Stor donation fra Villum-Fonden muliggør en sanse- og nyttehave på Regionshospitalet Gødstrup
Drømmen om at skabe et uderum, som er helende og afstressende for patienter, pårørende og personale, og som har konkret nytteværdi i forhold til produktion af mad til patienter og personale, kan nu blive en realitet på Regionshospitalet Gødstrup.

Idéen har været på tegnebrættet i mange år, og hospitalets kantine, Havens Madhus, har for længst fået sit navn derefter. Nu er økonomien til en sanse- og nyttehave på Regionshospitalet Gødstrup faldet på plads, takket være en donation på ca. 4,6 millioner fra Villum Fonden.
Når sanse- og nyttehaven er færdiganlagt - forhåbentligt i sommeren 2025 - vil den være et sted, hvor patienter, pårørende og personalet kan få et pusterum fra hospitalets travlhed. Haven kan også bruges som en aktiv del af behandlingen, eksempelvis når patienten skal genoptrænes. I haven vil der blive dyrket bæredygtige blomster, urter, grøntsager. m.m., og ønsket er desuden, at det skal være et sted, hvor udsatte borgere kan deltage i havearbejdet som en meningsgivende hverdagsaktivitet.
"Vi er virkeligt glade for den flotte donation, der gør dette projekt muligt. På det nye hospital i Gødstrup, arbejder vi hele tiden på at forbedre rammerne og udvikle nye muligheder for vores patienter, pårørende og personale. Det er vigtigt for os at se alle som hele mennesker, der har noget at bidrage med. Med sanse- og nyttehaven får vi nu en unik mulighed for at arbejde endnu mere med rummet omkring maden og måltidet, altså lade måltidet nære både krop og sjæl", siger sygeplejefaglig direktør Rikke Degn
For personalet i Afdelingen for Ernæring på Regionshospitalet Gødstrup vil nyttehaven også skabe konkret værdi for produktionskøkkenet. Der vil nemlig kunne høstes bæredygtige urter frugter og grøntsager, som kan supplere de indkøbte råvarer til produktionen af mad til indlagte patienter og i Havens Madhus til hospitalets øvrige brugere.
"Med sanse- og nyttehaven får vi mulighed for at tilføre en ekstra dimension til patienternes mad, nemlig at dele af den er hjemmedyrket. Derudover drømmer vi om, at blomster fra haven – både dem, der kan spises, og dem, der kan blive til buketter - kan finde vej ind i hospitalet, samtidig med at patienter og pårørende kan nyde en gåtur i haven", forklarer ernæringschef Lone Viggers.
Regionsrådets udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg præsenteres for planerne på et møde i maj.
Kontakter
Rikke DegnSygeplejefaglig direktør
Tlf:+45 2819 4002rikke.degn@goedstrup.rm.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum