Etisk Handel Danmark

Ny rapport fra Etisk Handel Danmark skal hjælpe erhvervsliv og organisationer med at navigere med respekt for menneskerettigheder i usikre lande

Del

Stigende forventninger til ansvarlig virksomhedsadfærd får nogle virksomheder til at overveje at trække sig fra usikre lande i fx Afrika og Asien. Men der er i højere grad brug for mere engagement, innovation og partnerskaber, der kan bidrage til bæredygtig udvikling i det globale syd.

Forventningerne til virksomheders etik og ansvarlighed er stigende, og bliver med nye lovgivninger fra EU mere klart defineret. Især direktiverne om bæredygtighedsrapportering (CSRD) og due diligence (CSDDD) kræver, at virksomheder gennemfører risikoanalyse og rapporterer om deres indsats for at respektere menneskerettigheder i hele værdikæden. Med nye krav til virksomhederne, er der risiko for, at virksomhederne fravælger at samarbejde med leverandører i usikre områder, fordi de ser det som for udfordrende og risikofyldt. Det kan få konsekvenser for den lokale økonomi, medføre tab af arbejdspladser og af fremtidige investeringer i det globale syd.

Menneskerettighederne er en del af ansvaret

Det kan være svært at navigere i lande, der er præget af konflikt, i områder hvor lovgivning er i strid med menneskerettighederne, som fx ansættelseslove, der tillader diskrimination eller i områder, hvor regulering og håndhævelsen ikke beskytter menneskerettighederne tilstrækkeligt.

Derfor udgiver Etisk Handel Danmark sammen med Etisk Handel organisationerne i Norge, Sverige og Storbritannien en ny rapport, der viser hvordan man kan arbejde med menneskerettigheder i usikre lande og områder. Rapporten ”Human rights due diligence in challenging contexts” bidrager med viden, guidance og konkrete eksempler på, hvordan arbejdet med menneskerettigheder kan se ud i usikre lande som Kina, Myanmar, Ukraine, Palæstina, Afghanistan og Elfenbenskysten. Rapporten giver også konkrete eksempler på, hvordan virksomheder kan håndtere konsekvenserne af at trække sig ud af landene, hvis det anses for at være den rette handling.

Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark: “Arbejdet med menneskerettigheder i globale værdikæder og handel er svært for mange. Med denne nye rapport ønsker vi at inspirere og støtte virksomheder til at tage ansvar for deres indvirkning, både positiv og negativ, på menneskerettighederne i lande og regioner, der betragtes som usikre og udfordrende i forhold til menneskerettigheder. Det bliver et vigtigt fokus i vores arbejde de kommende år.”

Virksomheder og organisationer kan bruge hinandens viden og erfaringer

Etisk Handel Danmark, Sverige, Norge og UK oplever en stigende interesse for hvordan man skal gå til arbejdet med menneskerettigheder i globale værdikæder inden for fx byggeri, tekstil, fødevarer og energi. Nogle virksomheder er godt i gang, og andre vil have gavn af inspiration fra andre.  I rapporten præsenteres derfor fem konkrete cases fra virksomheders arbejde med due diligence for menneskerettigheder i særligt usikre lande.

I en af casene er vi på Vestbredden hvor Salling Group har indgået i et partnerskab med bl.a. Folkekirkens Nødhjælp for at skabe en forsyningskæde og bæredygtig produktion af konkurrencedygtige kvalitetsdadler fra palæstinensiske bønder, der, grundet langvarig politisk konflikt på Vestbredden, er begrænset i deres forretningsudvikling. I Elfenbenskysten har den hollandske chokoladeproducent Tony’s Chokolonely oprettet et system styret af lokalsamfundet og kakao-kooperativerne for at overvåge og afhjælpe børnearbejde. De udpeger en lokal facilitator, der undersøger og identificerer tilfælde af børnearbejde, og sammen med familien finder løsningsmodeller. Det kan fx være at få fødselsattester eller cykler til børnene, så de kan komme i skole. Tony’s Chokolonely giver økonomisk og teknisk støtte til løsningsmodellerne.   

Casene viser, hvordan virksomheder har tilpasset deres processer, når de opererer under særlige omstændigheder, hvor almindelige indsatser ikke er mulige eller tilstrækkelige til at beskytte arbejdstagernes rettigheder. Under sådanne vanskelige omstændigheder er meningsfuldt engagement og samarbejde med NGO'er, arbejdstagere og deres repræsentanter samt med lokale interessenter endnu vigtigere end normalt.

Sarah Dieckmann, rådgiver i Etisk Handel Danmark, understreger: ”Det er vigtigt, at virksomhederne gør en passende indsats for at sikre, at deres aktiviteter, forretningsforbindelser og værdikæder bevæger sig i den rigtige retning i det nødvendige tempo”. Ifølge Sarah Dieckmann er det også vigtigt, at de bliver og engagerer sig. ”At trække sig ud af et land på grund af menneskerettighedsrisici bør være sidste udvej, og konsekvenserne af tilbagetrækningen for arbejdere og lokalbefolkning skal også håndteres med due diligence.”

Rapporten lanceres til Etisk Handel Danmarks Årskonference den 14. maj 2024 i København og internationalt sammen med Etisk Handel UK, Sverige og Norge den 11. juni, 2024 (online)

Se rapporten her: https://etiskhandel.dk/ny-guide-om-handel-med-usikre-lande/

Kontakter

Kommunikationsansvarlig: Carolina Kromann Wåhlin, ckw@etiskhandel.dk, mobil: 21764828

Billeder

Forside på Etisk Handel Danmarks nye rapport: "Human rights due diligence in challenging contexts"
Forside på Etisk Handel Danmarks nye rapport: "Human rights due diligence in challenging contexts"
Download

Links

Etisk Handel Danmark er den danske platform for bæredygtige værdikæder. Vi samler virksomheder og organisationer, der arbejder for bæredygtig udvikling gennem mere ansvarlig, global handel.

Følg pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

De globale værdikæder er under forandring15.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Øget pres på planetære grænser, lovgivning og stigende forventninger til ansvarlighed skaber fokus på vores aftryk på kloden. Mange virksomheder og organisationer er i gang med at omstille værdikæderne bag fx. fødevarer, mode og tekstil. Etisk Handel Danmarks nye analyse viser, at 84% af medlemmerne vil styrke samarbejdet med deres leverandører om etik og bæredygtighed. Samtidig overvejer en del virksomheder deres handel med lande og producenter i det globale syd.

Sidste års prisvinder: Vi har fået åbnet flere døre til leverandører med fokus på bæredygtighed30.10.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Verdens Bedste Indkøber-prisen gik sidste år til Sinatur Hotel og Konference for at inkorporere deres mål om ansvarlighed i samarbejdet med deres leverandører. Prisen har åbnet mange døre til leverandører, som ønsker at arbejde sammen med Sinatur om bæredygtighed. Frem til den 1. november kan man nå at indstille virksomheder eller organisationer – eller sig selv - til prisen Verdens Bedste Indkøber 2023.

Danske virksomheder går sammen om ansvarlig sojadyrkning i Brasilien12.9.2023 09:26:44 CEST | Pressemeddelelse

Det er nu lykkedes en række store danske virksomheder at gå sammen om fælles indkøb af ansvarlige sojakreditter i Brasilien. Med en fælles aftale vil virksomhederne støtte en ansvarlig produktion og beskytte den truede natur her og nu, samtidigt med i højere grad at gøre det muligt for virksomheder at købe certificeret soja. Det drejer sig om virksomhederne Arla, Rema 1000, Dagrofa, Coop, DLG og Danish Crown. Alle er medlem af ’Dansk Alliance for Ansvarlig Soja’ - en alliance faciliteret af Etisk Handel Danmark med støtte fra Udenrigsministeriet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye