Danmarks Idrætsforbund

Danske EU-kandidater bakker op om den europæiske sportsmodel

Del

De danske EU-kandidater er afgørende for at sikre fair konkurrence og solidaritet med breddeidrætten på tværs af sportsgrene. Det var budskaberne, da topkandidater fra Socialdemokratiet, Venstre og SF besøgte Brøndby Stadion.

Rundvisningen gik også ned forbi banen på Brøndby Stadion.
Rundvisningen gik også ned forbi banen på Brøndby Stadion.

Når danske fodboldklubber kvalificerer sig til Champions League og landsholdsspillere skifter til store internationale klubber, så er det ikke kun fans af de pågældende spillere og klubber, der kan glæde sig.

Den Europæiske Sportsmodel sørger nemlig for, at syv procent af indtægterne fra Champions League går til ungdomsudvikling på tværs af Europa, mens fem procent af transfersummen går til de klubber, hvor de pågældende spillere har spillet i deres unge år.

Denne solidaritet er nu under pres af udbryderligaer som European Super League, og derfor var spidskandidaterne Christel Schaldemose (S) og Morten Løkkegaard (V) samt nr. 2 på SF’s liste Rasmus Nordqvist på besøg på Brøndby Stadion for at høre, hvorfor deres opbakning er vigtig:

”Der er en polarisering indbygget i professionaliseringen, hvor man som sportsklub hele tiden vil stræbe efter at styrke sin position. Og det kan godt nogle gange være på bekostning af bredden. Derfor er det enormt vigtigt, at vi har en central model, der husker solidariteten,” fortalte sportschef i Brøndby IF Carsten V. Jensen i forbindelse med besøget.

Den Europæiske Sportsmodel sikrer er også med til at sikre de demokratiske spilleregler og en åben turneringsstrukturer på tværs af forbund og sportsgrene i Europa.

Elite og bredde er hinandens forudsætning
Kandidaterne blev vist rundt på anlægget, hvor Brøndby IF’s direktør Ole Palmå fortalte om den tætte forbindelse mellem bredden og eliten i Brøndby og den store betydning, de europæiske turneringer har for klubbens fortælling.

Efter besøget delte politikerne opfattelsen af, at den europæiske sportsmodel er vigtig at forsvare i EU:

”Den europæiske sportsmodel er jo i virkeligheden et billede på, hvordan man kan få både et foreningsliv og et samfund til at fungere. Vi har brug for en bredde og en elite, der skal spille sammen. Den ene er den andens forudsætning. Derfor er det vigtigt, at vi får sikret den europæiske sportsmodel, så det ikke kun er ’big money’, der bestemmer,” siger Christel Schaldemose og suppleres af Morten Løkkegaard:

”Jeg tror ikke, man kan overvurdere, hvor meget sporten betyder for vores sammenhængskraft. Over årtier har vi opbygget en model, hvor man starter fra bunden i en klub i bredden og har noget at stile efter. Hvis man giver op på den og hvis pengene kommer til at styre alt, så har vi mistet noget meget, meget vigtigt i den europæiske og danske kultur,” siger han.

Hos DIF var der stor taknemmelighed over, at politikerne prioriterede at kigge forbi i en travl valgkamp:

”Den europæiske sportsmodel er afgørende for den åbne konkurrence på tværs af sportsgrene, og at indtægterne fra de største turneringer også kommer græsrødderne til gode. Derfor er jeg virkelig glad for, at politikerne prioriterer at kigge forbi, og at de har vist deres opbakning til vores fælles sag,” siger Hans Natorp, formand i DIF, der havde inviteret til besøget sammen med Brøndby IF, DBU og Divisionsforeningen.

Valget til EU-parlamentet er 9. juni.

Kontakter

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Foreninger på tværs af Aalborg og Jammerbugt skal bidrage til at løfte børne- og ungeidrætten i Danmark15.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til klynger, og hen over kommunegrænsen mellem Aalborg og Jammerbugt skal Vestbjerg IF, Biersted IF og IF Fremad Nørhalne samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer på tværs af deres flerstrengede afdelinger

Nyt foreningssamarbejde: Lokale foreninger i Rudersdal og Furesø skal bidrage til at løfte børne- og ungeidrætten i Danmark15.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Rudersdal og Furesø skal FC Holte, Farum-Holte Volleyball og Holte IF Håndbold samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye