Store donationer til nyt maritimt lydkunstværk på Københavns Museum
Museets skibsvrag fra middelalderen får i løbet af 2024 selskab af et lydkunstværk, der forbinder nutid og fortid og giver en sanselig forbindelse til den gamle skude, der blev fundet der, hvor Operaen ligger i dag.
”Havnen har altid spillet en helt særlig rolle i Københavns historie. At nutid og fortid nu bliver bundet sammen med et helt nyt maritimt lydkunstværk, glæder jeg mig virkelig til at opleve. Tak til fondene for de flotte donationer,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard.
Københavns Museum er utrolig stolt over at kunne løfte sløret for et nyt samarbejde. Den danske lydkunstpionér Jacob Kirkegaard skal skabe et lydværk med arbejdstitlen Naufragium (latin for skibsvrag) til et af museets permanente udstillingsgallerier, der omhandler havnen og hovedstadens historie i perioden 1400-1600. Hovedgenstanden i udstillingsrummet er et 14 meter langt skibsvrag fra 1400-tallet, fundet i 2005 i forbindelse med udgravninger forud for opførelsen af Operaen.
”Takket være generøse donationer fra Ny Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond og Augustinus Fonden kan Jacob Kirkegaard skabe dette helt nye lydværk, der på fornemste vis sammenkobler samtidskunst og kulturhistorie. Vi glæder os meget over samarbejdet og fondes velvillighed til at støtte lydkunsten” siger Regitze Lindø Westergaard, museumsinspektør på Københavns Museum.
Naufragium er et værk i egen ret. Lydværket er ikke en 1:1 lydkulisse med et sejlende skibs lyde, men derimod et værk, der gør noget nyt. Det forbinder nutid og fortid, skaber bro mellem det tavse vrag foran os og den levende historie bag os såvel som under os. For hvor end man bevæger sig i København, på land eller vand, er der spor af historien og andre før os lige under vores fødder. Værket tager os med under overfladen, ned i dybet eller ind i os selv, det sænker os ned i en anden tid og verden. Undervandslyde er tidløse, ukendte og eventyrlige, og med havet som både metafor for og adgang til det underbevidste skaber Naufragiums lydbillede en sansemæssig forbindelse til skibet. Kirkegaard arbejder altid med egne optagelser, og vil for at komponere dette værk blandt andet indsamle lyde fra dybet i Københavns Havn og vind fra sejlene på historiske skibe foruden lyden af bølger, is der bevæger sig og vådt træ der giver sig.
Lydkunstværket forventes færdigt ultimo 2024 og bliver udstillet permanent på museet, og indlemmes i museets samling for eftertiden.
Om Jacob Kirkegaard:
Jacob Kirkegaard er lydkunstner og komponist og har udstillet talrige steder fra Tønder til Tokyo. Han har en MA i mediekunst fra Køln, har været sound artist in residency på Oxford Universitet og har været gæsteprofessor på Johannes Gutenberg Universitet i Mainz. I 2022 modtog han Eckersberg Medaljen fra Det Kongelige Danske Kunstakademiråd som anerkendelse af sin enestående præstationer inden for kunsten. Kerneelementet og metoden i Jacob Kirkegaards arbejde udspringer af brugen af lydoptagelser af de håndgribelige aspekter af immaterielle temaer. Byen København er et tilbagevendende tema og Kirkegaard har optaget lyden af byens forvandling siden midt 1990erne.
”Lyden af Hovedstaden”:
I disse år har Københavns Museum særligt fokus på lyd. Det manifesteres ikke mindst i forskningsprojektet ”Lyden af hovedstaden”, hvori en række forskere fra bl.a. Københavns Universitet, Nationalmuseet, Moesgaard Museum og Københavns Museum kortlægger københavnernes forhold til lyd og sprog igennem tiderne og lydens betydning for skabelsen af byens rum og fællesskaber. Projektet kulminerer i maj 2025 med åbningen af en særudstilling om Københavns lyd gennem tiden på museet. Men allerede i 2024 indgår museet et samarbejde om et lydværk til den permanente udstilling med den anerkendte lydkunstner Jacob Kirkegaard som en del af lydsatsningen.
@detobelskefamiliefond @nycarlsbergfondet @augustinusfonden
Nøgleord
Kontakter
Regitze WestergaardMuseumsinspektør og aktivitetsansvarlig
Tlf:+45 4042 6458ez4f@kk.dkJesper Thomas MøllerKommunikations- og presseansvarlig
Tlf:+45 40 19 74 85d64b@kk.dkBilleder
Om Københavns Museum:
Besøg Københavns Museum og bliv klogere på hovedstadens historie. Fra de første istidsjægere til de ældste spor af byen fra vikingetiden. Over pest og brande til nutidens Christiania. Se det 600 år gamle skibsvrag, et skelet af en kriger fra middelalderen og den kæmpe nøgle til Vesterport. Få overblik over byen på den nye interaktive bymodel.
Stormgade 18
1555 København V
Åbent alle dage:
Mandag-onsdag kl. 10-17
Torsdag kl. 10-20
Fredag kl. 10-17
Lørdag-søndag kl. 11-17
Følg pressemeddelelser fra Københavns Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Museum
INVITATION: KOM MED TIL ÅBNINGEN AF FOTOUDSTILLINGEN "STAMSTEDER 2" DEN 29/11 kl. 1619.11.2024 08:58:53 CET | Presseinvitation
Stik oplukkeren i baglommen og træk en kam gennem håret. Så er du klar til en øl eller to og en festlig åbning af fotoudstillingen "STAMSTEDER 2 - KONGERIGETS SIDSTE VÆRTSHUSE!"
BRUN JUL12.11.2024 09:07:10 CET | Pressemeddelelse
I år er julen på Københavns Museum brun. Brun som på et værtshus. Anledningen er en ny runde af udstillingen ”Stamsteder”, hvor museet sætter spot på de sidste værtshuse i hele kongeriget. Startskuddet er juletræstænding foran museet 14. november med smagsprøver på lysebrune ”gode råd” kager, og det, der måske er byens bedste gløgg. Sæt X i kalenderen 29/11 til åbningen af ”Stamsteder 2”, og skynd dig at booke plads på vores hyggelige julebyvandring - eller hvad med at tage med på en af de nye værtshusvandringer? Føler du, at heldet er med dig, så kom til julebanko med værtshusstemning 12. december. Museumsbutikken frister med jule- og mandelgaver, bl.a. den cognac-brune bodega-bibel ”Stamsteder”. Er du til jul med lidt kant, så kig forbi Københavns Museum!
BRUN JUL12.11.2024 08:36:18 CET | Pressemeddelelse
I år er julen på Københavns Museum brun. Brun som på et værtshus. Anledningen er en ny runde af udstillingen ”Stamsteder”, hvor museet sætter spot på de sidste værtshuse i hele kongeriget. Startskuddet er juletræstænding foran museet 14. november med smagsprøver på lysebrune ”gode råd” kager, og det, der måske er byens bedste gløgg. Sæt X i kalenderen 29/11 til åbningen af ”Stamsteder 2”, og skynd dig at booke plads på vores hyggelige julebyvandring - eller hvad med at tage med på en af de nye værtshusvandringer? Føler du, at heldet er med dig, så kom til julebanko med værtshusstemning 12. december. Museumsbutikken frister med jule- og mandelgaver, bl.a. den cognac-brune bodega-bibel ”Stamsteder”. Er du til jul med lidt kant, så kig forbi Københavns Museum!
Se fotoudstillingen "Stamsteder 2 - Kongerigets sidste værtshuse"31.10.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
29. november 2024 til 28. februar 2025 på Københavns Museum I udstillingen kommer du rundt til både Storkøbenhavns og provinsens vandingshuller - nogle er under afvikling, andre finder nye veje. Fra Kastrup, Ballerup og Hadsten kommer du helt til Færøerne og Grønland. Kæmpe fotos og skarpe tekster zoomer ind på, hvad der er sket i kongeriget i efterdønningerne på Coronaen. Hvilke bodegaer er lukket? Hvilke er bygget om - og til hvad? Og blæser byfornyelsens kolde vinde også ude i afkrogene af provinsens brune hjørner? Udstillingen ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse” var i 2022 et tilløbsstykke – kom ind og oplev fortsættelsen.
SKELETTER, BUTIKKER OG BØRSENS SPIR – Kom til anderledes efterårsferie på Byens Bedste Museum!14.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I efterårsferien, hvor oktobermørket sænker sig tidligt, zoomer Københavns Museum ind på dem, der boede i København før os. Tag med på omvisning rundt til skeletterne på museet og hør, hvordan fortidens københavnere levede og døde. Ikke mindst under de store historiske epidemier: pesten og koleraen. Knogler, kranier, horn og tænder fra fortidens dyr kan du selv studere i Arkæologisk Værksted. Børsen ligger ikke langt herfra, og spidsen af dens spir kan du netop nu se i museets rum "Børsen". Skynd dig at opleve den anmelderroste fotoudstilling ”Min Butik!” om byens små – og ofte udrydningstruede – butikker, inden udstillingen lukker 20/10. Og tirsdag i efterårsferien kan lave dit eget kreative kort med Loanto Hobby på Amager. Skyl det hele ned med en kop varm chokolade og den lækreste, hjemmebagte æblekage i vores hyggelige café.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum