Finans Danmark

Stærke regnskaber i 2023 overstråler flere års udfordringer med indtjeningen i bankerne

Del

Den danske banksektor opnåede en høj indtjening i 2023, som dog kun bringer den op på niveau med det øvrige danske erhvervsliv i forhold til at levere afkast til ejerne. De flotte regnskaber for 2023 kommer efter en årrække med så lav indtjening, at den har ligget under IMF’s pejlemærke for en sund banksektor. Det er konklusionen i en ny analyse fra Finans Danmark, der også viser, at hvis tabene på udlån havde været på normalt niveau, ville bankernes afkast til ejerne heller ikke i 2023 have nået pejlemærket.

Bankerne øgede deres indtjening betydeligt i 2023, primært som følge af et mere normalt rentemiljø efter en lang periode med lave nettorenteindtægter. Desuden har en robust dansk økonomi og favorable markedsvilkår givet positive kursreguleringer og lave nedskrivninger på udlån.

Ser man på årets resultat i forhold til forrentningen af egenkapitalen, altså det afkast ejere og aktionærer opnår på deres investering i bankerne, er den i 2023 øget til 12,4 pct. Det bringer bankerne på nogenlunde samme niveau som andre danske virksomheder.

Det er første gang siden 2017, at bankernes egenkapitalforrentning når et niveau, som Den Internationale Valutafond (IMF) har peget på, at banker som minimum bør præstere for på sigt at sikre en sund og robust banksektor. En sund indtjening kaldes da også bankernes første værn, der sikrer, at de er solide og kan understøtte familier og virksomheder, når samfundsøkonomien kommer i modvind.

Ifølge IMF* skal en bank kunne forrente sin egenkapital med mindst 10 pct. for at kunne betegnes som en sund bank. Er forrentningen under 10 pct. – men højere end 8 pct. – anses banken som udfordret. Hvis forrentningen er under 8 pct., anses banken som svag. Ifølge risikovurderingerne fra Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA)** skal banker også præstere en egenkapitalforrentning på mindst 10 pct. for at ende i den grønne kategori.

”De sidste 10 års meget lave – ofte negative – renter i Danmark og i Europa har presset bankernes renteindtægter, der normalt er bankernes primære indtægtskilde. Som konsekvens har forrentningen af egenkapitalen i de fleste af de seneste syv år ligget på så lave niveauer, at den danske banksektor i forhold til IMF’s skala kan anses som udfordret eller svag. Det er en situation, vi også har set i de fleste andre europæiske lande. I kun to år ud af de seneste syv år har den danske banksektor haft en forrentning af egenkapitalen, som ifølge IMF kan kaldes sund”, siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Han understreger dog samtidig, at selv om danske banker fik et betydeligt indtjeningsefterslæb i årene med lave renter, har de samtidig opbygget kapital, så bankerne var rustet til at modstå udfordringer i økonomien. Det viser bl.a. de stress-test, som Nationalbanken og Den Europæiske Bankmyndighed EBA løbende udfører på danske banker.

Men det ændrer ikke ved, at sektorens indtjening i perioden har været så lav, at det har vakt bekymring hos de finansielle myndigheder, både herhjemme og i udlandet. F.eks. advarede direktøren i Finanstilsynet i 2019 om, at det usædvanligt lave rentemiljø var med til at kvæle bankerne langsomt, og at udsigterne for den danske banksektor var alvorlige. Derfor har bankerne arbejdet hårdt og fokuseret på at styrke indtjeningen.

Historisk lave nedskrivninger på udlån kan ikke vare ved

Det gode resultat for 2023 skal ses i sammenhæng med, at bankernes tab på udlån fortsat er på et meget lavt niveau som følge af en stærk dansk økonomi og robuste virksomheder. Men de lave tab afspejler ikke en normal situation og kan derfor ikke forventes at vare ved.

Ifølge Finanstilsynet er den gennemsnitlige tabsprocent set over en 50-årig periode (1969-2019) på hhv. 0,86 pct. af udlån og garantier for pengeinstitutter og 0,15 pct. for realkreditinstitutter. Hvis der havde været nedskrivninger på udlån i 2023, som svarer til en mere normal situation, så ville forrentningen af egenkapitalen i 2023 dermed have ligget på omkring 9 pct. og ikke de aktuelle 12,4 pct.

Med andre ord: Hvis bankerne havde haft tab på udlån på bare et gennemsnitligt niveau, ville sektoren - selv med den øgede indtjening i 2023 - ikke have nået IMF’s pejlemærke for en sund forrentning af egenkapitalen på mindst 10 pct.

Men trods bedre udsigter for dansk økonomi er det fortsat usikkert, om vi har set det fulde gennemslag af rentestigningerne. Mange virksomheder befinder sig fortsat i et krydspres mellem både højere renter og højere lønninger. Derfor må der forventes større nedskrivninger på udlån til særligt små virksomheder.

”Det er afgørende, at bankerne har en sund indtjening, så de kan stå imod og være der for danskerne i nedgangstider, hvor tabene vil vokse markant.  Og det er vigtigt, at bankernes forretningsmodel er konkurrencedygtig og robust, så sektoren fortsat kan løfte sine samfundsopgaver og fastholde tilliden hos kunder, investorer og ratingbureauer”, siger Niels Arne Dam.

* IMF Global Financial Stability Report October 2017 (note 5 s. 11).

** EBA Dashboard - Q4 2023.pdf (europa.eu) (s. 3)

Læs hele nyheden her

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Overholdelse af nye EU-krav om energieffektivitet kræver tempo på energiforbedringerne af danske huse10.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Hvis vi som samfund skal i mål med den bæredygtig omstilling og frigørelse fra russisk olie og gas, skal energiforbruget i danske boliger reduceres, og den energi, der bruges i boligerne, skal produceres bæredygtigt. Det er vi godt i gang med. Vedtagelsen af nye EU-regler for bygningernes energieffektivitet, det såkaldte bygningsdirektiv, sætter endnu mere fokus på den vigtige samfundsdagsorden. En ny analyse fra Finans Danmark viser, at de danske huse kan overholde direktivets krav i 2030, hvis udfasning af olie- og gasfyr samt udrulning af fjernvarme og installation af varmepumper i de kommende år bliver gennemført i et tilstrækkeligt hurtigt tempo. Men der skal meget mere til, hvis de danske boliger skal nå bygningsdirektivets langsigtede mål og blive nulemissionsbygninger om 26 år.

Privatøkonomien har det bedre – men mange danskere er stadig meget bekymrede2.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

På trods af, at inflationen er faldet, og renterne er på vej ned, er danskerne stadig bekymrede for deres egen og Danmarks økonomi. Inflation og rentehop har sammen med krig og uro i Europa sat sig som et chok i danskerne. Efter et historisk dyk i forbrugertilliden i 2022, er vi i dag på samme niveau som under den første coronanedlukning i 2020. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye