DI - Dansk Industri

DI: Nordisk Topmøde skal styrke EUs og Nordens konkurrencekraft

Del

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen repræsenterer i dag dansk erhvervsliv ved de nordiske statsministres topmøde om EU's og Nordens konkurrenceevne. Han rejser til Stockholm for at diskutere med de nordiske statsministre, hvordan vi fremmer Europas og Nordens konkurrencekraft, der svækkes alvorligt i disse år.

På et Nordisk Topmøde i dag diskuterer DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og den danske statsminister konkurrenceevne med de nordiske regeringschefer og repræsentanter for erhvervslivet i Sverige, Norge, Island og Finland. Frygten hos DI er, at Europa taber kapløbet til især USA og Kina i kampen om at blive en toneangivende region med konkurrencedygtige produktionsvirksomheder med løsninger på eksempelvis på klimakrisen, sundhedsudfordringer og den digitale transformation.

  • Det er positivt, at Nordens regeringschefer med mødet i dag fokuserer på EU's og Nordens konkurrenceevne. Sammen kan de lægge yderligere pres på de andre EU-lande. For det er nødvendigt, at EU-politikerne bliver konkrete og vedtager en handlingsplan om øget EU-konkurrenceevne med det samme, siger Lars Sandahl Sørensen, der mener, at EU's konkurrencekraft er blevet svækket gennem de seneste adskillige år.
  • Europas tab af konkurrenceevne er ikke noget, som måske kommer til at ske i fremtiden – det sker lige nu. Vi er i dette øjeblik i gang med at tabe konkurrencen Kina og USA. Norden og Europa er tvunget til at handle politisk – og tempoet er afgørende.

Det er især langsomme godkendelsesprocesser og ofte besværlig EU-regulering, som er et problem for europæiske virksomheder

  • Hvis vi får EU’s indre marked op i gear, har Europa alle forudsætninger for at lykkes. Men lige nu går det for langsomt at få produkter på markedet i EU i forhold til vores konkurrenter, og reguleringen er ofte meget bøvlet og kompleks.  Det kvæler innovation og svækker europæisk erhvervsliv. Derfor bør vi tale om helt konkrete initiativer i Stockholm i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen frygter, at EU's politik og bureaukrati får virksomheder til at flytte produktionen ud af Europa.

  • Det vil være til stor skade for både det europæiske og nordiske samfund, hvis virksomheder flytter deres produktion af varer og tjenester ud af Europa. Derfor er en resolut reaktion fra EU's politikere uopsættelig, siger Lars Sandahl Sørensen.

EU’s lande er svækkede allerede. I de seneste år er vores konkurrencekraft blevet alvorligt udfordret. Eksempelvis har væksten i produktiviteten i USA været mere end det dobbelte af væksten i euroområdet og Storbritannien i de seneste to årtier.

  • Det er på høje tid, at EU skifter gear – men det er ikke for sent, der er masser af muligheder, som vi kan diskutere i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.
  • Hvis de rigtige beslutninger træffes i EU hurtigt, kan Europa og Norden komme til at stå langt stærkere i den globale konkurrence. Og Europas lande kan ikke klare det hver især - det er kun i det brede europæiske fællesskab, at det er muligt at finde de bedste løsninger for os alle, siger Lars Sandahl Sørensen.

Diskussionen mellem de nordiske statsledere og erhvervslivet i Stockholm munder ud i en fælleserklæring om konkurrenceevne og sikkerhed. Den forpligter de nordiske statsministre til at gøre Norden til en global frontløber inden for grønne og digitale teknologier.

Den fortsatte støtte til Ukraine og sikkerhed er de andre emner ved topmødet.

Kontakter

Lars Bøgeskov, pressekoordinator DI, 22363138, larb@di.dk

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye