Furesøs køkkener sparer 28 ton CO2 med mere klimavenlige indkøb
Bid for bid nærmer Furesø Kommune sig sit ambitiøse klimamål om at blive CO2-neutral i 2030. Furesøs køkkener viser vejen med fokus på madspild og hele 10 ton mindre kød på tallerknerne i 2023. Det gælder blandt andet Lyngholmskolen i Farum.
Selvom få er i tvivl om, at kød vejer tungt i klimaregnskabet, ved de fleste også, hvor svært det kan være at ændre vaner, når vi køber ind. Men medarbejderne i Furesø Kommunes køkkener viser hver dag vejen. De skruede sidste år op for indkøb af fødevarer med lavt CO2-aftryk og ned for de animalske produkter, viser den årlige opgørelse Grønt Regnskab 2023.
Mere frugt og korn, mindre kød
Opgørelsen viser, at andelen af blandt andet frugt og korn steg fra 2022 til 2023. Omvendt faldt andelen af okse-, lamme- og svinekød fra 9 % til 7 % i samme periode. Det har medvirket til at nedbringe det samlede CO2-forbrug pr. indkøbt kilo fødevare fra 2,0 kg i 2022 til 1,9 kg i 2023. Madens samlede CO2-udledning er i samme periode faldet fra 926 ton CO2 til 898 ton CO2 – et fald på 28 ton.
”Når vi mindsker CO2-forbruget, nærmer vi os indfrielsen af Furesø Kommunes klimamål. Det afspejler en stadig større bevidsthed om vores fødevarers klima- og miljøpåvirkning. Det kan virkelig inspirere os alle, hvordan medarbejderne i kommunens køkkener omsætter "Furesø Principperne" til reel klimahandling,” siger Lene Munch-Petersen (A), formand for Natur og Klima.
Bælgfrugter og fibre
Tanja Jacobsen, der er kantineansvarlig på Lyngholmsskolen i Farum, fortæller, at kærligheden til de kødfrie alternativer ikke opstår overnight, men gradvist og i dialog med skolens elevråd. I dag laver Lyngholmskolen mest vegetarisk mad, fortæller hun:
”Vi skal alle sammen gøre noget, hvis det skal batte i den grønne omstilling. Og vi har et ansvar for at åbne børnenes øjne for alle de lækre muligheder, det klimavenlige køkken byder på. Vores panang består af kikærter og grøntsager i sæson. Der er rugbrødscroutoner i stedet for bacon på kartoffelporresuppen, og vores ris- og bulgursalater er spækket med fibre og protein fra bælgfrugter. For at undgå madspild ender rester af ris eller bulgur i den dej, som jeg hver dag bager økologisk brød af. Også vores populære gratinerede pastaret indeholder typisk rester – og i vores pastakødsovs er halvdelen af kødet erstattet med sæsonens grove grøntsager,” fortæller Tanja Jacobsen fra Lyngholmsskolens køkken.
Hun tilføjer, at skolens chili er sin carne, der er kartofler på pizzaen og avokado i sandwichen.
Økologisk spisemærke
Hvert kvartal opgør Furesø Kommune de indkøb, der foretages i køkkenerne på skoler, plejehjem, aktivitetscentre og i FFO’er, klubber, dagtilbud og kantiner. En stor andel af køkkenerne har samtidig Det Økologiske Spisemærke, der er en statskontrolleret mærkningsordning.
Fakta: Furesø Principperne for økologi
- Årstidens grøntsager (mere friland, mindre drivhus)
- Flere lokale varer (mindre transport, især fly)
- Flere retter med fisk og færre med kød. Især okse og lam erstattes af mindre klimabelastende fjerkræ og gris.
- Flere gryn og bælgfrugter
- Mindre madspild
- Energi-, vand- og emballagebesparelser
- Fokus på sundhed for børn, ældre og voksne
- Fokus på gode måltider og høj kulinarisk kvalitet, der laves fra bunden.
Kontakter
Lene Munch-Petersen (A)
Formand for Natur og Klima
Medlem af Plan- og Byudvikling
Claus TorpBy- og kulturdirektør
Center for Borgerservice og Kultur, Center for Kommunale ejendomme og Anlæg, Center for By og Miljø.
Kommunikation
Tlf:72354012kommunikation@furesoe.dkwww.furesoe.dkFølg pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune
Efteruddannelse skal løfte virksomheder og medarbejdere i Furesø19.12.2024 16:11:54 CET | Pressemeddelelse
Erhvervskontaktudvalget (EKU) i Furesø Kommune opfordrer kommunens virksomheder til at udnytte mulighederne for dansk- og efteruddannelse, der er tilgængelige for deres ansatte. Informationsmøder holdes i 2025.
Fjernvarmen udbygges i Furesø16.12.2024 14:53:20 CET | Pressemeddelelse
Byrådet godkendte den 11. december 2024 etape 2 af udbygningen af fjernvarme i Værløse. Vestforbrændings bestyrelse har samtidig netop besluttet at udbygge fjernvarmenettet i Farum.
Nye skraldemænd fra nytår i Furesø Kommune13.12.2024 15:06:18 CET | Pressemeddelelse
Fra den 2. januar træder en ny kontrakt i kraft, hvor Verdis overtager som operatør for affaldsindsamlingen i Furesø Kommune. Fra 2025 vil dette omfatte affald fra både husholdninger og kommunale virksomheder. Al indsamling udføres med moderne el-skraldebiler, der kører på grøn strøm, og medarbejderne er specifikt uddannede til opgaven. Det indebærer nye tømmedage de fleste steder.
Ny vision for en grøn og levende Værløse Bymidte13.12.2024 13:57:09 CET | Pressemeddelelse
En udviklingsplan for Værløse Bymidte blev vedtaget af Furesø Byråd den 11. december. Visionen er at skabe en grøn og levende bymidte, der forener et rigt kultur- og handelsliv, mangfoldige fællesskaber og bæredygtig byudvikling.
Søg støtte til nye partnerskaber i 202512.12.2024 11:35:44 CET | Pressemeddelelse
Har du en god idé til et nyt projekt indenfor kultur- og idrætsområdet? Og har du en samarbejdspartner i tankerne? Så kan du søge puljen for Vores Furesø om økonomisk støtte til at gøre ideen til virkelighed. Deadline for ansøgning er den 1. februar 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum