Region Hovedstaden

Region Hovedstaden vil åbne fælles hjertecenter

Del

Politikerne i Region Hovedstaden lægger ændringer til Hospitalsplan 2025 i høring – planen skal også samle de alvorligt syge akutpatienter, der skal indlægges, på Herlev Hospital

Politikerne i Region Hovedstaden ønsker, at akutte patienter, der potentielt er alvorligt syge og måske skal indlægges, modtages på akuthospitalet i Herlev, mens Akutklinikken i Gentofte skal tage sig af voksne og børn, hvis de bliver syge uden for egen læges åbningstid eller kommer til skade, så de har brug for at se en læge akut.

”Patienterne skal tilbydes den bedste akutte behandling - uanset om de har en mindre alvorlig skade eller sygdom. Eller om de har behov for at få vurderet, om de skal indlægges med en alvorlig og måske livstruende sygdom. Ved at samle en høj faglig ekspertise på Herlev er der mulighed for hurtigt at få en diagnose og blive behandlet for alle sygdomme døgnet rundt. Til gengæld vil borgere, der har brug for behandling for noget mindre alvorligt, formentlig opleve kortere ventetid på Gentofte, fordi de ikke skal stå i kø med det mere alvorlige,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).

Samling af hjertepatienter

Derfor sender regionsrådet to ændringer til Hospitalsplan 2025 i høring. Udover ændringerne i behandling af akutte patienter ønsker politikerne i Region Hovedstaden også etablere et regionalt hjertecenter – Hjertecenter Hovedstaden - hvor al invasiv behandling af hjertesygdomme (f.eks. pacemakerbehandling, behandling af kransåreforkalkning og hjerterytmeforstyrrelser) samles.

”På Gentofte Hospital vil vi gerne etablere en af Europas største enheder for specialiseret invasiv behandling af forstyrrelser i hjerterytme. Derfor vil vi gerne oprette Hjertecenter Hovedstaden. Her skal patienter behandles, når hjertet “løber løbsk”, som kan behandles med overbrænding af hjertevæv, og når hjertet slår langsomt, som kræver pacemaker eller en indopereret hjertestarter. Det er områder, hvor der kommer flere og flere patienter,” fortæller formand for Sundhedsudvalget Christoffer Buster Reinhardt (C).

Rigshospitalet og Gentofte Hospital har stor ekspertise i specialiserede operationer i og omkring hjertet. Regionen ønsker at samle behandlingerne i et center organisatorisk forankret på Rigshospitalet, hvor der er en enhed på Rigshospitalet og en enhed på Gentofte Hospital.  Samlet set vil ændringerne for Gentofte  Hospital betyde, at der årligt kommer flere patienter til Gentofte.

Nødvendige justeringer

Udover de to ændringsforslag til den eksisterende Hospitalsplan 2025 skal den nye Hospitalsplan 2030 sættes i gang. Thomas Rohden (Rad.), 2. næstformand i Region Hovedstaden, understreger, at det er nødvendigt med et sundhedsvæsen i rivende udvikling med flere ældre mennesker med mange sygdomme på en gang og færre yngre til at behandle og pleje dem.

”Hvis sundhedsvæsenet skal følge med, og vi skal sikre den højeste kvalitet i fremtiden – også i takt med at der kommer nye, bedre behandlinger, så er der brug for justeringer undervejs. Vi er enige om, at nogle ændringer ikke skal afvente den nye hospitalsplan 2030. Vi skal hurtigst muligt opnå de forbedringer for sammenhængen, effektiviteten og kvaliteten, ændringerne skal bidrage til,” siger Thomas Rohden og nævner det stigende problem med at rekruttere akutpersonale til Gentofte, der betyder, at det hver dag er nødvendigt at flytte 4-6 svært syge patienter med ambulance fra Gentofte til Herlev.  

Ny Hospitalsplan 2030

I arbejdet med den kommende hospitalsplan 2030 er partierne enige om, at Gentofte Hospital fortsat skal styrkes som regionens udviklingshospital for planlagt kirurgisk og medicinsk behandling. Der er ønske om, at man kan etablere et Center for Elektiv Ortopædkirurgi i Gentofte, der både skal sikre, at flest mulige mennesker får de nødvendige operationer, men samtidig har et fokus på, at man ikke opererer unødigt i bevægeapparatet, ligesom der skal være fokus på træning både før og efter en eventuel operation.

Et andet fokusområde, som politikerne vil tage op i arbejdet med Hospitalsplan 2030, er patienter med neurologiske sygdomme, som også skal kunne behandles på Amager og Hvidovre Hospital.

Ændringerne til hospitalsplan 2025 behandles 7. maj i Forretningsudvalget og sendes i høring i maj-juni, hvorefter regionsrådet skal tage endelig stilling til forslagene.

Læs hele den politiske aftale på regionens hjemmeside

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye