Det Kongelige Teater

Grundlovsdag på Det Kongelige Teater – Stemmer fra Rigsfællesskabet

Del

Den 5. juni 2024 markerer Det Kongelige Teater grundlovsdagen med et gratis arrangement i Skuespilhusets foyer, hvor der stilles skarpt på Grundloven, når unge repræsentanter fra hele rigsfællesskabet udtrykker sig gennem taler, musik og fællessang.

Arrangementet er gratis og foregår i Skuespilhusets foyer.
Arrangementet er gratis og foregår i Skuespilhusets foyer.

Den 5. juni 1849 underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov. Målet var en grundlov, der gav frihed, lighed og rettigheder for alle, samt forhindrede at én person kunne tage magten alene. Indførslen af Grundloven betød enden på enevælden, og siden den dag er demokratiet i Danmark blevet markeret med grundlovsdag den 5. juni.

Grønland og Færøerne har tidligere været styret som danske kolonier indtil den færøske hjemmestyreordning blev etableret ved lov i 1948 og Grønland ved lov i 1979 fik hjemmestyre. Hjemmestyreloven fra 1948 erklærer Færøerne for et selvstyrende folkesamfund i det danske rige. I 2009 fik Grønland erklæret selvstyre ved lov.

I 2024 fylder den danske Grundlov 175 år. Grundloven gælder for alle dele af rigsfællesskabet - også i Grønland og på Færøerne. Alligevel er der stemmer og sprog, der sjældent høres i den demokratiske samtale.

Program

Den 5. juni markeres grundlovsdag på Det Kongelige Teater i samarbejde med teaterfestivalen CPH Stage og talerskolen Røst med det gratis arrangement "Grundlovsdag med scenekunst og unge stemmer". I Skuespilhusets foyer vil der blive stillet skarpt på Grundloven, når aftenens vært, journalist Adnan Al-Adhami, kendt fra DR Ung TV, leder publikum gennem et tankevækkende og underholdende program, der byder på både grundlovstaler, musik og fællessang.

Talerskolen Røst har de seneste år lavet taleskoleforløb for unge i Grønland og på Færøerne og desuden samarbejdet med en række danske organisationer, blandt andre Mino Ung og SUMH - Sammenslutningen af Unge med Handicap.

På grundlovsdag er det ofte politikere og andre med magt, der holder taler, men i Skuespilhusets foyer vil det i stedet være personer fra disse lande og organisationer, som tager ordet og holder deres helt egne grundlovstaler anno 2024.

Aftenens talere er Dana Hamio og Sakinah-Michelle Ahmed, der er frivillige i Mino Ung KøbenhavnJens Christian Carlos Sørensen fra SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap), Álvur av Kák, retorikstuderende på Københavns Universitet og fra Færøerne og Asta Naja Helms fra Grønland.

Aftenen vil også byde på musikalske indslag med en fremførsel af værket "Tågen Letter", komponeret af Carl Nielsen i 1920, ved harpenist Nina Schlemm og solofløjtenist Brit Halvorsen fra Det Kongelige Kapel.

Sammen med Lucia Szabová fra Det Kongelige Operakor vil Nina Schlemm optræde med den underholdende arie, "L'amour est un oiseau rebelle", som udforsker temaet frihed og er kendt fra operaen Carmen.

Sanger og komponist Guðrið Hansdóttir opfører en minikoncert. Guðrið er født og opvokset på Færøerne, og med karismatisk vokal og guitarspil skaber hun en personlig og poppet folk-rock med diskrete elektroniske flader, der lyder som solbeskinnet melankoli. Guðrið Hansdóttirs seneste album ’Gult myrkur’ blev kåret som ’Årets Album’ og ’Årets Lyrics’ i 2023 ved Faroese Music Awards.

Dørene til Skuespilhuset åbner kl. 16.30, hvor baren er åben. Programmet er sat til kl. 17.00-18.30.

Arrangementet er gratis og åbent for alle på tværs af alder, køn, seksualitet og etnicitet. Det kræver blot, at der bookes billet på forhånd.

Arrangementet er skabt i samarbejde med CPH Stage og Røst.

Læs mere om arrangementet og bestil billet HER.

Talere

Dana Hamio, taler, Mino Ung København 
Sakinah-Michelle Ahmed, taler, Mino Ung København
Jens Christian Carlos Sørensen, taler, SUMH 
Álvur av Kák, taler, retorikstuderende på Københavns Universitet
Asta Naja Helms, taler

Kunstneriske indslag

Nina Schlemm, soloharpenist, Det Kongelige Kapel
Brit Halvorsen, solofløjtenist, Det Kongelige Kapel 
Lucie Szabová, mezzosopran, Det Kongelige Operakor
Guðrið Hansdóttir, sanger og komponist

Vært

Adnan Al-Adhami, journalist

Arrangørerne 

CPH STAGE og Det Kongelige Teater har indledt et flerårigt samarbejde om at huse CPH STAGE’s festivalcentrum i Skuespilhuset. Festivalens åbningsforestilling samt andre af festivalens udvalgte forestillinger vil desuden spille på Skuespilhusets scener, ligesom de to institutioner vil samarbejde om en række arrangementer afholdt under festivalen.

Se hele programmet for festivalcentrum HER.

Røst er en talerskole, som arbejder for at give unge modet til at tage ordet og styrke deres lyst til at deltage i den offentlige samtale. 

Røst er drevet i et tæt samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet.

Læs mere om Røst HER.

CPH STAGE er årets store teaterfestival i København og på Frederiksberg. Over 10 dage kan man opleve nogle af årets bedste danske forestillinger og se de seneste internationale turnéhits. Festivalen har eksisteret siden 2013, hvor festivalen for første gang fandt sted.
CPH STAGE arrangerer desuden den årlige prisuddeling Årets Reumert, ligesom de er medarrangører af den nationale kulturuge K7.

Læs mere om CPH Stage HER.

Det Kongelige Teater har året rundt en bred vifte af gratis arrangementer for enhver smag og alder i foyererne i Skuespilhuset, Operaen, på Gamle Scene og Ofelia Plads. Det Kongelige Teater ønsker at være relevant og tilgængeligt for alle ved at introducere teaterets kunstarter såvel som at invitere andre genrer og samarbejdspartnere indenfor til gratis arrangementer.

Det Kongelige Teaters gratis aktiviteter opdateres løbende på https://kglteater.dk/gratis

Nøgleord

Kontakter

Emma KischPR- og pressekontakt, Andre oplevelser

Varetager gratis aktiviteter i Det Kongelige Teaters huse samt på Ofelia Plads og aktiviteter ude i landet.

Tlf:+45 25 51 79 98emki@kglteater.dk

Billeder

Download
Adnan Al-Adhami. Foto: Hedda Rysstad.
Adnan Al-Adhami. Foto: Hedda Rysstad.
Download
Álvur av Kák. Foto: Privat.
Álvur av Kák. Foto: Privat.
Download
Brit Halvorsen. Foto: Mats Bäcker.
Brit Halvorsen. Foto: Mats Bäcker.
Download
Dana Hamio. Foto: Ana Cecilia González.
Dana Hamio. Foto: Ana Cecilia González.
Download
Guðrið Hansdóttir. Foto Gwenael Akira Helmsdal Carré.
Guðrið Hansdóttir. Foto Gwenael Akira Helmsdal Carré.
Download
Jens Christian Carlos Sørensen. Foto: Mathias Eis Schultz.
Jens Christian Carlos Sørensen. Foto: Mathias Eis Schultz.
Download
Lucie Szabová. Foto: Lupe Basagoitia
Lucie Szabová. Foto: Lupe Basagoitia
Download
Nina Schlemm. Foto: Caroline Bittencourt.
Nina Schlemm. Foto: Caroline Bittencourt.
Download
Sakinah-Michelle Ahmed. Foto: Ana Cecilia Gonzalez.
Sakinah-Michelle Ahmed. Foto: Ana Cecilia Gonzalez.
Download
Asta Naja Helms. Foto: Privat.
Asta Naja Helms. Foto: Privat.
Download

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater fremlægger resultaterne af advokatundersøgelse for Balletskolen18.6.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det Kongelige Teaters bestyrelse offentliggør advokatundersøgelsen af forholdene på Den Kongelige Balletskole. Bestyrelsen konkluderer på baggrund af undersøgelsen, at tidligere elever i flere tilfælde har været udsat for et uacceptabelt hårdt undervisningsmiljø, og at mistrivlsen ikke skyldes enkeltpersoner, men at skolen har været præget af en tavshedskultur. Bestyrelsesformand Lars Barfoed undskylder på vegne af teatret overfor de tidligere balletelever. Sammen med teatrets ledelse vil bestyrelsen nu fortsætte forandringsprocessen og straks påbegynde arbejdet med rapportens anbefalinger.

Solodanser Stephanie Chen Gundorph modtager Hans Becks Mindelegat22.5.2024 15:54:28 CEST | Pressemeddelelse

I dag har solodanser Stephanie Chen Gundorph modtaget det prestigefyldte Hans Becks Mindelegat på 30.000 kr. Legatet er uddelt med følgende motivation: "Stephanie Chen Gundorph er en danser med et helt særligt talent, der har beriget publikum med sin indlevelse, teknik og udtryk. Hans Becks Mindelegat er oprettet til minde om balletmesteren, der især gjorde sig bemærket ved at sikre Bournonvilles balletter for eftertiden, og Stephanie er som barn af teatrets balletskoler i Odense og siden København en fornem eksponent, også for den særlige stil, Bournonvilles balletter danses i." Om Stephanie Chen Gundorph: Født: 1993 Nationalitet: Dansk Uddannelse: Den Kongelige Balletskole i Odense og København Karriere: Stephanie blev optaget som aspirant ved Den Kongelige Ballet i 2010, blev medlem af corps de ballet i 2012, forfremmet til solist i 2019 og til solodanser i 2022. Tidligere modtagere af Hans Becks Mindelegat inkluderer prominente dansere som Vivi Flindt, Silja Schandorff og Caroline

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye