Verdo Holding A/S

Erhvervsuddannelserne skal uddanne fremtidens grønne specialister, men det starter i grundskolen

Del

Klimauret tikker, og kravene til borgere og virksomheder vokser. Imens står flere sektorer – også i den grønne omstilling - med en helt central udfordring: Erhvervsuddannelserne kæmper med at uddanne nok kompetente hænder.

Margrete Larsen, HR-direktør i Verdo og Lars Michael Madsen, adm. direktør Tradium under optagelserne til Et grønt skridt foran.
Margrete Larsen, HR-direktør i Verdo og Lars Michael Madsen, adm. direktør Tradium under optagelserne til Et grønt skridt foran. Foto: Mikkel Svold.

”Der skal vilde løsninger til vilde problemer, men der mangler langt flere hænder, end vi kan levere”.

Sådan lyder konklusionen fra Lars Michael Madsen, der er administrerende direktør hos erhvervsskolen og gymnasiet Tradium i Randers. Tradium er lige præcis den type erhvervsskole, der uddanner fremtidens specialister, som skal hjælpe med at udrulle de grønne løsninger.

Netop den problemstilling støder Margrete Larsen, HR-direktør i Verdo, ofte på. Forsyningsselskabet med hovedsæde Randers flytter bl.a. i disse år mange kunder fra gas til fjernvarme, og netop her mangler virksomheden det, Margrete Larsen kalder for ’kloge hænder’:

”Vi mærker det over hele paletten, men især på håndværkersiden. Vores gaskunder ser et stort incitament i at overgå til fjernvarme, men vi løber ind i flaskehalse, når vi mangler de her kloge hænder.”

Det grønne trækker, men ikke nok
På erhvervsskolen Tradium uddanner skolen typisk to forskellige grupper: De, som ønsker en erhvervsrettet uddannelse, og de, som allerede er på arbejdsmarkedet, men som skal omstille nogle kompetencer. For de yngre er det især de bæredygtige tendenser, der trækker.

”De her bæredygtighedstrends skaber en ny fortælling. Her handler det ikke kun om mangel på arbejdskraft, men om at blive et led i løsningen til den grønne dagsorden. Det tænder nogle unge mennesker, som vi ikke har haft fat i før,” fortæller Lars Michael Madsen.

Selvom den bæredygtige dagsorden både fylder hos nye elever på Tradium og hos mulige kandidater hos Verdo, så er der lidt vej endnu.

Både Margrete Larsen og Lars Michael Madsen peger på, at erhvervsuddannelserne kæmper med stereotype fordomme om beskidte hænder og gammeldags smedeværksteder. Dertil er det almene gymnasium næsten blevet en naturlig fortsættelse af folkeskolen for største delen af de unge, der ellers kunne søge direkte ind på erhvervsskolerne.

”Den gode nyhed er, at det ikke er nogen hindring at tage en gymnasial uddannelse først. Det kan være lidt en omvej, men for nogle måske også en modenhedsvej, hvor man får nogle andre kompetencer, der kan komme i spil på erhvervsuddannelsen,” siger Lars Michael Madsen.

Et langt, sejt træk
De to eksperter forventer ingen ny virkelighed i morgen og påpeger desuden, at der formentlig er en forsinkelse mellem virksomhedernes behov og nye elever på skolerne. Til gengæld ser de begge mod grundskolen som en kilde til fremtidige kandidater.

”Hvis vi kan ændre mindsettet og måden grundskolerne arbejder med STEM-fagene på i samarbejde med erhvervsskolerne og virksomhederne, så tror jeg, at det kan gøre en forskel. Det er der, stenene bliver lagt, og interessen opstår,” siger Margrete Larsen.

Netop grundskolen som fødekæde til erhvervsuddannelserne har også landets børne- og undervisningsminister Mattias Tesfayes opmærksomhed. I starten af februar italesatte ministeren selv samme problemstilling, og gav samtidig udtryk for et ønske om flere praktiske undervisningstimer i udskolingen.

Hos Tradium og Lars Michael Madsen står de klar med åbne arme – både for nye elever, men også til et bredere samarbejde mellem uddannelserne:

”Vi vil meget gerne på erhvervsskolerne bistå grundskolerne med også at bruge hovedet og forlænge det ud i erhvervslivet. Her tænker jeg, at Margrete og mange af de virksomheder, hun repræsenterer, har samme interesse, men det er et langt sejt træk,” fortæller Lars Michael Madsen.

Du kan lytte til resten af samtalen mellem Margrete Larsen og Lars Michael Madsen i podcasten ’Et Grønt Skridt Foran’. Find den i din foretrukne podcast-app.

Kontakter

Billeder

Margrete Larsen, HR-direktør i Verdo og Lars Michael Madsen, adm. direktør Tradium
Margrete Larsen, HR-direktør i Verdo og Lars Michael Madsen, adm. direktør Tradium.
Download
Et grønt skridt foran, Episode 13
Et grønt skridt foran, Episode 13
Download

Links

Om Verdo Holding

Energikoncernen Verdo har hovedsæde i Randers og forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og/eller varme. I koncernen indgår desuden en række kommercielle forretninger.

Verdo er en formålsdrevet virksomhed, som i 2021 blev omdannet til et andelsselskab. Missionen er at drive og udvikle bæredygtig kritisk infrastruktur til gavn for kunder og fremtidens samfund.

Følg pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Verdo Holding A/S

Verdo udvider bestyrelsen: Bjarne Munk Jensen og Helle Damm-Henrichsen træder ind8.5.2024 20:40:58 CEST | Pressemeddelelse

To eksterne medlemmer blev onsdag aften valgt ind i Verdo’s bestyrelse. Det drejer sig om henholdsvis Bjarne Munk Jensen, adm. direktør i Kredsløb, og Helle Damm-Henrichsen, adm. direktør i DIN Forsyning. Som eksterne bestyrelsesmedlemmer skal de nu være med til at styrke det faglige grundlag for de store beslutninger, der venter forude, når fremtidens energi skal gøres til virkelighed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye