Økonomiministeriet

Økonomisk Redegørelse: Optimismen er på vej tilbage i dansk økonomi

Del

Der er grund til optimisme i dansk økonomi. Beskæftigelsen er fortsat med at stige, inflationen er nede på et mere normalt niveau, og husholdningerne oplever igen stigende købekraft. Aktiviteten og beskæftigelsen ventes fortsat at ligge på et højt niveau i de kommende år. Det viser prognosen i den nye Økonomisk Redegørelse.

Dansk økonomi befinder sig fortsat et godt sted. Selvom økonomien har været igennem en periode med høje energipriser, høj inflation, stigende renter og stagnation i udlandet, er beskæftigelsen fortsat med at stige. Samtidig er inflationen faldet markant, og husholdningerne oplever igen stigende købekraft.

Der vurderes at være gode muligheder for vækst i den indenlandske økonomi de kommende år som følge af reallønsfremgangen. En ventet bedring i udlandet kan også bidrage til en bred fremgang på tværs af brancher.

Samlet set vurderes dansk økonomi at vokse med 2,7 pct. i 2024 og 1,8 pct. i 2025. Det er en opjustering af forventningen fra december. Inflationen ventes i prognoseperioden at ligge omkring 2 pct.

Økonomiminister Stephanie Lose siger:

”Optimismen er på vej tilbage i dansk økonomi. Vi er ude af en periode med høj inflation, og vi forventer en bredere fremgang i økonomien i det kommende år. Beskæftigelsen er høj, og de offentlige finanser er sunde. Det er et resultat af konkurrencedygtige og innovative virksomheder, et velfungerende arbejdsmarked, fornuftige husholdninger samt en ansvarlig økonomisk politik. Og så har vi gennemført reformer, der gør Danmark rigere og er med til at sikre danske virksomheder den nødvendige arbejdskraft.”

De seneste to år har især medicinalindustrien trukket væksten i dansk økonomi, mens der har været stilstand eller tilbagegang i store dele af resten af økonomien. De kommende år ser andre brancher igen ud til at bidrage til væksten. Hertil kommer genåbningen af Tyrafeltet i Nordsøen, som også bidrager til vækst i BNP.

Efter betydelig beskæftigelsesfremgang efter coronapandemien tegner prognosen et billede af en vis afdæmpning på arbejdsmarkedet, som skal ses i lyset af høje lønstigninger og en svag produktivitetsudvikling i de senere år.

Økonomiminister Stephanie Lose siger:

”Beskæftigelsen har længe befundet sig på et tårnhøjt niveau, så det er vurderingen, at vi vil se en vis tilpasning. Men vi forventer ikke et omfattende tilbageslag, for dansk økonomi står på et bundsolidt fundament. Vi kommer fortsat til at følge udviklingen tæt, for det er en topprioritet for regeringen, at viskaber økonomisk tryghed om danskernes økonomi og gode vilkår for vores virksomheder.”

Beskæftigelsen ventes at falde med 18.000 personer i 2025 efter en stigning på 13.000 personer i 2024.

Kontakter

PressehenvendelserFor yderligere information, kontakt pressetelefonen på tlf. 23 61 64 86 (modtager ikke SMS).

https://oem.dk

Følg pressemeddelelser fra Økonomiministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Økonomiministeriet

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal25.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og Novo Nordisk Fonden har indgået en principaftale, som vil levere et markant bidrag til at gøre visionerne i den grønne trepartsaftale til virkelighed. Over de næste 10 år vil fonden prioritere 10 mia. kroner til omlægning af danske arealer, så der bliver plads til mere natur og biodiversitet samt landbrugsproduktion baseret på moderne teknologier.

Regeringen og parterne i Grøn trepart indgår historisk Aftale om et grønt Danmark24.6.2024 20:59:16 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen og parterne i den grønne trepart er enige om et langsigtet grundlag for omlægning og omstilling af Danmarks arealer og af fødevare- og landbrugsproduktionen. Indsatserne i aftalen vil reducere sektorens udledninger af drivhusgasser og bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål samt sikre bedre vilkår for natur, biodiversitet, vandmiljø og drikkevand. Det skal bl.a. ske ved en historisk arealomlægning og en afgift på udledninger fra husdyr. Samtidig sætter aftalen retningen for et mere bæredygtigt, højteknologisk og arealeffektivt landbrug med konkurrencedygtighed og gode arbejdspladser i hele landet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye