Hundredvis af unge fra hele Europa holder stort topmøde i Danmark: ”En unik platform til at forme vores fælles europæiske fremtid”
I næste uge mødes over 100 europæiske unge til et topmøde på Ungdomsøen ud for København. Mødet skal styrke deres egen stemme og indflydelse frem mod EP-valget.
Hvilke politiske dagsordener optager europæiske unge mest, og hvad skal der til for at styrke de yngre generationernes indflydelse og deltagelse ved Europa-Parlamentsvalg?
Hvis man ønsker svar på de spørgsmål, kan man med fordel rette blikket mod en lille ø ud for København d. 23.-26. maj. Her samles over 100 unge fra 32 forskellige lande til det store ungdomstopmøde Young Europe is Voting for at lære, debattere og formidle deres fælles visioner forud for Europa-Parlamentsvalget, der i Danmark løber af stablen d. 9. juni.
Bag arrangementet står Nyt Europa, Højskolerne og Ungdomsøen, som alle gerne vil være med til at styrke unges stemme, indflydelse og engagement.
”Formålet med Young Europe is Voting er at skabe engagement på tværs af Europa. De unge er interesserede i udfordringer, der går på tværs af grænser – klimaforandringer, migration og det, at vores fundamentale rettigheder udfordres. For at øge de unges valgdeltagelse har vi derfor skabt et forum, hvor de på tværs af Europa kan mødes for at diskutere de vigtige problematikker. De kommer med bud på Europas fremtid, som vi hjælper med at få fremsat til det politiske niveau, og deres engagement og drive er vi sikre på får endnu flere unge til at stemme til valget,” siger Julie Rosenkilde, der er sekretariatsleder hos Nyt Europa.
Workshops og politikermøder
Young Europe is Voting begynder allerede den 20. maj, hvor de danske og internationale unge mødes på seks højskoler rundt i landet for sammen at dykke ned i europæisk historie, identificere udfordringer og pege på løsninger.
Torsdag ankommer de alle til Ungdomsøen, hvor der er debatter og workshops. Lørdag præsenterer de deres visioner for en række politikere – herunder både medlemmer af og kandidater til Europa-Parlamentet.
Blandt weekendens deltagere er, foruden de internationale unge, højskoleelever fra Krogerup Højskole, Idrætshøjskolen Aarhus, Vrå Højskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Grundtvigs Højskole og Den Internationale Højskole i Helsingør.
Blandt workshopunderviserne finder man både den anerkendte danske digter Caspar Eric, den spanske aktivistiske illustrationskunstner Sara Jansen Avecilla og Julie Arrildt, der er politisk rådgiver om civilsamfund og menneskerettigheder.
Ifølge Marek Azoulay, der både er underviser på dette års workshops og tidligere topmødedeltager, er det vigtigt at involvere unge i både beslutningstagning og samfundsdeltagelse, fordi de spiller en afgørende rolle i at forme Europas fremtid.
”Young Europe is Voting giver os, den unge generation, en unik platform til at forme vores fælles europæiske fremtid. At samle 100 unge fra forskellige dele af Europa til dette topmøde er ikke bare vigtigt; det er afgørende for at skabe en demokratisk samtale om Europa. Det giver os muligheden for at udveksle ideer, udfordre status quo og skabe en stærkere forståelse for vores forskelligheder og ligheder. Mødet understreger, hvor vigtigt vores engagement er, og hvor stor vores rolle er i at drive de nødvendige forandringer for et stærkere og mere samlet Europa,” siger Marek Azoulay.
På de unges præmisser
Young Europe is Voting fandt for første gang sted i 2019, hvor blandt andre Lars Løkke Rasmussen, Margrethe Vestager og Margrete Auken deltog.
Ifølge Lisbeth Trinskjær, der er formand for Højskolerne, er topmødet med til at styrke unges tro på fremtiden og demokratiet.
”Med Young Europe is Voting fortæller vi politikere og beslutningstagere i hele Europa, at unge er vigtige for demokratiet. Og det hele sker på de unges præmisser. Det er dem, der bestemmer, hvad vi skal drøfte, og det er deres holdninger, der tæller. Det er vigtigt, at vi sørger for, at unge bevarer lysten til at deltage i demokratiske aktiviteter i både Danmark og Europa. Det håber vi at kunne bakke op om,” siger Lisbeth Trinskjær.
Listen Up: Hør, hvad de unge vil have på Europa-Parlamentets dagsorden
I forbindelse med valget giver Nyt Europa, Højskolerne og Ungdomsøen unge ordet og lader dem dele deres politiske ønsker til det nye Europa-Parlament.
Vi giver dem en stemme og motiverer andre unge til at huske at bruge deres op til og på valgdagen 9. juni.
Programpunkter, der kan være relevante for pressen:
- Mandag-onsdag: Mulighed for at besøge højskoler, som har besøg af europæiske unge.
- Fredag: Aktiv workshopdag. Mulighed for on-site interviews med deltagere på Ungdomsøen.
- Lørdag: kl. 15-17.30 Overlevering fra ungdommen til politikerne. Samtaler og taler mellem politikere og deltagere
Nøgleord
Kontakter
Sara Marie DynesenKommunikationsmedarbejderNyt Europa
Tlf:26930521sara@nyteuropa.dkLiv Rossander,KommunikationsmedarbejderNyt Europa
Tlf:21379782lr@nyteuropa.dkMette Skov HansenPresseansvarlig
Tlf:+45 60641989msh@ffd.dkRicky Storm BraskovKommunikationsansvarligUngdomsøen
Kan bl.a. kontaktes vedr. praktiske spørgsmål om Ungdomsøen
Billeder
Links
Om foreningen
Folkehøjskolernes Forening i Danmark – også kaldet Højskolerne – har til formål at arbejde for folkehøjskolens idé og skabe gode og frie vilkår for skoleformens udvikling.
Foreningen er en medlems- og interesseorganisation for Danmarks omkring 75 folkehøjskoler.
Følg pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkehøjskolernes Forening i Danmark
Ny højskolebestyrelse er på plads1.11.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Højskolernes årsmøde torsdag blev Højskolernes nye bestyrelse valgt. Forslag til ændringer af kontingentet blev vedtaget.
Søren Huss modtager Den folkelige sangs pris1.11.2024 11:40:00 CET | Pressemeddelelse
Sanger og sangskriver Søren Huss modtog i dag Den folkelige sangs pris for sin evne til at skabe musik, som ”heler de skjulte sår, vi bærer på”. Prisen blev overrakt på Folkehøjskolernes Forenings årsmøde på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
Regeringen vil have flere unge uden job og uddannelse på højskole22.10.2024 16:30:18 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har netop præsenteret deres udspil til at få flere unge i uddannelse og arbejde, og her spiller landets højskoler en væsentlig rolle. Der er afsat 40 millioner kroner til at sikre flere et højskoleophold
Nu kan ukrainere igen søge støtte til højskoleophold i Danmark4.9.2024 14:15:36 CEST | Pressemeddelelse
Entreprenør Marius Pedersen har endnu engang bevilliget penge en pulje, der hjælper ukrainske unge med at komme på højskole i Danmark. Der er deadline for ansøgninger i oktober.
Ny bog giver unikt indblik i højskolernes historie16.8.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Folkehøjskolernes idé og opgave har altid været til debat, og i en ny bog gør 28 historiske tekster os klogere på, hvorfor skoleformen fortsat er relevant. Udgivelsen markeres i næste uge ved et arrangement i København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum