Brintbranchen

Resultatet af den europæiske brintbank punkterer myten om, at grøn brint er for dyrt

Del

Brintbranchen finder resultaterne af den første auktionsrunde i den europæiske brintbank opløftende, da de beviser, at europæiske brintprojekter er tættere på kommerciel modenhed end tidligere antaget. Nu handler det om at holde momentum, og Brintbranchen opfordrer derfor Danmark til at afsætte nationale midler til de kommende auktionsrunder i den europæiske brintbank.

720 millioner euro kunne den europæiske brintbrank, European Hydrogen Bank, fordele over i alt 132 ansøgende projekter fra 17 europæiske lande. Syv af projekterne får nu tilbudt produktionsstøtte, men blandt dem er desværre ingen danske projekter. De vindende projekter er placeret i Spanien, Portugal, Norge og Finland. En veloverståede første auktion viser, at der er stor appetit på grøn brintproduktion i EU, for ligesom det var tilfældet med det danske PtX-udbud, har EU-udbuddet været betragteligt overtegnet. 

”Fortællingen om den dyre grønne brint er slut. Europa kan se frem til etablering af 1,5 GW ekstra og ovenikøbet billig elektrolysekapacitet igennem den europæiske brintbank, og det er en dejlig nyhed. Det er ærgerligt, at danske projekter ikke er blandt de vindende, men vi er glade for at se vores medlem Copenhagen Infrastructure Partners som den store vinder i den her runde, og vi håber på større dansk success i anden runde, som efter planen åbner senere i år,” udtaler Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbranchen. 

Danmark skal stemple ind via Auction-as-a-service  

Det er iøjnefaldende, at fem ud af de syv vindende projekter er placeret i Spanien og Portugal – lande som, ligesom Danmark, har rigtigt gode VE-ressourcer. De andre to vindende projekter har hjembase i de nordiske lande, Finland og Norge, som har lignende investeringsmiljøer og -forudsætninger, som Danmark. Derfor skal vi nu ikke miste modet i Danmark. 

”Dagens resultater understreger værdien af at støtte danske projekter via Auction-as-a-Service i fremtiden. For når vi kigger på resultaterne fra det danske PtX-udbud sammenholdt med det europæiske, ligger prisniveauerne relativt tæt. Det er også værd at bemærke, at de to udbud har ligget meget tæt på hinanden tidsmæssigt, og det kan have haft en indvirkning på søgningen. Derfor har Brintbranchen også argumenteret for, at de danske udbud skal koordineres med de europæiske, så Danmark får mest muligt ud af den kombination af gode VE ressourcer og stærke regulatoriske udviklinger” afslutter Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbranchen. 

Kontakter

Links

Brintbranchen

Brintbranchen er en fokuseret interesseorganisation for brint- og Power-to-X-interessenter i Danmark. 

Vi repræsenterer hele værdikæden fra forskning til færdigudviklede produkter. Hver dag arbejder vi for at fremme produktion og brugen af brint, Power-to-X (PtX), brændselsceller, elektrolyse, electrofuels og de bagvedliggende teknologier. 

Vores ambition er, at Danmark udnytter sit potentiale til at blive foregangsland inden for brint og Power-to-X, og vi arbejder hver dag for at skabe de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af vores medlemmers teknologier og produkter.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Nytårsudtalelse fra Brintbranchen: Sådan gør vi 2024 til et godt brintår1.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter et undervejs udfordrende 2023 sluttede året stærkt på brintområdet. 2024 kan og bør blive brintens år, og for alvor sætte gang i næste fase af den grønne omstilling. Men det kræver en ambitiøs og visionær politisk aftale om finansieringen af brintinfrastruktur, aktivt dansk samspil med EU’s brintbank, og en ambitiøs industripolitisk opfølgning på decembers aftale om grøn statsstøtte, siger Brintbranchen i anledning af årsskiftet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye