Guldborgsund Kommune indgår samarbejde om stort byudviklingsprojekt

Del

Bekymringer over dyre renoveringer af kommunens kontorlokaler i Nykøbing er nu vendt til en besparelse på kommunens samlede ”huslejeudgifter” og et stort byudviklingsprojekt. Økonomiudvalget har besluttet at indlede et samarbejde med private investorer. Det betyder, at de første byggerier på havnen i Nykøbing snart kan blive en realitet.

Guldborgsund Kommune kan spare 3-5 millioner kroner om året ved at flytte til lejede lokaler. Private investorer har tilbud at bygge et nyt borgerhus på havnen i Nykøbing Falster, som kommunen kan leje. Det er planen, at borgerhuset skal bygges inden for den røde cirkel på kortet. Foto: GPP Arkitekter.
Guldborgsund Kommune kan spare 3-5 millioner kroner om året ved at flytte til lejede lokaler. Private investorer har tilbud at bygge et nyt borgerhus på havnen i Nykøbing Falster, som kommunen kan leje. Det er planen, at borgerhuset skal bygges inden for den røde cirkel på kortet. Foto: GPP Arkitekter.

Billigere kontorlokaler til kommunen med bedre forhold for borgerne. Et hotel og boliger på havnen i Nykøbing. Og mulighed for familievenlige boliger på Parkvej ved det nuværende rådhus. Det er målet for et nyt samarbejde med private investorer bestående af et konsortium mellem Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S repræsenteret ved DreistStorgaard Advokater A/S.

Guldborgsund Kommune stod ellers over for lovpligtige og omfattende renoveringer af både Jobcentret og rådhuset. Den billigste løsning ville koste mindst 145 millioner kroner, der skulle tages fra anlægsbudgettet. Penge, der så ikke kunne bruges på renovering af skoler, anlæg af cykelstier eller plejehjemsbyggeri. Det fik politikerne til at vende sagen på hovedet for at afsøge andre og billigere løsninger. Og det har givet pote.

”I stedet for at bruge mange penge på dyre og lidt kedelige renoveringer af vores kontorbygninger, kan vi nu spare penge på vores samlede huslejeudgifter ved at bo til leje. Det er virkelig positivt, da vores økonomi som bekendt er udfordret. Hver en krone tæller. Desuden bliver der nu sat gang i konkrete byggerier på havnen i Nykøbing, så vores visioner om et levende og rekreativt område kan blive til virkelighed. Det er alt i alt en god dag for alle os, der bor her i Guldborgsund Kommune,” siger borgmester Simon Hansen.

Kommunen får billigere husleje
Helt konkret er det planen med samarbejdet, at Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S vil bygge det kontorbyggeri på den allersydligste del af havnen i Nykøbing, som byrådet har lagt op til i helhedsplanen for udviklingen af havnen.

Her vil kommunen leje sig ind, hvor politikerne ønsker at samle alle funktioner for borgerne i et fælles borgerhus. Det betyder, at medarbejderne fra Borgerservice i Nykøbing, Jobcentret og rådhuset flytter sammen. Dermed får borgerne nem adgang til dem, der behandler alt fra deres byggesager, fornyer pas, hjælper med at finde et job, hvis man er uden arbejde eller dem, som skriver børnene op til dagtilbud og skole.

De foreløbige beregninger for flytteplanerne viser, at kommunen kan spare 3-5 millioner kroner om året ved at bo til leje sammenlignet med de nuværende driftsudgifter. Samtidig vil de nye lokaler være indrettet, så der er gode adgangsforhold, og så borgernes møde med kommunen foregår i værdige og professionelle rammer med plads til et godt og aktivt samarbejde.

Havnen tager form 
Derudover vil Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S bygge et hotel på havnen. Indtil nu har det været svært at finde investorer til et hotelbyggeri af høj kvalitet. Men når det kobles sammen med boliger og kontorbygning til udlejning, kan det realiseres. Dermed betyder samarbejdet med Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S, at sports-, event- og turismebrancherne, der længe har efterspurgt mere hotelkapacitet i Nykøbing, får mulighed for at tiltrække større sportsarrangementer, koncerter, events og konferencer.

Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S vil også bygge de første boliger på havnen, og samarbejdet betyder således, at visionerne for omdannelsen af havnen i Nykøbing begynder at blive til virkelighed. Hvis alt går vel, er det forventningen, at den første bygning kan stå klar i 2027-2028.

Flere boliger i Nykøbing
Der er efterspørgsel på boliger i Nykøbing, og det er et godt tegn. Men der er ikke så meget plads til at bygge nyt. Derfor skal samarbejdet også undersøge muligheden for at, at Dansk Arealudvikling ApS og DE Ejendomme A/S blandt andet kan bygge familievenlige boliger på matriklen på Parkvej, hvor rådhuset ligger i dag, til gavn for dem, der gerne vil bo i Nykøbing.

Økonomiudvalgets beslutning betyder, at der nu indledes forhandlinger om de konkrete planer for samarbejdet. Desuden skal de økonomiske, juridiske og tekniske forhold afdækkes nærmere.

Det er et enigt byråd, der står bag beslutningen om at indlede samarbejdet.

Gruppeformændene siger:

John Brædder, gruppeformand for Guldborgsundlisten: ”I Guldborgsundlisten ser vi frem til at få igangsat den helhedsplan, som blev vedtaget i 2021. Kombinationen af både private og offentlige funktioner på havnen vil være med til at skabe fremdrift for Guldborgsund.”

René Christensen, gruppeformand for Moderaterne: ”Moderaterne ser frem til at der nu endelig sker store fysiske forandringer på havnen i Nykøbing. Guldborgsund kommune har brug for udvikling og vækst. Fremtiden er lys."

Katrine Burmann, gruppeformand for Socialdemokratiet: ”Vi i Socialdemokratiet glæder os over, at vi i fremtiden kan give vores medarbejdere og borgere nogle nye, gode rammer, som i højere grad kan tilgodese både de gode og de svære møder, vi har med hinanden. Og vi er glade for den besparelse, der er ved, at vi i fremtiden lejer os ind.”

Ole K. Larsen, gruppeformand for Venstre: ”Venstre er begejstrede for, at der nu sker en markant udvikling af vores havn. Et attraktivt hotel på havnefronten vil sammen med Guldboxen betyde, at vi kan tiltrække kulturarrangementer fra øverste hylde til glæde for vores borgere”.

Johannes Kristensen, gruppeformand for Konservative: ”Vi er glade for, at der er lykkedes at tiltrække private investorer, der vil være med til at realisere vores planer for udviklingen af havnen i Nykøbing.”

Annemette Schønberg Johnsen, gruppeformand for SF: ”Jeg er spændt på at se mere konkrete forslag, og jeg håber på høj arkitektonisk kvalitet i godt samspil med de gamle, bevaringsværdige bygninger på havnen.”

Bente Lerche Thomsen, gruppeformand for Enhedslisten: ”Enhedslisten har en grundlæggende forventning om, at aftalen på havnen arkitektonisk set vil matche tankerne fra Helhedsplanen. Vi ser det som positivt og økonomisk fornuftigt, at det nye borgerhus samler alt under et tag, og at placeringen på havnen desuden vil betyde øget tilgængelighed for alle.”

Camillo Krog, gruppeformand for Liberal Alliance: ”Det er fantastisk, at vores landsdel kan tiltrække så fremsynede investorer. Placeringen er helt fænomenal, og jeg glæder mig over de muligheder et nyt hotel vil åbne for. Det er i øvrigt et rigtigt flot stykke benarbejde vores administrationen har lavet.”

Stine Steffensen, gruppeformand for Dansk Folkeparti: ”Dansk Folkeparti hilser projektet om opførelsen af borgerhus, hotel og boligbyggeri velkommen i Guldborgsund Kommune. På tegnebrættet præsenteres et innovativt og fremsynet projekt, der vil tilføre kommunen yderligere muligheder for at udnytte potentialerne i Nykøbing F som stærk hovedby, der tiltrækker borgere, turister og virksomheder. Projektet vil bidrage positivt til vores område med attraktive arbejdspladser og understøtte øvrige politiske målsætninger.”

Bob Richard Nielsen, gruppeformand for Danmarksdemokraterne: ”Danmarksdemokraterne glæder sig over det nye hotel og fremdriften i udviklingen af havnen. Vi ærgrer os over, at det økonomisk er nødvendigt at bygge et nyt borgerhus, men ser frem til at de samlede investeringer i Guldborgsund Kommune giver forhøjede indtægter, som vi kan bruge til at investere i vores velfærd.”

Chris Veber, gruppeformand for Dit Guldborgsund: ”Dit Guldborgsund glæder sig til, at udviklingen af havnen nu kan gå i gang. I en situation, hvor Guldborgsund Kommune kan spare penge ved at flytte funktioner ned på havnen i en lejet bygning, giver det mening, at kommunen også her understøtter potentialerne i havneplanen.”

Paw Hallandson, løsgænger: ”Jeg synes, det er rigtigt fint, at kommunen tænker ud af boksen ved at få investorer til at bygge og udleje til kommunen efterfølgende. Det vil støtte og udvikle det private erhvervsliv, og kommunen rammer derved ikke de store risici ved at bygge selv, som vi for eksempel ser med Sundskolen. Og så glæder det mig, at vi får hotelkapacitet, så vi får større mulighed for at afholde kongresser og andre arrangementer over flere dage i vores haller.”

Kontakter

Billeder

Guldborgsund Kommune kan spare 3-5 millioner kroner om året ved at flytte til lejede lokaler. Private investorer har tilbud at bygge et nyt borgerhus på havnen i Nykøbing Falster, som kommunen kan leje. Det er planen, at borgerhuset skal bygges inden for den røde cirkel på kortet. Foto: GPP Arkitekter.
Guldborgsund Kommune kan spare 3-5 millioner kroner om året ved at flytte til lejede lokaler. Private investorer har tilbud at bygge et nyt borgerhus på havnen i Nykøbing Falster, som kommunen kan leje. Det er planen, at borgerhuset skal bygges inden for den røde cirkel på kortet. Foto: GPP Arkitekter.
Download

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye