Haveselskabet

Årets (nye) gang i haven ”Det kan blive et rigtig stort snegleforår”

Del

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i maj

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i maj. 

Dræbersnegle er allerede en udfordring for mange haveejere, og meget tyder på, at det bliver et stort snegleår.
Dræbersnegle er allerede en udfordring for mange haveejere, og meget tyder på, at det bliver et stort snegleår. Haveselskabet

Jakken af, jakken på. Vi er vant til, at temperaturerne svinger i foråret. I år har foråret budt på tidlig varme og sen kulde, og en april, der blev ekstremt våd. Faktisk går den over i historien som en af de vådeste nogensinde. Samtidig er årets fjerde måned sluttet med et stort temperaturudsving. Det får alt sammen betydning for haven i maj, og for hvordan vi kan gribe planteprojekterne an derude. 

Sådan lyder det fra Haveselskabet, en non-profit forening for haveejere med medlemmer over hele landet, som gennem mere end 150 år har arbejdet for at give haveejerne den nyeste viden om haven. De ekstreme mængder nedbør i april og i årets første måneder har tvunget mange haveejere til at udskyde de planteprojekter, som ellers plejer at ligge i marts og april, for jorden har været for våd til at arbejde i, forklarer Marlene Nielsen, haverådgiver i Haveselskabet.

”Vi får stadig billeder ind af græsplæner og nyplantninger, der står under vand, men mange steder er haverne tørret så meget, at man kan arbejde i jorden igen. Vi er stadig på kanten af løvspring og derfor kan man stadig nå at plante nogle af de store planter, man ellers ville have plantet i marts og april. Men hvis vi planter træer, buske eller hæk nu, risikerer vi at skulle vande gennem hele sommeren – særligt hvis vi får lange tørkeperioder, som vi har set de seneste år. Hvis man vil spare på vandet, og projekterne i haven ikke haster, kan man med fordel overveje at vente til efteråret med at plante store planter som træer og buske i haven,” siger Marlene Nielsen.

Dræbersneglene er allerede godt i gang med at forsyne sig i haven

I 2023 og de første måneder af 2024 har vejret vist sig fra sine mest ekstreme sider. Det skal vi forberede os på mere af i fremtiden – både mere tørke og flere heftige nedbørsperioder. Derfor anbefaler Haveselskabet, at vi gør vores haver mere robuste. Det gælder om at have mange forskellige planter i haven og huske de hjemmehørende arter, som er mere hårdføre, men også om at huske at skabe skygge for både mennesker, dyr og planter. Når vi her i foråret går i haven, er det derfor en god ide at have et forandret klima med i overvejelserne. 

Årets vejrluner har også betydning for andre dele af havelivet. Mens april har været våd, var marts lun. Den kombination kan snegle godt lide, og mange af dem er allerede på spil i de danske haver. 

”De gemmer sig godt derude, under gamle blade eller der, hvor jorden er fugtig. Dræbersneglene er stadig små, men ihærdige og godt i gang med at forsyne sig. Vi får allerede mange henvendelser om snegleskader – bl.a. billeder af påskeliljer, hvor der er gnavet store huller i kronbladene. Forårets vejr giver os en formodning om, at det kan blive et rigtig stort snegleforår. Et godt tip er derfor allerede nu at gå på jagt efter små dræbersnegle, sætte sneglehegn op i køkkenhaven og beskytte de allermest sarte planter,” siger Marlene Nielsen.

null
Mange haveejere har måttet udskyde større grave- og planteprojekter på grund af det våde vejr. Haveselskabet

Her får du 5 af Haveselskabets gode gøremål i haven i maj.

1 Væn planterne til temperaturerne

Når temperaturerne stiger, kribler det i fingrene på mange af os efter at komme i haven og plante ud. Det er en god idé at gøre det stille og roligt. Hvis forkultiverede planter som tomater, kål og blomster til skærehaven har stået indenfor i vindueskarmen eller i drivhuset, har de stået beskyttet fra vind og vejr og bør derfor hærdes for at klare sig bedre. Det tager typisk en til to uger afhængig af vejret, hvor man flytter dem ud om dagen på et beskyttet sted, hvor der ikke er for meget vind, og ind om natten, så de langsomt vænner sig til at stå ude. Et gammelt ordsprog lyder: Plant tomater ud til Mors Dag og agurker ud til Fars Dag. Om det også vil gælde i fremtiden, ved vi ikke med sikkerhed endnu, men meget tyder på, at det vil rykke sig, så vi planter tidligere ud. Vent med at plante tomater helt ud, til temperaturen er stabil på ca. 8-10 grader og jordtemperaturen ca. 15 grader. 

2 Lav din egen gødning af ukrudt

Lav gødning af brændenælder, kulsukker og padderokke. De tidlige blade er gode til formålet, fordi de indeholder meget kvælstof. Du kan også bruge skvalderkål i blandingen – det er en god måde at komme ukrudt til livs og bruge det til at gøde andre dele af haven. Fordi bladene er friske, bliver det en meget kvælstofholdig gødning, som er god i drivhus eller højbed. Den kan ikke nødvendigvis stå i stedet for anden gødning, men den kan være et godt supplement. Sådan gør du: Læg de friske blade i en stor spand og dæk med vand. Til et kilo urter skal der bruges 10 liter vand. Rør rundt i det dagligt, så det hele bliver vendt rundt. Efter fem dage er vandet brunt, men lugter endnu ikke alt for grimt. Du kan også lade det stå i flere dage, men så vil lugten tage mere og mere til. Udtrækket skal fortyndes 1:10, før det bruges som gødning. 

3 Forårskur til græsplænen

En del græsplæner er i år ramt af sneskimmel efter en vinter med meget og langvarig sne. Plænerne har haft det hårdt under snetrykket og frosten, og det kan give sneskimmel, som får græsset til at visne. Normalt anbefaler Haveselskabet at give græsset en forårskur i april, men det har ikke været vejr til at gøre det. Det kan heldigvis stadig nås i maj, når græsset er i vækst. Riv græsset igennem og fjern det visne græs. Er der store, bare pletter, så giv kompost og efterså, og gød så græsset når det er i vækst igen, og du kan se, at det vokser. TIP: Når man slår græs i foråret, er det en god idé at gemme græsafklippet og lægge det som et lille tyndt lag i køkkenhaven eller omkring stauderne, så der ikke er bar jord rundt om planterne. Det giver næring til jorden og mindsker fordampningen, så jorden bedre kan holde på fugtigheden til planterne. 

4 Så køkkenhavens afgrøder direkte ud i bedet

Traditionelt er maj en god måned at starte køkkenhaven op, for her kan mange afgrøder sås direkte ud i bedet. Når jorden er klargjort og har fået kompost, kan du måle temperaturen, og når den er ca. 15 grader, kan du gå i gang. Afgrøder som bønner, squash og græskar skal dog vente indtil juni, hvor jorden er varmere, hvis de skal sås direkte i bedet. Hvis der er plads, kan de forkultiveres og passende overtage pladsen fra kål og andre afgrøder, som kan plantes ud nu. 

5 Sæt dahliaer til spiring

Vil du plukke buketter af smukke georginer til sommer, så er det i maj knoldene skal lægges i jorden. De tåler ikke frost, og skal derfor graves op om efteråret, opbevares frostfrit om vinteren og lægges igen om foråret. Find en solrig plads i læ og læg knoldene i 5-8 cm dybde. Du kan med fordel blande kompost i jorden når du planter, for georginer er sultne og har brug for næring for at sætte mange blomster. Beskyt de små skud når de titter op af jorden. De står højt på sneglenes menukort.  

Hvem er Haveselskabet?

Haveselskabet er en NGO, der har til formål at fremme interessen og kendskabet til at dyrke have. Haveselskabets knap 30.000 medlemmer er lige så forskellige som deres haver – haveglæden den deler de. Nogen er til vildt pæn have, andre til køkkenhave. Haveselskabet har siden 1900 udgivet medlemsmagasinet HAVEN, der udkommer 10 gange om året. Læs mere og få masser af ny haveviden på haveselskabet.dk.

Kontakter

Billeder

Nyslået græsplæne i haven. Græsplænen er noget af det, der oftest giver haveejerne hovedbrud, og derfor noget af det, som Haveselskabets rådgivning modtager flest opkald om.
Nyslået græsplæne i haven. Græsplænen er noget af det, der oftest giver haveejerne hovedbrud, og derfor noget af det, som Haveselskabets rådgivning modtager flest opkald om.
Download
En helt ung dræbersnegl. De små snegle gemmer sig godt under gamle blade og på fugtige steder i haven. Selv om de er små, er de sultne og kan gøre store indhug i havens planter.
En helt ung dræbersnegl. De små snegle gemmer sig godt under gamle blade og på fugtige steder i haven. Selv om de er små, er de sultne og kan gøre store indhug i havens planter.
Download
I maj kan mange af køkkenhavens afgrøder sås direkte ud i bedet.
I maj kan mange af køkkenhavens afgrøder sås direkte ud i bedet.
Download
Dræbersnegle er allerede en udfordring for mange haveejere, og meget tyder på, at det bliver et stort snegleår.
Dræbersnegle er allerede en udfordring for mange haveejere, og meget tyder på, at det bliver et stort snegleår.
Download
Mange haveejere har måttet udskyde større grave- og planteprojekter på grund af det våde vejr.
Mange haveejere har måttet udskyde større grave- og planteprojekter på grund af det våde vejr.
Download

Links

Det Kgl. Danske Haveselskab – Haveselskabet

Haveselskabets medlemmer er lige så forskellige som deres haver – haveglæden den deler de. Nogen er til vildt pæn have, andre til køkkenhave. Haveselskabet er en NGO, der har til formål at fremme interessen og kendskabet til at dyrke have. Haveselskabet har siden 1900 udgivet medlemsmagasinet HAVEN, der udkommer 10 gange om året. Læs mere på haveselskabet.dk.

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Årets (nye) gang i haven: ”Giv lugejernet et hvil og lad hækkesaksen ligge lidt endnu”3.6.2024 12:19:20 CEST | Pressemeddelelse

Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i juni Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du inspiration til gode gøremål i haven i juni.

Årets (nye) gang i haven ”Tænk insekter og småfugle ind i haven” Haveselskabets 5 gode gøremål i haven i april2.4.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du april måneds gode gøremål i haven.

Årets (nye) gang i haven ”Tjek havens tilstand en ekstra gang” Haveselskabets 6 gode gøremål i haven i marts7.3.2024 12:52:29 CET | Pressemeddelelse

Klimaforandringerne har ændret årets gang i haven, og få ting er i dag, som da vi voksede op. Haveselskabet har derfor lavet en guide til, hvad du kan gøre måned for måned, nu hvor tommelfingerregler som at klippe hæk før Skt. Hans og beskære roser til dronningens fødselsdag ikke længere dur. Her får du marts måneds gode gøremål i haven.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye