Hjørring Kommune

Fiskeriet i den varme stol: Naturligvis påvirker fiskeriet også miljøet

Del

Engang var de danske have fulde af fisk. I dag vurderes det, at ni ud af ti fisk er forsvundet. Overfiskeri og bundtrawl får en stor del af skylden for den udvikling. Så hvordan skal dansk fiskeri se ud i fremtiden, hvis der både skal være liv i havet og fisk på vores tallerkener?

Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Anderse, i Den Varme Stol
Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Anderse, i Den Varme Stol

Med det som bagtæppe tog formand for Danmarks Fiskeriforening Svend-Erik Andersen lørdag plads i Naturmødets Varme Stol. Her fik publikum lejlighed til at stille spørgsmål direkte til formanden. Og det var der mange, der gjorde.

Interviewet kom især til at handle om de miljømæssige påvirkninger som fiskeriet har på havbunden og de bredere økosystemer, og til det erkendte Andersen, at fiskeriet naturligvis spiller en rolle, men afviste tilgængæld at fiskeriet bærer skylden for den iltsvind vi aktuelt ser i de indre danske farvande og i vores fjorde.

- Enhver form for fødevareproduktion har en indvirkning på miljøet. Dansk fangede fisk har dog en markant mindre klimapåvirkning end fisk fanget eller oprættet andre steder - og i øvrigt i forhold til mange andre typer af fødevarer, lød det fra fiskeriforeningsformanden.

I følge ham må vi dog accepterer en vis grad af mijøpåvirkning, hvis vi fortsat ønsker sunde fødevarer i overensstemmelse med Sundhedsstyrrelsens kostråd på vores tallerkner i fremtiden, selvom han dog også gerne så fiskeribestanden tilbage på samme niveau som for 40 år siden. 

Derfor erklærede Svend-Erik Andersen sig også klar til at hjælpe med at finde løsninger, der både sikrer vores fiskebestande og et bedre havmiljø: 

- For et par år siden kom vi sammen med Dansk Naturfredningsforening med et forslag om at udlægge ti procent af de danske farvande som strengt beskyttede områder, hvor man ikke må fiske med slæberedskaber, og vi er også klar til at gå endnu længere og forbyde bundslæbende redskaber på tyve procent af arealet.

Han understreger dog vigtigheden af at udvælge de beskyttede områder intelligent, så man ikke lukker de bedste fiskepladser. I følge formanden giver det bedst mening at lade fiskerne fange deres fisk, hvor de hurtigst kan nå deres kvote, så de dermed belaster miljøet mindst muligt. 

Situationen er i følge fiskeriforeningsformanden dog heller ikke så sort, som nogle vil give indtryk af: 

- Selvom der overordnet set er færre fisk i havenen, er der også bestande omkring Danmark, som klarer sig rigtig fint. Ser vi på Nordsøen og Skagerak har vi eksempelvis aldrig set så mange kuller, som der er i øjeblikket, og rødspætte-, pighvar- og slethvarbestandende har det også rigtig fint.

Kigger vi ud i fremtiden er det Svend-Erik Andersens klare forventning at vi med de tiltag, som enten er i gangsat eller er på tegnebrættet, vil se markant større fiskebestande i de danske farvande:

- Jeg vil gå så langt som til at love jer alle, at vi om ti år har flere fisk i vores farvende, end vi har i dag, lød det afslutningsvis optimistisk fra fiskeriformanden.

Naturmødet 2024 takker senere i dag kl.16.00 af for i år, hvor chef for Naturmødet, Leif Lund Jakobsen og Hjørrings borgmester Søren Smalbro (V), samler op på tre dage med debatter og aktiviteter i det solbeskinnede Hirtshals.

Nøgleord

Kontakter

Chef for Naturmødet Leif Lund Jakobsen
Tlf. 4122 4891

Links

Om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den næst største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye