Danmarks Frie Forskningsfond

Den frie forskning spirer med 52 nye excellente forskningsprojekter

Del

52 begavede forskere skal med 318 millioner kroner fra Danmark Frie Forskningsfond løfte dansk forskning til nye højder med nyskabende og excellente forskningsprojekter. 

Adobe Stock

De 52 forskere har netop modtaget støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond under virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2 til deres lovende og originale forskningsidéer på tværs af alle videnskabelige grene. Bevillingerne giver de excellente forskere mulighed for at forfølge deres mest innovative idéer og vil fremme nyskabende, dansk forskning.

Projekterne spænder bredt og vil udforske emner så forskellige som, hvordan danske kolonier med afrikanske slaver skabte det kreolske sprog, hvordan unge verden over påvirker hinanden til at bruge rusmidler gennem trends, og hvordan vi måske kan forebygge bakteriers resistens overfor antibiotika ved hjælp af en enkelt bakteriel regulator.

”Når vi uddeler midler til fri forskning, giver vi mulighed for, at de mest talentfulde forskere kan forfølge deres egne bedste idéer. Det er fundamentet for nybrudsskabende forskning. Vi kan se, at disse forskningsprojekter spænder bredt i både temaer og forskningsfelter, men fælles for forskningen er, at den på forskellig vis kan være med til at forbedre vores liv og levevis og gøre os klogere på den verden, vi lever i. Jeg ser frem til at følge forskernes fremskridt og se, hvilke nyskabende projekter, der vil udfolde sig,” siger Søren Serritzlew, bestyrelsesformand i Danmark Frie Forskningsfond.

Se alle DFF-Forskningsprojekt2-bevillinger her (link).


Velvære i en virtuel verden 

Et DFF-Forskningsprojekt2 giver mulighed for, at den enkelte forsker kan realisere sin gode forskningsidé. Der er hård konkurrence om midlerne, og kun ca. 9 ud af 100 ansøgere opnår bevilling.

De mange forskningsprojekter kommer fra alle dele af den videnskabelige verden: Fra fokus på intelligente droner, over kviksølvs klimapåvirkning og til hvordan kunstig intelligens kan hjælpe os til at optimere vores tarmmikrobiom fra barnsben.

Ét projekt, som Søren Harnow Klausen fra Syddansk Universitet står bag, undersøger muligheden for at leve et godt liv i virtuelle verdener. Mange, især unge, mennesker lever i stigende grad deres liv online eller bevæger sig frit imellem virtuelle og fysiske rum, men det anses af mange for mindre sundt end at være i den ”virkelige” verden. Forskningsprojektet vil give ny viden til vores grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige at leve et godt liv og samtidig give viden til fremtidige design af virtuelle omgivelser og retningslinjer for brugen af dem.

Læs en artikel om forskningsprojektet her

Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.

Fakta: DFF-Forskningsprojekt2

  • Hvert år varetager Danmarks Frie Forskningsfonds fem faglige råd udmøntningsopgaven med at udvælge de bedste og mest nybrudsskabende forskningsprojekter. Rådene er sammensat af 75 anerkendte forskere med høj faglig ekspertise.
  • I alt har 570 forskere søgt virkemidlet DFF-Forskningsprojekt2.
  • 52 ansøgere har opnået bevilling for samlet 318 mio. kr. Det giver en samlet succesrate på 9 procent, både hvis man ser på beløb og antal ansøgninger.
  • DFF-Forskningsprojekt2 løber typisk over op til 4,5 år og er udført af flere forskere (herunder postdoc-kandidater og ph.d.-studerende) med en økonomisk ramme på mellem 2 og 4,3 mio. kr. ekskl. overhead.
  • Et DFF-Forskningsprojekt2 er ofte kendetegnet ved at være et koordineret og forpligtende samarbejde, og ansøgere skal have betydelig, selvstændig forskningserfaring på højt internationalt niveau.

Kontakter

Om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den nybrudskabende forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder. Fonden uddeler også hvert år tematiske midler til politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

95 millioner kroner til at udvikle dansk psykiatriforskning12.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt 95 millioner kroner til 34 nye, originale forskningsprojekter, der skal bidrage til at skabe bedre rammer for forskning i psykiatrien. Initiativet skal skabe bedre rammer for forskning i forebyggelse af mistrivsel og psykiske lidelser og behandlingen af psykiske lidelser. Samtidig skal initiativet styrke de faglige miljøer og muligheden for at rekruttere og fastholde medarbejdere på tværs af det samlede psykiatriområde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye