Influencere bryder tabuer på menstruationsturné
Menstruation er ofte en ubuden gæst, men på PlanBørnefondens Period Tour er den hovedpersonen. Sammen med tiktokere Helena Madeleine og Amalie Riemer, sexolog Shabnam Azizi, forfatter og menstruationsaktivist Emma Libner og sanger Iris Gold tager PlanBørnefonden på turné for at bryde tabuet om menstruation.
Hver dag har op mod 800 millioner mennesker over hele verden menstruation. Det er 1,9 milliarder hver måned. Alligevel kommer menstruationen ofte ubelejligt, og det er noget, de fleste skjuler. Men det skal der laves om på.
I anledning af den internationale menstruationsdag den 28. maj tager en række tiktokkere og influencere med PlanBørnefonden på turne for at gøre opmærksom på tabuet og den stigmatisering, som følger med, når vi ikke taler om menstruation.
Amalie Riemer, tiktokker med 60.000 følgere, husker tydeligt første gang, hun fik sin menstruation som 12-årig. Hun syntes dengang, at det var grænseoverskridende og pinligt.
“Jeg tænkte bare “fuck”. Jeg følte, det var den værste dag i mit liv,” siger Amalie Riemer, der deltager i snakken om menstruation – på tiktok og på Period-touren.
Udbrede viden om menstruation
For at give nogle konkrete svar på, hvad menstruation egentlig er, deltager Shabnam Azizi, der er sexolog, jordemoder og kendt fra tv-programmet ‘Sex med P3.’ Hun oplever ofte, at unge piger gerne vil have deres menstruation til at stoppe og gå væk, men i stedet for de negative følelser om menstruation opfordrer hun til at søge viden om kroppen og møde menstruation med nysgerrighed.
Også Emma Libner, som er vært på turneen, vil gerne gøre det naturligt at tale om menstruation på tværs af køn. På sin instagram-profil Kh. Underlivet, og i sin bog af samme navn, deler hun viden om menstruation.
“Hvis vi alle vidste lidt mere om menstruationscyklussen, er jeg overbevist om, at det ville være meget nemmere for os alle sammen at deale med,” siger Emma Libner.
På turneen får gæsterne mulighed for at teste deres viden om menstruation, når Peech, afholder en quiz om seksualitet, krop og menstruation, med præmier til vinderne.
Menstruation står i vejen for pigers muligheder
Mens piger herhjemme ofte skjuler deres menstruation, så har tabuet vidt strækkende konsekvenser andre steder i verden. 500 millioner kvinder og piger verden over har ikke adgang til menstruationsprodukter og ordentlige toiletforhold. Det betyder blandt andet, at mange går glip af skolegang og uddannelse, fordi de må blive hjemme, når de har menstruation.
“Menstruation står stadig i vejen for rigtig mange piger og kvinders muligheder, fordi de ikke har råd til bind, og fordi menstruation er forbundet med tabu og stigmatisering. Hvis vi kan ændre på det, så udløser det et kæmpe potentiale for piger i hele verden, så de kan komme i skole, få en uddannelse, og forbedre deres mulighed for at få et job og forsørge sig selv,“ siger Kirsten Brogaard, Senior Manager i PlanBørnefonden.
Sammen med PlanBørnefonden sætter Manilla Ghafuri, der vandt Menneskerettighedsprisen 2022, fokus på de globale problematikker og fortæller om, hvordan menstruation holder piger og kvinder tilbage, når det gælder uddannelse og ligestilling ude i verden. Og hvor stort potentialet er, når både piger og drenge har seksualundervisning i skolen, og pigerne har adgang til bind og toiletter.
Man kan deltage i et event ved at donere til PlanBørnefondens Period-kampagne og få tilsendt en billet på Planbørnefonden.dk.
Hvornår sker det
- 16. maj 2024: Kunsthal Sprittens kedelhal kl. 18
-
17. maj 2024: Domen, Aarhus, Inge Lehmanns Gade 22, 8000 Aarhus kl. 19-21 (dørene åbner kl. 18:30)
-
28. maj 2024: Ungdommens Demokratihus, Slagtehusgade, 10a, 1715 København kl. 19-21 (dørene åbner kl. 18:30)
Hvorfor er det vigtigt at tale om menstruation
-
Hver dag er der op mod 800 millioner mennesker, der menstruerer (UNFPA).
-
500 millioner piger og kvinder har ikke adgang til menstruationsprodukter og ordentlige toilet forhold, når de har menstruation (World Bank).
-
I gennemsnit bruger en kvinde syv år af sit liv på at have menstruation (UNICEF).
-
PlanBørnefonden står bag podcasten ”Cyklus” som er udgivet af HeartBeats og kan høres på alle podcast platforme.
Nøgleord
Kontakter
Kirsten Brogaard PedersenSenior ManagerKommunikation
Tlf:29760335kirsten.brogaard@planbornefonden.dkBilleder
Om PlanBørnefonden
PlanBørnefonden er en af Danmarks største udviklings- og nødhjælpsorganisationer, der yder nødhjælp under kriser og katastrofer og arbejder langsigtet for at skabe bæredygtige samfund i verden. Vi er en del af Plan International, som arbejder i flere end 80 lande for at sikre børn og unges rettigheder og ligestilling mellem køn.
Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden
Frítt Val vinder PlanBørnefondens Pigepris 202414.11.2024 22:14:08 CET | Pressemeddelelse
Organisationen Frítt Val vinder PlanBørnefondens Pigepris 2024 for deres arbejde for fri abort på Færøerne.
Presseinvitation til prisuddeling: PlanBørnefonden uddeler Pigeprisen 202412.11.2024 15:56:43 CET | Pressemeddelelse
PlanBørnefondens Pigeprisen 2024 hylder en person, virksomhed eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling mellem kønnene. Prisuddelingen finder sted torsdag den 14. november på Sigurd CPH på Nørrebro i København.
PlanBørnefonden slår indsamlingsrekord og når flere børn og unge end nogen sinde før29.10.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023/2024 er PlanBørnefondens arbejde nået ud til mere end en million mennesker med indsatser inden for blandt andet uddannelse, jobskabelse, vand og nødhjælp. Det er en fordobling på bare to år. For tredje år i træk sætter fonden indsamlingsrekord med 481,4 millioner kroner.
PlanBørnefonden og Grundfos Fonden vil bruge vand som jobskaber for unge i Togo25.10.2024 06:57:38 CEST | Pressemeddelelse
I et netop lanceret samarbejde vil PlanBørnefonden og Grundfos Fonden bruge vand som løftestang til jobskabelse blandt unge i Togo. Støttet med 20 millioner kroner af Grundfos Fonden kombinerer projektet Grundfos Fondens ekspertise inden for vand, sanitet og hygiejne med PlanBørnefondens mangeårige erfaringer inden for jobskabelse for unge. Det skal skabe bæredygtige fremtidsudsigter for unge i det vestafrikanske land.
PlanBørnefonden markerer FN’s Pigedag: Først om 134 år er der ligestilling i verden11.10.2024 06:59:52 CEST | Pressemeddelelse
Vi går glip af et kæmpe potentiale, lyder det fra PlanBørnefonden. Organisationen markerer FN's Internationale Pigedag ved at samle unge til stort event om ligestilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum