Greve Museum

Broderisten laver udstilling med Greve Museum

Del

Under arbejdstitlen ”Broderistens BADASS broderier” har Trine Runge Jessen, bedre kendt som Broderisten, indgået et samarbejde med Greve Museum. Sammen vil de udvide konventionelle opfattelser af broderi gennem humor, samfundskritik og fællesskab.

Broderisten laver udstilling med Greve Museum
David Bering

Trine Runge Jessen kan de fleste broderiteknikker til perfektion. Hun har bare ingen interesse for det. Hun broderer helst bandeord eller billeder af ting, hun kan lide. Det kan være en ølflaske, et sjovt ord eller en dåse med tarteletfyld. Trine broderer allerhelst med en håndbajer inden for rækkevidde. For hende handler det at brodere nemlig først og fremmest om at skabe noget med hænderne – og hvorfor så ikke brodere noget, man er glad for?

Greve Museum har en unik tekstilsamling af hvide broderede hedebosyninger, som hviler på en historisk kulturarv, der stadig er relevant at udforske i dag. Lige nu er museet aktuel med udstillingen Hedebo Highlights, der bringer det fineste af museets omfattende samling af broderitraditioner frem i lyset.

Selvom samarbejdet mellem Broderisten og Greve Museum centrerer sig om broderi, er det vigtigt for Trine Runge Jessen, at håndværket ikke tages så seriøst, som det ofte er blevet: ”Jeg er ydmygt bevidst om, at jeg står på skuldrene af alt det smukke håndarbejde, der gennem århundreder er blevet lavet. Men det er altafgørende for mig at brodere noget, som jeg synes er sjovt, smukt, skørt og skævt!” siger hun.

Humor og broderi

Hos Greve Museum glæder de sig til det nye samarbejde, hvor der foruden en udstilling også skal være flere events og skabes et fælles værk: ”Udstillingen med Broderisten er tænkt som en eksplorativ proces. Det betyder, at alt hverken kan eller skal være planlagt fra begyndelsen. Der skal være plads til kreativitet og spontanitet i samskabelsen”, fortæller museumschef Mette Tapdrup Mortensen. Hun fortsætter: ”Trine Runge Jessen er kendt for at blande humor med broderi, hvilket historisk set er en sjælden kombination, men i denne udstilling er humor en velkommen gæst. Alt får frit løb, og samarbejdet skal skabe rum for sanselighed, kreativitet, fællesskab, sårbarhed og ekstase. Desuden er det helt fantastisk, at tre fonde støtter os i at udforske, hvad håndarbejde kan i en moderne kontekst”.

Udstillingen skal også vise, hvordan broderi kan bruges som et helle i hverdagen. Som en måde at udtrykke sine meninger og holdninger på, og hvordan det kan skabe fællesskab og et fælles sprog, samt hvordan broderi kan have sundhedsfremmende effekter.

”Det er forfriskende, at Greve Museum nytænker formidlingen af vores kulturarv. Med humor og højt til loftet åbner udstillingen op for nye perspektiver på håndarbejde, håndarbejdets historie og dets potentiale. Udstillingen inddrager nye målgrupper, der i samskabelsen og fællesskabet er med til at forme den. Samtidig skal samarbejdet lære os, at håndarbejdet kan være en mental pause med plads til fordybelse. Derfor bakker Spar Nord Fonden op om udstillingen, der er med til at udvide vores forståelse af håndarbejde og broderi”, udtaler fondsdirektør i Spar Nord Fonden Bo Uggerhøj.

Udstillingen er støttet af Spar Nord Fonden, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Udstillingen åbner den 7. februar 2025 og kan opleves frem til 31. oktober 2025.

Om Broderisten

Trine Runge Jessen er uddannet fra Designskolen i Kolding i 1999 med tekstiler som speciale. Hun har haft en karriere med design af boligtekstiler, og har i de senere år dyrket sin passion for korsstingsbroderi. Det er nu blevet en levevej, og hun har skabt et nærmest kultagtigt imperium omkring navnet ”Broderist”. Hun står bag Facebookgruppen ”Embroidery without any fucking flowers or bunnies”, der blev et stærkt voksende online-fællesskab fra den første corona-nedlukning i 2020. Bl.a. blev konceptet Online-Brodega populært. Her samlede Runge Jessen hundredvis af broderientusiaster til bajere og broderi online på Facebook-siden. Gruppen har i maj 2024 mere end 19.000 følgere.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Greve Museum

Greve Museum ligger på en gammel hedebogård i Greve landsby. Foruden de faste udstillinger, der handler om Greve Kommunes historie fra år 1800 frem til i dag, er der løbende særudstillinger og et rigt aktivitetsprogram at opleve på Greve Museum.

Følg pressemeddelelser fra Greve Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greve Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye