Ny rapport: Politisk tunnelsyn på tekniske fag udfordrer den grønne omstilling
Ny analyse fra Tænketanken DEA viser med al tydelighed, at hvis Danmark skal nå sine mål i forhold til den grønne omstilling, så skal der mere opmærksomhed på de merkantile fags rolle. Og det er især det politiske tunnelsyn på fx håndværksfag, der er udfordringen ifølge rapporten.
”Er koblingen mellem merkantile uddannelser og den grønne omstilling overset?”. Sådan spørges der i I Tænketanken DEA’s årsdagsanalyse, der netop er blevet offentliggjort. Svaret er et klart ja; Det er i den grad overset fra politisk hold.
Ifølge DEA’s rapport er de merkantilt ansatte i brancher med store udledninger den tredjestørste faggruppe, mens det er den næststørste faggruppe blandt lederne, hvor de udgør ca. 22 % af medarbejderne.
- DEA’s rapport bekræfter, hvad vi i HK arbejder for at gøre lysende klart: Nemlig at medarbejdere med merkantil uddannelser er dem, der sidder med fingeren på den grønne knap. Vi har en helt afgørende rolle i den grønne omstilling. Indenfor salg, indkøb og økonomi, spedition og shipping, klimaberegninger og ESG-dokumentation. Listen er lang, siger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Samtidig understreger forbundsformanden, at der fortsat ligger et stort oplysningsarbejde foran HK og andre aktører, da både politikere og medierne stort set kun har øje for koblingen mellem teknikere og grøn omstilling. De seneste 5 år har der ifølge rapporten været ca. 1.000 artikler som kæder de tekniske uddannelser sammen med den grønne omstilling, men samtidigt kun 150 artikler, der kæder de merkantile uddannelser sammen med den grønne omstilling.
- Analysen viser med al tydelighed, at vi skal råbe endnu højere for at blive hørt, når vi siger at HK’s medlemmer er bindeleddet i den grønne omstilling. Ligesom analysen i den grad understreger vigtigheden af at kompetenceudvikle både medarbejderne til den grønne omstilling, men også underviserne på de merkantile uddannelsesinstitutioner, siger Anja C. Jensen, forbundsformand for HK.
Uddannelse skal matche behov
Årsdagsrapporten viser, at der i mange merkantile, videregående uddannelser mangler et grønt tema. Det hænger dårligt sammen med de målsætninger, der skal indfris, siger Anja C. Jensen, forbundsformand for HK.
- Det understreger et behov for, at medarbejdere med videregående uddannelser får adgang til de arbejdsmarkedsuddannelser, som har en stor fagpakke rettet mod bæredygtighed og grøn omstilling. Det er simpelthen hovedløst, at en så afgørende faggruppe ikke har adgang til uddannelser, der præcist passer til deres behov – og til arbejdsmarkedets.
Nøgletal:
- Ifølge DEA’s rapport er de merkantilt ansatte i brancher med store udledninger den tredjestørste faggruppe, mens det er den næststørste faggruppe blandt lederne, hvor de udgør ca. 22 % af medarbejderne.
- Udviklingen er i tråd med aktiviteten på efteruddannelseskurser indenfor bæredygtighed på HK’s område, hvor fag som ”Introduktion til bæredygtig omstilling” og ”Cirkulær forretningsforståelse” er mellem 4- og 8-doblet fra 2022 til 2023.
- De seneste 5 år har der ifølge DEA’s rapport været ca. 1.000 artikler som kæder de tekniske uddannelser sammen med den grønne omstilling, men samtidigt kun 150 artikler, der kæder de merkantile uddannelser sammen med den grønne omstilling.
Kontakter
Tina MellergaardKonst. kommunikations- og pressechefHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkFølg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Finansloven sender tiltrængte penge til uddannelsestilbud, men svigter arbejdsmiljøet22.11.2024 11:28:14 CET | Pressemeddelelse
HK roser, at partierne bag finansloven sender en tiltrængt pose penge til uddannelsesinstitutionerne, hvor særligt de små skoler i udkanten kæmper. Forbundsformand Anja C. Jensen ser også positive takter i aftalens prioriteter for velfærden, hvor blandt andet skolemad kan lette hverdagen for mange børnefamilier. Men det vækker bekymring, at arbejdsmiljøet fortsat ikke bliver prioriteret i en tid, hvor mange kæmper med stress og fysisk nedslidning.
Ny rapport slår fast, at vi taber, hvis vi sparer på lediges uddannelse8.10.2024 12:10:43 CEST | Pressemeddelelse
Det Økonomiske Råd konkluderer i ny rapport, at de foreslåede nedskæringer på uddannelse til ledige har negativ effekt på beskæftigelsen. Det er en tabersag for både samfundet og den ledige, mener HK.
HK: Ambitiøst uddannelsesudspil – vi hjælper det gerne op på et 12-tal8.10.2024 10:01:21 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens ambitiøse uddannelsesudspil viser store potentialer og kan blive vejen til bedre balance og flere åbne døre i uddannelsessystemet. HK melder sig klar til fortsat at deltage i drøftelserne, når de nærmere detaljer skal på plads.
En vægtig samfundsaktør takker af: Tænketanken Cevea afvikler sine aktiviteter30.9.2024 14:30:05 CEST | Pressemeddelelse
Bestyrelsen i Cevea har ved et møde mandag besluttet at afvikle tænketankens aktiviteter med henblik på endelig lukning. Beslutningen er en konsekvens af, at det ikke har været muligt at opnå en finansiering, der sikrer et tilstrækkeligt økonomisk fundament.
HK præsenterer 15 konkrete løsningsforslag i stressudspil: ”Samfundet har brug for en stresspakke”.6.9.2024 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsrelateret stress koster hvert år samfundet svimlende 55 mia. kroner. Det svarer til 55.600 fuldtidsstillinger. HK overrækker i dag et stressudspil med 15 forslag til, hvordan vi kan få bugt med arbejdsrelateret stress til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen. Håbet er, at forslagene kan føre til en politisk bredt funderet aftale.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum