Syddansk Universitet

Fremtidens robotteknologi: bedre brug af data fører til hurtigere automation

Del

SDU står i spidsen for projektet FERA, som har modtaget over 14 millioner kroner fra Innovationsfonden. I samarbejde med en række partnere herunder Odense Robotics, Novo Nordisk og Universal Robots er det målet at forbedre automationsløsninger i industrien ved at bruge data mere strategisk. 

Partnerne i FERA fra Universal Robots, Odense Robotics, Novo Nordisk og SDU samlet til åbning af den nye Cobot og AMR hub i Odense som er en stærk innovationsplatform for projektet.
Partnerne i FERA fra Universal Robots, Odense Robotics, Novo Nordisk og SDU samlet til åbning af den nye Cobot og AMR hub i Odense som er en stærk innovationsplatform for projektet.

- Ved at bruge data fra eksisterende robotløsninger til at lave nye, reducerer vi både omkostninger og implementeringstiden for nye automationsløsninger. Dette bryder med traditionel tilgang, hvor hver ny robotløsning kræver omfattende design og tidskrævende programmering. Det kommer virksomheder ikke blot i Odense, men hele Danmark til gode.

Sådan lyder det fra Mikkel Baun Kjærgaard, som er professor i Software Engineering ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU. Han taler om projektet FERA, der netop har modtaget 14,3 millioner kroner fra Innovationsfonden. FERA står for Fast and Efficient Robotic Automation via Re-Use of Data. Men FERA betyder også ’vildt dyr’ på latin; data fra den virkelige verden kan nemlig fremstå som et vildt dyr, som er svær at holde styr på. Projektet bidrager her med en unik software-baseret måde at strukturere og genbruge data fra robotløsninger på.

- Vi forventer vi at se en reduktion i programmeringstiden med op til 25 procent og en forbedring i løsningseffektiviteten og dækningen af potentielle fejlkilder. Dette er et kæmpe skridt fremad for robotindustrien, uddyber Mikkel Baun Kjærgaard.

Stort økonomisk potentiale
Og tid er som bekendt penge. Ved at anvende data mere strategisk kan virksomheder accelerere deres automationsstrategier og dermed opnå en hurtigere effekt af investeringerne.

- Denne nye måde at bruge data på kan have stor betydning for både robotvirksomheder og dem, der skal bruge løsningerne, siger Søren Elmer, som er CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale klynge for robot, automation og droner, og fortsætter:

- Projektet nedbringer tiden det tager at implementere nye automationsløsninger, og det er afgørende for at bevare konkurrenceevnen i en globaliseret verden. Vi forventer, at FERA vil være med til at sætte nye internationale standarder for, hvordan data anvendes i robotteknologi.

Søren Elmer uddyber, at FERA et eksempel på styrken ved partnerskaber mellem universiteter, industrien og teknologiske innovatører. Med FERA er vejen banet for en fremtid, hvor robotautomation bliver gjort mere tilgængelig for virksomheder af enhver størrelse.

FERA-projektet vil blive demonstreret i praksis i 2026, med specifikke anvendelser allerede under udvikling hos Novo Nordisk og Universal Robots, to af projektets industripartnere. Disse demonstrationer sigter mod at vise, hvordan FERA kan forbedre processer som maskinbetjening og samling af produkter i forskellige industrier.

Fakta:

Projektet støttes af Danmarks Innovationsfond gennem Grand Solutions-programmet med en bevilling på 14,3 millioner kroner. Projektets totale budget lyder på 20,4 millioner kroner.

Partnere: SDU, KU, Universal Robots, Novo Nordisk, Odense Robotics, PIAB og University of Bremen.

Kontakter

Fakta:

Projektet støttes af Danmarks Innovationsfond gennem Grand Solutions-programmet med en bevilling på 14,3 millioner kroner. Projektets totale budget lyder på 20,4 millioner kroner.

Partnere: SDU, KU, Universal Robots, Novo Nordisk, Odense Robotics, PIAB og University of Bremen.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye