Red Barnet

Red Barnet efter besøg af statsministeren: Godt, at regeringen vil kæmpe for børns digitale beskyttelse

Del

Red Barnets digitale rådgivnings- og anmeldelsestjenester, SletDet og AnmeldDet, fik i dag lejlighed til at give statsminister Mette Frederiksen et dybere indblik i de digitale trusler mod børns rettigheder og trivsel.

Seksuel afpresning af børn og unge.  Mobning gennem anonyme falske profiler. Deling af intime billeder uden samtykke. 

Henvendelserne fra børn og unge, som har akut brug for digital hjælp og rådgivning, spænder vidt hos Red Barnets SletDet Rådgivning. Og de tegner samlet set et foruroligende billede af, hvordan børn og unges massive tilstedeværelse på sociale medier også fører til dybt alvorlige udfordringer for deres sikkerhed, tryghed og rettigheder. 

Derfor vækker det glæde hos Red Barnet, at statsminister Mette Frederiksen den 16. maj besøgte Red Barnet for at tale med organisationens fagmedarbejdere samt nogle af de berørte unge. 

– Vi taler dagligt med børn og unge, som er kommet i alvorlige problemer på sociale medier. Vi yder blandt andet psykologisk førstehjælp, rådgiver dem og støtter dem i at få fjernet krænkende indhold. Men vi skylder vores børn og unge, at vi markant styrker deres digitale sikkerhed og trivsel, før skaden er sket. Det ønske oplever vi også, at regeringen har. Vi sætter stor pris på statsministerens opmærksomhed på, at børns nye digitale legepladser kræver langt bedre sikkerhed, end vi i dag har, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet. 

Red Barnet ser gerne, at der indføres et digitalt forsigtighedsprincip på børneområdet, så det fremover ikke er muligt at lancere digitale produkter og tjenester henvendt til eller brugt af børn, som kan føre til digitale krænkelser og mistrivsel.

– Når virksomheder udvikler medicin, bygger legepladser, producerer fødevarer og lignende, stiller vi helt naturligt krav om, at de ikke må være til skade for børn og unge. På samme måde skal vi stille krav til teknologi til børn og unge. Det bør simpelthen ikke være muligt for techgiganterne at lancere produkter til børn, før de kan dokumentere, at de er sikre, siger Johanne Schmidt-Nielsen.  

Børn i Danmark er blandt de mest digitale i verden
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Sammenlignet med mange andre lande har børn og unge i Danmark adgang til internettet og forskellige digitale platforme fra en meget ung alder. 

Mens børn og unge har mange gode og vigtige fællesskaber online, påpeger Red Barnet, at dagens digitale børne- og ungefællesskaber ofte finder sted på kommercielle platforme designet af dygtige psykologer og teknikere ud fra ønsket om at fastholde børnenes opmærksomhed og høste deres data. Alt for sjældent er der hjælp at hente fra voksne eller hos techgiganterne selv, hvor børn såvel som voksne har svært ved at trænge igennem for at få hjælp til at fjerne skadeligt indhold.  

– Børn og unge står i en ekstrem svær situation. Hvis de ikke er med på de digitale legepladser, risikerer de at stå uden for fællesskabet. Er de online, skal de navigere på platforme, hvor techgiganter kæmper om deres opmærksomhed, aldersgrænser omgås, og hvor risikoen for at blive eksponeret for skadeligt og krænkende indhold er markant, siger Johanne Schmidt-Nielsen.   

Computergeneret overgrebsmateriale med børn i voldsom vækst
Også Red Barnets tjeneste AnmeldDet, hvor borgere anonymt kan anmelde digitalt overgrebsmateriale med børn, fik den 16. maj besøg af statsministeren. 

Her kunne Red Barnets analysemedarbejdere give et indblik i arbejdet med at bekæmpe seksuelt overgrebsmateriale med børn, herunder også hvordan Red Barnet ser et akut behov for en opdatering af den danske straffelov, så den bedre beskytter børn mod seksualisering i billeder og videoer. 

– På daglig basis ser vi billeder og videoer med alvorlige seksuelle krænkelser af børn. Materialet er tydeligvis produceret med det formål at skabe seksuelle associationer hos voksne, og vi mener, at billederne selvfølgelig skal kriminaliseres og kunne fjernes fra nettet. Det kræver, at straffeloven ændres, så vi kan gribe ind og sikre børn den beskyttelse, de har ret til, siger Johanne Schmidt-Nielsen.  


SletDet Rådgivningen
Red Barnets SletDet Rådgivning er Danmarks eneste professionelle rådgivning, der giver specialiseret hjælp til børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. Siden 2016 har SletDet Rådgivningen hjulpet børn og unge samt deres forældre og fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser som eksempelvis deling af billeder uden samtykke, voldsomt indhold, mobning på digitale platforme, afpresning med seksuelt materiale, grooming m.m. 

Tjenesten AnmeldDet 
Red Barnets tjeneste AnmeldDet er en civil internet-tjeneste, hvor borgere anonymt kan anmelde links med seksuelt overgrebsmateriale med børn, som de er stødt på på nettet. Det ulovlige materiale bliver sendt videre til NC3 (National Cyber Crime Center). Siden tjenesten åbnede i 2001, har AnmeldDet modtaget over 97.000 anmeldelser, og hver af dem kan indeholde flere hundrede billeder eller videoer af seksuelt overgrebsmateriale med børn. AnmeldDet samarbejder med Interpol og 53 øvrige civile internet-tjenester fra over 50 lande. 

Kontakter

Om Red Barnet

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.

Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.

Følg pressemeddelelser fra Red Barnet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Red Barnet

Ny undersøgelse om børn udsat for vold: Lyt til os, og fortæl os om vores rettigheder26.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Børn og unge udsat for vold og overgreb står i en sårbar situation, når deres sag skal behandles i kommunen. I en ny undersøgelse fortæller mange af børnene, at de oplever en utryg relation til socialrådgiveren, møder uden et klart eller forståeligt formål og manglende oplysninger om deres rettigheder. Undersøgelsen er foretaget af Epinion og er en del af projektet ’Børneliv uden vold’, som Red Barnet står bag sammen med tre partnerskabskommuner og Ole Kirk’s Fond. I Bornholms Regionskommune, Glostrup Kommune og Jammerbugt Kommune er arbejdet med at styrke børns stemmer og perspektiv i sagsbehandlingen allerede gået i gang.

Red Barnet: Langt flere drenge søger hjælp efter økonomisk afpresning med intime billeder29.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2023 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt på nettet. Hvert femte rådgivningsforløb har handlet om afpresning eller trusler, og det er dermed den tematik, som har fyldt allermest i rådgivningen. Især har der været en markant stigning i antallet af drenge, der søger hjælp efter at være blevet økonomisk afpresset med intime billeder. Stigningen fortsætter i 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye