DI: Nordisk Topmøde skal styrke EUs og Nordens konkurrencekraft
DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen repræsenterer i dag dansk erhvervsliv ved de nordiske statsministres topmøde om EU's og Nordens konkurrenceevne. Han rejser til Stockholm for at diskutere med de nordiske statsministre, hvordan vi fremmer Europas og Nordens konkurrencekraft, der svækkes alvorligt i disse år.

På et Nordisk Topmøde i dag diskuterer DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og den danske statsminister konkurrenceevne med de nordiske regeringschefer og repræsentanter for erhvervslivet i Sverige, Norge, Island og Finland. Frygten hos DI er, at Europa taber kapløbet til især USA og Kina i kampen om at blive en toneangivende region med konkurrencedygtige produktionsvirksomheder med løsninger på eksempelvis på klimakrisen, sundhedsudfordringer og den digitale transformation.
- Det er positivt, at Nordens regeringschefer med mødet i dag fokuserer på EU's og Nordens konkurrenceevne. Sammen kan de lægge yderligere pres på de andre EU-lande. For det er nødvendigt, at EU-politikerne bliver konkrete og vedtager en handlingsplan om øget EU-konkurrenceevne med det samme, siger Lars Sandahl Sørensen, der mener, at EU's konkurrencekraft er blevet svækket gennem de seneste adskillige år.
- Europas tab af konkurrenceevne er ikke noget, som måske kommer til at ske i fremtiden – det sker lige nu. Vi er i dette øjeblik i gang med at tabe konkurrencen Kina og USA. Norden og Europa er tvunget til at handle politisk – og tempoet er afgørende.
Det er især langsomme godkendelsesprocesser og ofte besværlig EU-regulering, som er et problem for europæiske virksomheder
- Hvis vi får EU’s indre marked op i gear, har Europa alle forudsætninger for at lykkes. Men lige nu går det for langsomt at få produkter på markedet i EU i forhold til vores konkurrenter, og reguleringen er ofte meget bøvlet og kompleks. Det kvæler innovation og svækker europæisk erhvervsliv. Derfor bør vi tale om helt konkrete initiativer i Stockholm i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.
Lars Sandahl Sørensen frygter, at EU's politik og bureaukrati får virksomheder til at flytte produktionen ud af Europa.
- Det vil være til stor skade for både det europæiske og nordiske samfund, hvis virksomheder flytter deres produktion af varer og tjenester ud af Europa. Derfor er en resolut reaktion fra EU's politikere uopsættelig, siger Lars Sandahl Sørensen.
EU’s lande er svækkede allerede. I de seneste år er vores konkurrencekraft blevet alvorligt udfordret. Eksempelvis har væksten i produktiviteten i USA været mere end det dobbelte af væksten i euroområdet og Storbritannien i de seneste to årtier.
- Det er på høje tid, at EU skifter gear – men det er ikke for sent, der er masser af muligheder, som vi kan diskutere i dag, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Hvis de rigtige beslutninger træffes i EU hurtigt, kan Europa og Norden komme til at stå langt stærkere i den globale konkurrence. Og Europas lande kan ikke klare det hver især - det er kun i det brede europæiske fællesskab, at det er muligt at finde de bedste løsninger for os alle, siger Lars Sandahl Sørensen.
Diskussionen mellem de nordiske statsledere og erhvervslivet i Stockholm munder ud i en fælleserklæring om konkurrenceevne og sikkerhed. Den forpligter de nordiske statsministre til at gøre Norden til en global frontløber inden for grønne og digitale teknologier.
Den fortsatte støtte til Ukraine og sikkerhed er de andre emner ved topmødet.
Kontakter
Lars Bøgeskov, pressekoordinator DI, 22363138, larb@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
DI: Brug forsvarsmilliarder klogt – i samarbejde med erhvervslivet25.6.2025 14:15:13 CEST | Pressemeddelelse
NATO-landene er i dag blevet enige om en ny, historisk målsætning om forsvarsinvesteringer: Fremover skal medlemslandene bruge fem procent af deres BNP på et stærkere forsvar, sikkerhed og beredskab. Med målsætningen følger markante øgede krav fra NATO til nationerne i form af nye styrkemål. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om behovet for at løfte både Danmarks og Europas forsvar i en tid med øget usikkerhed, krig i Europa og hybride trusler – men opfordrer samtidig regeringen til at bruge de mange ekstra forsvarsmilliarder klogt og i tæt samarbejde med det danske erhvervsliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum