Hjørring Kommune

Landbruget om lavbundsjorde: Vi kan ikke løfte opgaven alene

Del

Landbrugets rolle i den danske naturs tilstand er et af tidens hedeste emner. Rystende billeder af den døde havbund i de danske farvande og spørgsmålet om en CO2-afgift på dansk landbrug har for alvor sat ild i debatten om, hvordan dansk landbrug skal se ud i fremtiden, og hvordan der både bliver plads til landbruget og den frie og levende natur.

Med det som bagtæppe tog miljødirektøren i Landbrug & Fødevarer Anders Panum Jensen fredag eftermiddag plads i Naturmødets Varme Stol. Her fik publikum lejlighed til at stille spørgsmål direkte til miljødirektøren. Og det var der mange, der gjorde.

Et af de centrale spørgsmål gik på, hvor meget dansk landbrug skal fylde i fremtiden.

Ud af de 100.000 ha lavbundsjord, som der for fem år siden blev indgået politisk aftale om at udtage, er kun 187 ha reelt godkendt - og eksperter taler nu om, at helt op til 600.000 ha skal udtages for at få reduceret kvælstofudledningen tilstrækkeligt.

Miljødirektøren anerkendte, at der skal mere til, men at tallet nok ligger tættere på de 100.000 end 600.000 ha:

- Hvis man gør det klogt og får udtaget de helt rigtige arealer, som har den største effekt, så tænker vi nok at vi kan klare det med mindre, løs det fra Anders Panum Jensen.

I sidste uge erkendte tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen, at de frivillige aftaler med landmændene ikke har haft den ønskede effekt på kvælstofudledningerne. Så hvad skal der til, for at komme i mål?

- Landbruget kan ikke effektuere de store projekter alene. Det skal ske sammen med kommunerne og Naturstyrelsen, og kommunerne skal have ressourcerne til at løfte det store myndighedarbejde, der er forbundet med projekterne. De ressourcer har ikke været dedikeret fra statens side, lød forklaringen fra Anders Panum Jensen.

Anders Panum Jensen blev også konfronteret med spørgsmålet om de kompensationer landmændene skal have for at afgive jord til naturgenopretning. For er det ikke en anelse omvendt, at man skal have penge for ikke at forurene?

- Vi har gennem århundreder fra politisk side understøttet, at vi skal have en stærk fødevareproduktion i Danmark. Når samfundet så siger, at nu vil vi gerne have noget mere natur, noget mere skov på de her arealer, så synes vi også at det er fair at man betaler de lodsejere, der har haft en levevej på at dyrke fødevarer, lød svaret fra Anders Panum Jensen.

I morgen er det formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, der sætter sig i Naturmødets Varme Stol.

Kontakter

Chef for Naturmødet Leif Lund Jakobsen
Tlf. 4122 4891

Links

Om Hjørring Kommune

Hjørring Kommune er med sine knap 65.000 indbyggere den næst største kommune i Nordjylland. Du finder os centralt placeret i Vendsyssel og dermed i centrum af Skandinavien og Nordeuropa. Klik dig videre og bliv meget klogere på Hjørring Kommune.

Følg pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjørring Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye