Appetitten på bæredygtig tun er usvækket

Del

Ny årbog over bæredygtigt tun viser, at mængden af tun, der sælges med Marine Stewardship Council (MSC)'s blå miljømærke, voksede med næsten 10% år for år fra 197.800 tons i 2022-23 til 217.300 tons i 2023-24, ifølge data fra MSC. De solgte mængder er næsten fordoblet i de to år fra 2020-21, hvor det globale salg kun var 76.702 tons.

Appetitten på bæredygtig tun er usvækket

De fleste tun med det MSC-certificerede mærke er konserves, men dataene omfatter også salg af våd tun fra fiskedisken, frosset, i færdigretter eller foder til kæledyr.

Tun på dåse er en nærende og økonomisk tilgængelig kilde til protein og omega 3 fedtsyrer og har længe været en fast beboer i køkkenskabet. Da leveomkostningerne er steget rundt om i verden, har mange budget-madbloggere, på engelsk også kaldet 'tinfluencers', rettet opmærksomheden mod tunfisk på dåse til opskrifter på alt fra pastabagning til ’tuna melt’ og fra salat til wokretter.

Den store stigning i salget af MSC-certificeret tun viser, at forbrugerne fortsat prioriterer at sikre, at fisk og skaldyr er bæredygtigt indkøbt trods pressede husholdningsbudgetter.

Det er også oplevelsen hos discountkæden REMA 1000:

”Vores salg af MSC-certificeret tun er i perioden også steget markant – så vi kan sagtens genkende billedet af, at kunderne efterspørger det i højere grad. Et øget salg af MSC-tun til vores kunder ligger i tråd med vores fiskepolitik og vi vil gerne takke kunderne for at bakke så flot op,” siger Anders Rene Jensen, indkøbs- og marketingdirektør hos REMA 1000 Danmark.

Dataene om bl.a. tun på dåse kan findes i en ny årlig publikation fra MSC. Årbogen for bæredygtig tun er en autoritativ analyse af verdensmarkedet for bæredygtig tun. Det viser MSC-certificeringens fremskridt og betydning på havet, på markeder og i samfund over hele verden. Rapporten er fuld af historier og afgørende detaljer om mennesker, der arbejder sammen for at gøre en forskel for planeten.  Rapporten profilerer også de førende mærker rundt om i verden, der driver væksten af MSC-mærkede produkter, og viser, hvordan de opfylder forbrugernes forventninger om tilgængeligheden af bæredygtige fisk og skaldyr.

Den samlede mængde tun, der fanges hvert år, har været støt stigende siden 1950'erne ifølge FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation. Den seneste rapport om verdens fiskeritilstand (SOFIA) viser, at der blev fanget mere end 2,8 mio. ton skipjack tun (bugstribet bonit) i levende vægt og mere end 1,5 mio. ton gulfinnet tun i levende vægt i 2020. En opdateret SOFIA-rapport forventes offentliggjort i juni 2024. 

Ved udgangen af 2023 udgjorde MSC-certificeret tun omkring 33 % af den samlede globale fangst. Medregnet fiskerier, der samarbejder med MSC om at forbedre deres praksis, men som ikke er fuldt certificeret, er dette tal oppe på 53 %.

Forskning, der viser, at en tredjedel af de syv vigtigste tunarter blev fisket på biologisk ubæredygtige niveauer, fik i 2016 FN til at udpege 2. maj som World Tuna Day for at øge bevidstheden om, at bestandene af tunfisk var truet af overvældende efterspørgsel. Siden da har mange fiskerier vist et enormt engagement i at forbedre praksis for at sikre tunens bæredygtighed. International Seafood Sustainability Foundation's seneste bestandsrapport viste, at 86% af den globale tunfangst kom fra bestande på sunde niveauer.   

Nicolas Guichoux, MSC's Chief Programme Officer, sagde:

"Det er ingen overraskelse, at tun på dåse er sådan et populært produkt – det er lækkert, sundt og i disse pressede økonomiske tider giver det værdi for pengene. Men det er vigtigt, at det ikke  bliver offer for sin egen succes.  

"For at sikre forsyningen af tun er vi nødt til at sikre, at den bliver fisket på en bæredygtig måde. Stigningen i salget af tun, der er blevet indkøbt bæredygtigt, viser, hvor godt kunderne forstår dette."

Tun er en vandrende fiskeart, og derfor kan bestandene deles af mange forskellige lande, som skal nå til enighed om de forvaltningsforanstaltninger, der er nødvendige for at sikre, at fiskeriet er bæredygtigt. Dette kan være en betydelig udfordring for tunfiskeriet og de regionale fiskeriforvaltningsorganisationer (RFFO'er). For eksempel er det vestlige centrale Stillehav hjemsted for mere end halvdelen af verdens skipjack tun – den mest populære tunart. 26 nationer med ansvar for tunfiskeri i regionen er i øjeblikket i langsigtede forhandlinger for at blive enige om regler, der skal sikre, at tunbestandene aldrig overfiskes.  

Slut

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Om MSC

Marine Stewardship Council (MSC) er en international non-profit organisation, der sætter globalt anerkendte standarder for bæredygtigt fiskeri og forsyningskæden for fisk og skaldyr. MSC-miljømærket på et fiskeprodukt betyder, at det kommer fra et fiskeri efter vilde fangster, som er blevet uafhængigt certificeret i henhold til MSC's videnskabsbaserede standard for bæredygtigt fiskeri. Mere end 600 fiskerier, der repræsenterer 19 % af verdens vilde marine fangst, er involveret i dets certificeringsprogram, og mere end 20.000 forskellige MSC-mærkede produkter er tilgængelige på hylder over hele kloden. For mere information besøg msc.org/dk

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Marine Stewardship Council-teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland slår kræfterne sammen som region for Østersøen og Centraleuropa12.12.2023 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

Marine Stewardship Council (MSC) reagerer på de ændrede forhold i regionen ved at oprette en ny MSC-subregion for Baltikum og Centraleuropa. Den nye organisationsstruktur er beregnet til bedre at imødekomme udfordringerne med bæredygtig forvaltning af ressourcerne i Østersøen og Nordsøen og de voksende behov hos MSC-partnere i regionen. I november besluttede MSC at slå teams fra Polen, Sverige, Danmark og Finland sammen til ét team med ansvar for 17 lande i den baltiske og centraleuropæiske region. Det nye teams aktiviteter vil omfatte støtte til regionale fiskerier i MSC-programmet, der opererer i Østersøen og Nordsøen, samarbejde med industripartnere, videnskab, myndigheder, NGO'er samt opbygning af offentlighedens bevidsthed om behovet for bæredygtige fisk og skaldyr. Østersøen og Centraleuropa er en strategisk region for udviklingen af markedet for bæredygtige fisk og skaldyr. I området er over 1500 partnere (fiskerier, forarbejdningsvirksomheder, detailhandlere, NGO'er, akademiske

MSC advarer: Risiko for nyt sildekollaps – anbefalet 44% reduktion på fangster4.10.2023 12:13:21 CEST | Pressemeddelelse

Den nordøstatlantiske sildebestand er presset ned til kritiske niveauer, og fangsterne anbefales nu at blive reduceret med 44 %. Årsagen til denne udvikling er fiskerinationernes manglende evne til at blive enige om fordeling af kvoter for den såkaldt atlanto-skandiske sild (AS-sild), der både er den mest spiste i Danmark, og en af Europas mest ikoniske og økonomisk vigtige fiskebestande. I stedet fiskes AS-sild såvel som atlantisk makrel og blåhvilling i henhold til kvoter fastsat ensidigt af individuelle nationer, hvilket resulterer i en vedvarende overudnyttelse af disse ressourcer. Regeringer går i søvne ind i en potentiel gentagelse af sildekollapset i 1960'erne ved at undlade at forhindre overfiskeri af atlantisk-skandisk sild (AS-sild), afslører nye tal fra ICES (International Council for the Exploration of the Sea). Den videnskabelige organisation med ansvar for at rådgive regeringer om bæredygtige fangstbegrænsninger, har meddelt [1], at en kraftig nedskæring på 44% i AS-sildf

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye