Resultatet af den europæiske brintbank punkterer myten om, at grøn brint er for dyrt
Brintbranchen finder resultaterne af den første auktionsrunde i den europæiske brintbank opløftende, da de beviser, at europæiske brintprojekter er tættere på kommerciel modenhed end tidligere antaget. Nu handler det om at holde momentum, og Brintbranchen opfordrer derfor Danmark til at afsætte nationale midler til de kommende auktionsrunder i den europæiske brintbank.
720 millioner euro kunne den europæiske brintbrank, European Hydrogen Bank, fordele over i alt 132 ansøgende projekter fra 17 europæiske lande. Syv af projekterne får nu tilbudt produktionsstøtte, men blandt dem er desværre ingen danske projekter. De vindende projekter er placeret i Spanien, Portugal, Norge og Finland. En veloverståede første auktion viser, at der er stor appetit på grøn brintproduktion i EU, for ligesom det var tilfældet med det danske PtX-udbud, har EU-udbuddet været betragteligt overtegnet.
”Fortællingen om den dyre grønne brint er slut. Europa kan se frem til etablering af 1,5 GW ekstra og ovenikøbet billig elektrolysekapacitet igennem den europæiske brintbank, og det er en dejlig nyhed. Det er ærgerligt, at danske projekter ikke er blandt de vindende, men vi er glade for at se vores medlem Copenhagen Infrastructure Partners som den store vinder i den her runde, og vi håber på større dansk success i anden runde, som efter planen åbner senere i år,” udtaler Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbranchen.
Danmark skal stemple ind via Auction-as-a-service
Det er iøjnefaldende, at fem ud af de syv vindende projekter er placeret i Spanien og Portugal – lande som, ligesom Danmark, har rigtigt gode VE-ressourcer. De andre to vindende projekter har hjembase i de nordiske lande, Finland og Norge, som har lignende investeringsmiljøer og -forudsætninger, som Danmark. Derfor skal vi nu ikke miste modet i Danmark.
”Dagens resultater understreger værdien af at støtte danske projekter via Auction-as-a-Service i fremtiden. For når vi kigger på resultaterne fra det danske PtX-udbud sammenholdt med det europæiske, ligger prisniveauerne relativt tæt. Det er også værd at bemærke, at de to udbud har ligget meget tæt på hinanden tidsmæssigt, og det kan have haft en indvirkning på søgningen. Derfor har Brintbranchen også argumenteret for, at de danske udbud skal koordineres med de europæiske, så Danmark får mest muligt ud af den kombination af gode VE ressourcer og stærke regulatoriske udviklinger” afslutter Adriana Guerenabarrena, chef for regulering og analyse i Brintbranchen.
Kontakter
Adriana GuerenabarrenaChef for regulering og analyseBrintbranchen
Tlf:31155724ag@brintbranchen.dkLinks
Brintbranchen
Brintbranchen er en fokuseret interesseorganisation for brint- og Power-to-X-interessenter i Danmark.
Vi repræsenterer hele værdikæden fra forskning til færdigudviklede produkter. Hver dag arbejder vi for at fremme produktion og brugen af brint, Power-to-X (PtX), brændselsceller, elektrolyse, electrofuels og de bagvedliggende teknologier.
Vores ambition er, at Danmark udnytter sit potentiale til at blive foregangsland inden for brint og Power-to-X, og vi arbejder hver dag for at skabe de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af vores medlemmers teknologier og produkter.
Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen
Regeringens minimumsimplementering af VE-direktiv hæmmer PtX-udviklingen21.5.2025 13:36:31 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har valgt at sidde branchens indsigelser overhørig, og fastholder en minimumsimplementering EU’s tredje VE-direktiv (VEIII). Dermed er det, der kunne have tjent som løftestang for brint- og PtX-udviklingen i Danmark, i stedet endt med en absolut minimumsløsning, der vil svække Danmark i den internationale konkurrence. Det er meget problematisk, og ikke en grøn stormagt værdigt, mener Brintbranchen, som ærgrer sig over, at regeringen misser en så oplagt mulighed for at kombinere klimahandling og erhvervsudvikling.
Auktion afslører: Støttebehovet til grøn brint falder fortsat20.5.2025 15:48:02 CEST | Pressemeddelelse
Grøn brint er langt billigere og mere konkurrencedygtig, end rygterne ville påstå. Det understreges tydeligt ved den anden auktionsrunde via EU’s Brintbank, der netop er afsluttet med støtteniveauer på mellem 0.20 og 0.60 euro pr. kilo grøn brint produceret. Det er gode nyheder, vurderer Brintbranchen, der opfordrer regeringen til at gøre mere for at sikre de danske muligheder i næste runde.
Aftale om havvind: Nu skal aftaget i fokus19.5.2025 16:10:18 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget nu har indgået en aftale om havvind. Dermed er det nu tid til at fokusere på at øge aftaget af grøn strøm og ikke mindst booste produktionen af brint og grønne brændstoffer, lyder det fra Brintbranchen i en kommentar til dagens politiske aftale.
Åbningen af European Energys PtX-anlæg i Kassø er en vigtig sejr for grønne løsninger made in Denmark13.5.2025 12:05:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag markeres den officielle åbning af European Energys PtX-anlæg i Kassø. Åbningen af anlægget, der producerer e-metanol til bl.a. skibsfarten, markerer en vigtig milepæl – ikke alene for European Energy men også for den samlede brint- og PtX-industri. Det vurderer Brintbranchen, som ser åbningen som en vigtig sejr for grøn PtX made in Denmark.
EU’s roadmap skal følges op af hurtig og ambitiøs grøn handling7.5.2025 11:27:08 CEST | Pressemeddelelse
Energi- og boligkommissær, Dan Jørgensen, har fremlagt det roadmap, der skal vise vejen mod et Europa uafhængigt af fossil, russisk energi. Det er en god, vigtig og ambitiøs plan, der er lagt frem for at afhjælpe de akutte forsyningsudfordringer, men Brintbranchen opfordrer til, at man fra EU’s sidde sætter lige så hårdt ind for at accelerere den grønne omstilling, der skal gøre EU uafhængigt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum