Embla

Nyt dansk studie vækker opsigt internationalt: Varigt vægttab muligt med udtrapning af vægttabsmedicin og fokus på livsstilsændringer

Del

Brugen af vægttabsmedicin har de senere år fyldt meget i den offentlige debat, og nu viser et nyt dansk forskningsstudie, at varigt vægttab er muligt trods udtrapning af medicin ved fokus på livsstilsændringer. ”Vi skal ikke behandle symptomerne, men årsagerne bag,” udtaler Nicholas Syhler, stifter og direktør i Embla, der står bag studiet.

Laust Axelsen (tv), stifter og direktør, og Dr. Nicholas Syhler (th), stifter og direktør
Laust Axelsen (tv), stifter og direktør, og Dr. Nicholas Syhler (th), stifter og direktør

Med en fordobling af antallet af svært overvægtige siden 2010 er danskerne en del af en global tendens, der af forskere betegnes som en ”fedmeepidemi”, hvilket har ført til et stigende fokus på brugen af vægttabsmedicin og påvirkningen på både individ og samfund.

Nu viser et nyt dansk forskningsstudie, hvordan man kan udtrappe medicinen og samtidig opnå et varigt og stabilt vægttab ved at fokusere på de ting, der udgør selve årsagerne til overvægten, forklarer Henrik Gudbergsen, der er læge og Chief Medical Officer i Embla, som står bag studiet:

”Vi kan se, at kombinationen af livsstilsændringer og langsom udtrapning gør, at patienterne formår at holde vægten nede, når de helt har udfaset medicinen. Når man fjerner medicinen, får man nemlig appetitten tilbage, og hvis man ikke har arbejdet med sin livsstil og spisevaner, er det sværere at ændre på dem, hvilket øger risikoen for tage vægten på igen.”

Embla er en digital vægttabsklinik, som hjælper medlemmerne med at opnå varigt vægttab igennem en kombination af vægttabsmedicin, sundhedsvejledning og coaching.

Studiets resultater er netop blevet præsenteret på den årlige konference European Congress on Obesity (ECO), der afholdes af organisationen European Association for the Study of Obesity. Studiet, der er udgivet i forskningstidsskriftet Obesity Facts, har også fået masser af opmærksomhed internationalt.

Personlig sparring og individualiserede doser

I studiet modtog 2.246 personer 1:1 coaching over video fra et hold af eksperter som læger, sygeplejersker, diætister og psykologer med fokus på de psykologiske barrierer ved vægttab. Samtidig undersøgte forskerne fordelene ved en individualiseret dosis af vægttabsmedicin og muligheden for fuld udtrapning uden efterfølgende vægtstigning.

Resultaterne viste, at hele 85 procent af deltagerne opnåede et vægttab på 10 procent af deres kropsvægt. De mindre doser af vægttabsmedicin koblet med coaching viste sig samtidig at være lige så effektive som højere doser, men med færre bivirkninger. Resultaterne tegner et stort potentiale for et sundere samfund, siger Nicholas Syhler, læge og medstifter og direktør i Embla.

”Der er ingen tvivl om, at vægttabsmedicin spiller en vigtig rolle i at hjælpe folk, der kæmper med overvægt, med at tabe sig. Hvis vi for alvor skal kunne hjælpe dem, er vi dog nødt til at adressere de ting, der er skyld i overvægten. Selvom det kan virke som et quick fix med vægttabsmedicin, så er det for dyrt for både individ og fællesskab med et livslangt forbrug. Derfor er vi nødt til at se nærmere på, hvordan vi som samfund kan støtte op om at skabe sundere livsstilsændringer - eksempelvis ved at øge adgangen til sunde råvarer eller begrænse brugen af ultra-forarbejdede fødevarer,” siger Nicholas Syhler.

Om studiet:

Studiet omfattede 2.246 personer med en median BMI på 33.2, som var del af et vægttabsprogram igennem Embla’s app i enten Danmark eller Storbritannien. Efter uge 26, 64 og 76 deltog hhv. 1392, 359 og 185 patienter stadig i programmet.

Studiet så nærmere på brugen af indholdsstoffet semaglutid, der er det aktive stof i de fleste vægttabsmidler, der forhandles på markedet.

Resultater fra studiet:

  • Det gennemsnitlige vægttab var 14.8% ved uge 64 og 14.9% ved uge 76, hvor patienterne brugte omkring en tredjedel af standarddosis af semaglutid
  • Alle patienter med et vægttab ved uge 64 tabte mere end 5% af deres kropsvægt og 85.3% tabte mere end 10%
  • Den gennemsnitlige maksimumdosis af semaglutid var 0.77mg sammenlignet med standarden på 2.4mg
  • 353 af de 2.246 patienter udtrappede semaglutid ved opnåelse af deres målvægt, og 240 udtrappede det helt.
  • Forskerne konkluderede at patienter, der udtrappede semaglutid, fastholdt en stabil kropsvægt de første 26 uger.

Data fra studiet er udgivet i forskningstidsskriftet Obesity Facts og er netop blevet præsenteret på den årlige konference European Congress on Obesity (ECO), der afholdes af organisationen European Association for the Study of Obesity.

Om Embla:

Embla er en dansk, digital vægttabsklinik, der arbejder med forebyggende sundhedspleje. Embla har specialiseret sig i at hjælpe medlemmer med at opnå vægttab igennem en holistisk tilgang, der udover brug af vægttabsmedicin omfatter coaching og vejledning indenfor bl.a. sundhed, kost og motion. Embla er grundlagt i 2022 af Nicholas Syhler, der er uddannet læge og har arbejdet hos Novo Nordisk, og Laust Axelsen, der med en baggrund fra ITU i flere år har arbejdet med udvikling af digitale sundhedsløsninger indenfor bl.a. medicin- og patientsoftware.

Kilder:

Københavns Universitet, Vi står midt i en fedmeepidemi. Her er en mulig forklaring på krisen: https://sund.ku.dk/nyheder/2023/09/vi-staar-midt-i-en-fedmeepidemi.-her-er-en-mulig-forklaring-paa-krisen/

Obesity Facts, 31st European Congress on Obesity (ECO 2024), abstracts: https://karger.com/ofa/article/17/Suppl.%201/7/907066/31st-European-Congress-on-Obesity-ECO-2024

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Embla

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Embla

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye