkonomi samt et par mindre forhøjelser af aktiesparekontoens indskudsloft. Ved udgangen af 2024 var der 490.000 danskere med en aktiesparekonto. Det er 38 procent flere end ved udgangen af 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum