Nikolaj Kunsthal

Magtudvekslinger i himlens kontrastfyldte rum

Del

Det endeløse himmelrum er et tilbagevendende tema i billedkunstner Paula Duvås virke. Med et undrende og sanseligt blik undersøger hun himlens kontrastfyldte anvendelser, billedsprog og konnotationer gennem fotografi og lysreflekterende østersskaller. Der er sneak peek på Paula Duvås udstilling "Celestial Body" i Nikolaj Kunsthals projektrum Platform torsdag d. 6. juni fra kl. 16:00. 

I udstillingsrummet blinker et hvidt lys fra en translucent LED-skærm. Du kender lyset, der blinker, du møder det på vej i mørket. Fra facader lyser reklamer gaden op og gør nattehimlen til en ubestemmelig halvgrå hvælving. I udstillingsrummet kaster skærmen det blinkende lys ud mod små afstøbninger af østersskaller, der med deres polerede aluminiumsoverflader reflekterer og simulerer stjernehimlens nye lys.


Hvad ser vi, når vi kigger mod himlen?
Himmelrummet er et tilbagevendende interessefelt i billedkunstneren Paula Duvås praksis, hvor hun med et undrende blik undersøger himlens kontrastfyldte anvendelser, billedsprog og konnotationer. Himlen indeholder mange tegn og præsenterer for os et rum af drømme såvel som viden. Himlen indeholder svar om vores fortid og fremtid og er et rum, vi orienterer os mod videnskabeligt, kulturelt og mytologisk - i forsøget på at forstå vores verden. Samtidig er himlen i vores teknologiske udvikling blevet et sted, hvor både private og statslige aktører kan kapitalisere og profitere, og hvor magtdemonstrationer, territorier og krigsførelse i stigende grad begynder at udspille sig.

Magtudvekslinger i himlens kontrastfyldte rum
I jagten på profit er en ny type af menneskeskabt lys blevet synlig på nattehimlen. Lyset kan synes som små fantasifunklende godstog, men er i virkeligheden satellitter. Lyset fra satellitterne kan ses som et varsel om et nyt markedsdrevet rumkapløb, en form for rumindustriel revolution der udspiller sig i himlens rum af potentiale og drømme. Sammen med lyset fra vores byer præsenterer satellitternes eskalerende tilstedeværelse i rummet en stigende risiko for at slukke for stjernehimlen, som en kilde til viden og gør det umuligt for os at søge information om universet og dermed om os selv i himlen over os.

Med udstillingen Celestial Body vender Paula igen blikket mod himlen og kigger spørgende på, hvordan magtudvekslinger udspiller sig i himlens kontrastfyldte og ureguleret rum af muligheder, viden og kapital.

Celestial Body er skabt af Paula Duvå i samarbejde med kurator Mynte Corell.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Statens Kunstfond, Politiken Fonden og Beckett-Fonden. Udstillingsrummet Platform er realiseret med støtte fra Det Obelske Familiefond.

Celestial Body kan opleves fra 7. juni til 28. juli. Der er fernisering torsdag d. 6. juni kl. 16-19. I den anledning udfolder kokken Jonas Harboe Frederiksen sin Pink Oyster-passion i en lille interimistisk østersbar udenfor på Nikolaj Plads. 

null
Paula Duvå Tine Bek

Kontakter

Billeder

Om Nikolaj Kunsthal

Nikolaj Kunsthal præsenterer især dansk samtidskunst i unikke historiske omgivelser midt i København.

Kunsthallen er beliggende i den gamle Sankt Nikolaj Kirke, der kan dateres tilbage til 1200-tallet. Den smukke arkitektur indgår i samspil med skiftende udstillinger, senest af bl.a. Shane Brox, Mikkel Carl, Radar Contemporary, Ditte Ejlerskov og Nikoline Liv Andersen. Nikolaj Kunsthal har sit fokus på Københavns samtidskunstscene og er optaget af kunstmøder på tværs af genrer, medier og formater.

Kunsthallen præsenterer også løbende koncerter, performances, omvisninger, middage, talks og ikke mindst det nye udstillingsrum Platform, der er dedikeret til unge kunstnere og kuratorer. Læs mere på nikolajkunsthal.dk         

Om Platform

Med Nikolaj Kunsthal som base har Platform til formål at skabe et udstillingsrum for unge, visuelle kunstnere og kuratorer i København. Intentionen er at styrke vækstlaget og bidrage til at løfte og bære nye talenter videre i deres kunstnerkarrierer. Det sker ved at tilbyde unge kunstnere og kuratorer mulighed for at udstille i professionelle rammer, inklusiv faglig rådgivning, formidlingsekspertise og synlighed i form af PR og marketing. Læs meget mere om Platform

Følg pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Nikolaj Kunsthal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye