Klimaforandringer gør din chokolade dyrere
Klimaforandringer, uhensigtsmæssige dyrkningsmetoder og samfundsmæssige udfordringer er vigtige årsager til den nuværende krise for kakaoproduktionen, som medfører højere priser på chokolade, ifølge forsker fra Roskilde Universitet.
![](/data/images/public/13561229/13842570/93577a90-73d5-4b98-bc87-ad645e5950a9-w_720.jpg)
Ghana er en af verdens største kakaoproducenter. I et nyt forskningsprojekt har lektor i internationale udviklingsstudier Mette Fog Olwig undersøgt vilkårene for kakaoproduktionen i det vestafrikanske land som del af et dansk-ghanesisk forskningssamarbejde.
Forskerne har lavet et omfattende studie, der viser, at klimaforandringer kombineret med uhensigtsmæssige dyrkningsmetoder – samt sociale og økonomiske hindringer for at introducere nye grønne metoder – er væsentlige faktorer bag krisen, der truer verdens kakaoproduktion.
”Det er ikke naturligt, at træerne står i direkte sol, som ofte er tilfældet nu. Kakaotræer kommer fra Sydamerikas regnskove, hvor de oprindeligt stod i skygge. Problemet er, at man skal bruge mere gødning og dyre kemikalier, når de gror direkte i solen, og klimaforandringerne betyder mere varme og tørke, som ikke er optimalt for væksten,” forklarer Mette Fog Olwig.
Studiet har resulteret i bogen Agroforestry as Climate Change Adaptation: The Case of Cocoa Farming in Ghana, der undersøger mulighederne for at gå tilbage til mere oprindelige dyrkningsmetoder, hvor man benytter såkaldte skyggetræer til at skabe en mere bæredygtig dyrkning.
”Men det er ikke alle skyggetræer, der har en positiv effekt på kakao. Det er meget mere komplekst end blot at plante nogle træer. Man skal bruge tid og ressourcer på at lære bønderne om de mest hensigtsmæssige skyggetræer,” forklarer Mette Fog Olwig.
Guldminer konkurrerer med kakaotræer
Hun understreger, at der, uanset hvad man gør, vil være steder i Ghana, hvor der sandsynligvis ikke kan dyrkes kakao i fremtiden på grund af klimaforandringerne, da kakaotræet er meget sårbart over for ændringer i miljøet. Samtidig overtager guldminer mere og mere af den jord, der er blevet brugt til kakaoproduktion. Derudover peger RUC-lektoren på flere andre problemer, som kan være med til at hæmme høsten og gøre chokolade dyrere.
”Mange kakaobønder befinder sig i en svær position, hvor de ikke har ressourcer eller tid til at vente på, at skyggetræerne vokser sig store. Et særligt problem i denne forbindelse er, at bønderne ofte ikke har rettigheder til deres jord og træer, hvilket gør det svært for dem at foretage langsigtede investeringer,” siger hun.
Hun tilføjer, at der også er et andet problem, idet de fleste af de eksisterende kakaobønderne er ved at være oppe i årene. Det er en udfordring, fordi mange unge i Ghana ikke længere har lyst til at være kakaobønder i en tid, hvor produktionen er så usikker.
”Det er vigtigt, at vi forstår bøndernes perspektiver. Der er mange hensyn at tage – både til menneskene og miljøet. Hvis vi gerne vil have chokolade i fremtiden, bliver vi nødt til at investere i at forstå de lokale behov – herunder hvordan træer, planter og mennesker spiller sammen,” konkluderer Mette Fog Olwig.
Kort om bogen
- Agroforestry as Climate Change Adaptation: The Case of Cocoa Farming in Ghana er et tværfagligt studie af kakaoproduktionen i Ghana.
- Bogen er redigeret af Mette Fog Olwig sammen med Aske Skovmand Bosselmann, Københavns Universitet, og Kwadwo Owusu, University of Ghana.
- Du kan læse mere om den her.
Nøgleord
Kontakter
Mette Fog OlwigLektor
Tlf:4674 3596Tlf:2866 6940mettefo@ruc.dkFølg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Tysk-dansk dobbeltgrad skal sikre samarbejde mellem landene1.7.2024 05:54:00 CEST | Pressemeddelelse
RUC og universitet i Kiel lancerer ny dobbelt kandidatuddannelse for at sikre øget samarbejde på tværs af grænsen, når den nye forbindelse mellem Danmark og Tyskland åbner i 2029.
Ekspertliste - Festivaler 202425.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Festivalsæsonen er i fuld gang. I den forbindelse har vi samlet en liste med eksperter, som kan perspektivere festivaldækningen – for eksempel inden for emner som festivalens fællesskaber, musikbranchen, ligestilling, affald, samtykkekultur, rusmidler, bæredygtighed og meget andet.
Ekspertliste – Sommer 202421.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er over os. I den forbindelse har vi samlet en liste med eksperter, der kan udtale sig om aktuelle emner som turisme, togrejser, flyskam, sport, frivilligt arbejde og meget mere.
Indsigt i historiske sygdomme hjælper planlægning af pandemiberedskab i dag20.6.2024 10:38:44 CEST | Pressemeddelelse
Lektor Maarten van Wijhe skal undersøge, hvordan epidemier og pandemier kan påvirke andre infektionssygdomme, så vi bliver bedre rustet til at håndtere fremtidige pandemier. Han modtager en Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til sin forskning.
Ny rapport: Flere danskere overvældes af mængden af nyheder17.6.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne er flittige nyhedsbrugere, men flere danskere undgår nyheder end for fem år siden. Ny rapport fra Center for Nyhedsforskning ved Roskilde Universitet viser blandt andet, at mange oplever at blive så overvældet af mængden af nyheder, at de vælger at undgå dem. Rapporten sætter også fokus på tillid til nyheder, fake news og sociale medier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum