Alexandra Instituttet

Ambitiøst konsortium sætter fart på danske sprogmodeller

Del

Med Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv i spidsen går de første danske private og offentlige organisationer nu sammen om at skabe danske sprogmodeller. Modellerne bygger på ufravigelige principper om ansvarlig AI. 

Nyt ambitiøst initiativ bringer tunge spillere fra det offentlige og private sammen for at udvikle danske sprogmodeller
Nyt ambitiøst initiativ bringer tunge spillere fra det offentlige og private sammen for at udvikle danske sprogmodeller

Dansk Sprogmodel Konsortiet er et værdibaseret fællesskab, der er åbent for alle, der kan tilslutte sig dets formål og principper. Medlemmerne vil sikre transparens og ophavsrettigheder til danske data, så sprogmodellerne trygt kan anvendes. I dag gør mange allerede brug af sprogmodeller, der dog ofte primært er trænet på store sprog som engelsk. De modeller kan derudover være underlagt andre værdisæt og anden regulering. 

- Der har været en enestående bred opbakning til vores fælles ide om en alliance, der kunne sætte skub i udviklingen af ansvarlige, danske sprogmodeller, og døren står åben for, at flere ligesindede deltager. Initiativet vil med garanti sætte ny fart i digitaliseringen herhjemme, da vi kan have tillid til vores danske sprogmodeller, siger Thomas Kovsted, adm. direktør, IBM Danmark og fortsætter; 

- I Danmark er vi verdensmestre i tillid, og det skal vi også værne om ved brug af AI. Derfor har det været essentielt at sikre ansvarlig AI med beskyttelse af ophavsrettigheder og med gennemsigtighed fra data til resultat. Dansk Sprogmodel Konsortiet vil donere danske data til brug for træningen af Danmarks fælles sprogmodeller, der er baserede på Danish Foundation Models´ basismodel, Munin. 

- Fælles, gratis og ansvarlige AI-baserede sprogmodeller på dansk vil blive et nationalt aktiv og sikre den fortsatte digitale udvikling af Danmark. Konsortiets rolle er at bidrage med danske data og use-cases. Udviklingen af grundmodellerne sker i regi af Danish Foundation Models, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet, siger Jens Kaas Benner, Head of AI Lab ved Alexandra Instituttet, der er én af initiativtagerne bag konsortiet. 

I Dansk Erhverv ser man flere perspektiver i en frit tilgængelig og ansvarlig dansk sprogmodel. 

- Modellerne hviler på en række ufravigelige principper som transparens, open source og databeskyttelse. Principperne sikrer, at den offentlige sektor og erhvervslivet kan have tillid til modellerne og kan anvende danskbaserede AI-sprogmodeller f.eks. til at løfte serviceniveauet, frigøre ressourcer til borgernære serviceydelser, styrke konkurrenceevnen og skabe vækst og velfærd i Danmark. Modellerne kan også understøtte åben, dansk forskning og uddannelse, da de kan tilgås gratis af alle, udtaler Casper Klynge, Vicedirektør i Dansk Erhverv. 

Konsortiet er åbent for alle og der er dermed lagt op til et samarbejde mellem private og offentlige aktører, hvilket digitaliseringsminister Marie Bjerre ser som en styrke. 

- Det er en stor styrke for Danmark, at innovative kræfter på tværs af erhvervslivet og den offentlige sektor går sammen om at investere i at udvikle danskbaserede sprogmodeller. Dansk initiativ og investeringslyst er vigtigt for, at vi kan høste gevinsterne ved teknologien i Danmark og værne om dansk sprog og kultur. Det er afgørende, at udviklingen sker ansvarligt og sikkert, så vi kan have tillid til modellerne,” siger Digitaliseringsminister Marie Bjerre

Også på kommunalt niveau hilses det nye konsortium velkommen. 

- Jeg er meget glad for initiativet, da en dansk sprogmodel kan blive et stort aktiv for os. Vi brænder på den ene side for at arbejde med og udnytte mulighederne i generativ kunstig intelligens. På den anden side er det helt afgørende, at det sker på en tryg og sikker måde, hvor borgerne kan have tillid til vores databehandling. Hidtil har både lovmæssige og etiske barrierer stået i vejen for at udnytte det fulde potentiale ved generativ kunstig intelligens, men med alliancen om at udvikle nye, danske sprogmodeller ser vi muligheder i at overkomme barriererne. Initiativet flugter fuldstændig, hvordan vi gerne vil arbejde med kunstig intelligens, og jeg ser positive og fremadskuende perspektiver i det ambitiøse samarbejde, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard

Følgende offentlige og private aktører er allerede med i Dansk Sprogmodel Konsortiet: 

 • Aarhus Kommune 
 • ATP 
 • Bagger Sørensen Group 
 • Cbrain 
 • Falck 
 • HOFOR 
 • JN Data 
 • Kommunernes Landsforening 
 • KOMBIT 
 • Norlys 
 • Ordbogen A/S 
 • DLA Piper 
 • Salling Group 
 • SDC 
 • Topdanmark 
 • Visma Enterprise 

Og der er mange flere på vej. 

Dansk Sprogmodel Konsortiet er åben for alle, der kan skrive under på de principper og forpligtelser, der ligger til grund for de danske sprogmodeller. Du kan læse mere om konsortiet her: https://www.danskerhverv.dk/branche/digitalisering-teknologi--tele/llm/

På vegne af Konsortiet:

Casper Klynge, Vicedirektør, Dansk Erhverv
Jens Kaas Benner, Head of AI lab, Alexandra Instituttet
Thomas Kovsted, CEO, IBM Danmark 

For yderligere information kontakt venligst:
Presseansvarlig Jesper Ingemann,
Dansk Erhverv, tlf: 52 26 50 941 

Billeder

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye