De globale værdikæder er under forandring

Del

Øget pres på planetære grænser, lovgivning og stigende forventninger til ansvarlighed skaber fokus på vores aftryk på kloden. Mange virksomheder og organisationer er i gang med at omstille værdikæderne bag fx. fødevarer, mode og tekstil.
Etisk Handel Danmarks nye analyse viser, at 84% af medlemmerne vil styrke samarbejdet med deres leverandører om etik og bæredygtighed. Samtidig overvejer en del virksomheder deres handel med lande og producenter i det globale syd.

Forside af Etisk Handel Rapport 2024
Forside af Etisk Handel Rapport 2024

Etisk Handel Danmark har netop lanceret en ny rapport, der tager pulsen på medlemmernes arbejde med at fremme etik og bæredygtighed i global handel. Rapporten viser, at vi står i en brydningstid med stor usikkerhed og stigende krav i kølvandet på den tsunami af lovgivning fra EU, der stiller krav om, at virksomheder tager ansvar for mennesker, natur, klima og miljø i hele værdikæden. 

I følge tallene i rapporten fremhæver 84 % medlemmerne, at de arbejder for at styrke samarbejdet med deres leverandører om etik og bæredygtighed. Samtidig overvejer en del af virksomhederne deres handel med det globale syd – godt 80 % af virksomhederne fortæller, at de allerede har, eller overvejer, at fravælge leverandører i risiko-lande.  

Det er svært at få styr på etik og bæredygtighed i værdikæden bag varer som kaffe, tøj, og solceller, hvor der er risiko for, at produktionen har fældning af regnskov, børnearbejde eller tvangsarbejde på samvittigheden.  

“Etikken skal være i orden for de varer, vi køber i Danmark. Men svaret er ikke, at vi dropper samhandel og lukker os om os selv i Europa. Vi skal fortætte med at investere og engagere os i at forbedre handel, og derfor er det positivt at analysen viser et øget fokus på værdikæderne og samarbejdet med leverandørerne. Ansvarlig handel kan være med til at skabe gode jobs og grøn omstilling i de lande, vi handler med“ lyder det fra Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.  

Der er stærk opbakning fra erhvervslivet og organisationerne til arbejdet med etisk handel i globale værdikæder. I går vedtog Etisk Handel Danmarks medlemmer ny 4-årig strategi, som skal fremme bæredygtig udvikling gennem samarbejde om ansvarlig handel. Strategien har bl.a. fokus på arbejdere, producenter og berørte samfund i produktionslandene, og en styrket indsats for at klæde virksomheder og organisationer på til at håndtere både negative og positive indvirkninger på menneskerettigheder, miljø, natur og klima i globale værdikæder.   

Kontakter

Pressekontakt: Carolina Kromann Wåhlin ckw@etiskhandel.dk / 21764828

Links

Etisk Handel Danmark er den danske platform for bæredygtige værdikæder. Vi samler virksomheder og organisationer, der arbejder for bæredygtig udvikling gennem mere ansvarlig, global handel. 
Læs mere om vores medlemsfællesskab her: https://etiskhandel.dk/vaer-med/bliv-medlem/ 

Følg pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

Sidste års prisvinder: Vi har fået åbnet flere døre til leverandører med fokus på bæredygtighed30.10.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Verdens Bedste Indkøber-prisen gik sidste år til Sinatur Hotel og Konference for at inkorporere deres mål om ansvarlighed i samarbejdet med deres leverandører. Prisen har åbnet mange døre til leverandører, som ønsker at arbejde sammen med Sinatur om bæredygtighed. Frem til den 1. november kan man nå at indstille virksomheder eller organisationer – eller sig selv - til prisen Verdens Bedste Indkøber 2023.

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien12.9.2023 09:26:44 CEST | Pressemeddelelse

Det er nu lykkedes en række store danske virksomheder at gå sammen om fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter i Brasilien. Med en fælles aftale vil virksomhederne støtte en ansvarlig produktion og beskytte den truede natur her og nu, samtidigt med i højere grad at gøre det muligt for virksomheder at købe certificeret soja. Det drejer sig om virksomhederne Arla, Rema 1000, Dagrofa, Coop, DLG og Danish Crown. Alle er medlem af ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ - en alliance faciliteret af Etisk Handel Danmark med støtte fra Udenrigsministeriet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye