Green Power Denmark

Klimamålet i 2030 er indenfor rækkevidde, men vejen er stadig usikker

Del

Vejen mod 2030-målet er blevet betragteligt kortere. Klimaministeret vurderer, at den såkaldte CO2-manko er nede på 1,5 millioner tons i 2030. Samtidig viser klimafremskrivningen, at el-og fjernvarmesektoren bliver den første sektor uden udledninger. Der er faktisk udsigt til negative udledninger på 0,3 tons CO2.  Men selvom vejen er blevet noget kortere, er den stadig forbundet med store risici. Derfor er det vigtigt med en fokuseret indsat for at få elektrificeret det fossile energiforbrug, mener Green Power Denmark.

Den såkaldte CO2-manko var sidste år 5,4 millioner tons. I år er den faldet til 1,5 millioner tons. Det skyldes blandt andet en mere positiv forventning til antallet af elbiler. Derudover vurderer klimafremskrivningen, at el- og fjernvarmesektoren står til at blive den første sektor uden CO2-udledninger. Faktisk vil sektoren levere negative CO2-udledninger i 2030.

- Vejen mod klimamålet i 2030 bliver hele tiden kortere. Det er en rigtig god nyhed for klimaet. Men de sidste kilometer frem mod målstregen er både ujævne og fyldt med hårnålesving. I de kommende seks år bliver der brug for en fokuseret indsats, hvis vi skal lykkes, siger Martin Ingerslev, cheføkonom i Green Power Denmark.

Der er stadig usikkerheder forbundet mange af klimatiltagene. For eksempel skal en stor del af de forventede CO2-reduktioner frem mod 2030 komme fra nye CCS-anlæg - nærmere bestemt 2,5 millioner tons. Her er tale om investeringer i milliardklassen til nye CO2-fangstanlæg, logistik- og lagringsfaciliteter. Alle investeringer skal ske indenfor få år, og alle anlæg skal levere reduktioner fuldt ud fra 1. januar 2029, hvis forudsætningerne i klimafremskrivningen skal være opfyldt.

- Politikerne har satset stort på CO2-fangst og lagring for at nå 2030-målet. Men der er stadig et stort spørgsmål, om hele potentialet kan nås inden 2030. Det seneste CCS-udbud blev både væsentligt dyrere og leverede færre CO2-reduktioner end tidligere antaget, siger Martin Ingerslev.

Heldigvis spår klimafremskrivningen, at elektrificeringen af transporten går den rigtige vej. Klimaministeret vurderer, at der vil være 1,2 millioner grønne biler på vejene i 2030, hvor 925.000 af dem er elbiler. Derudover vil elektrificering af den tunge vejtransport for alvor komme i gang frem mod 2030, hvor 20 procent lastbilerne vil køre på el.

Selvom fremskrivningen viser fremgang, vil transportsektoren fortsat være den næststørste udleder, kun overgået at landbruget. 

- I 2030 vil energisektoren levere 100 procent grøn energi, så det handler om at få de sektorer, som stadig bruger fossile brændsler, til at køre på strøm. Det gælder ikke mindst vejtransporten. Selvom det går den rigtige vej, er det afgørende, at vores afgiftssystem fortsat tilskynder til, at så mange biler og lastbiler som muligt kører på strøm i 2030. Særligt hvis de andre veje mod klimamålet viser sig ikke at levere tilstrækkeligt, siger Martin Ingerslev.

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

A Major Setback for Denmark’s Green Ambitions6.12.2024 13:09:55 CET | Pressemeddelelse

Denmark’s largest-ever offshore wind farm tender has ended in disappointment. Investors have deemed it unprofitable to develop offshore wind farms in the Danish part of the North Sea under current market conditions. This represents a significant blow to Denmark’s green transition, and it hinders efforts to provide businesses and consumers with competitively priced energy. Furthermore, the result will delay the nation’s goal of achieving energy independence from hostile nations, according to Green Power Denmark.

En kæmpe skuffelse for vindmølleindustrien og vores grønne ambitioner5.12.2024 17:17:21 CET | Pressemeddelelse

Danmarkshistoriens største udbud af havvindmøller er endt som en stor skuffelse. Ingen investorer mener, at det vil være en god forretning at opføre havvindmøller på Nordsøen i den nuværende markedssituation. Det er et kæmpe tilbageslag for den grønne omstilling. Det svækker vores ønske om at skaffe energi til virksomheder og forbrugere til konkurrencedygtige priser, og det forsinker vores mål om at blive uafhængig af energi fra fjendtlige lande, mener Green Power Denmark.

COP29 førte kun til små fremskridt24.11.2024 10:20:49 CET | Pressemeddelelse

Med aftalen på COP29 flytter verden sig kun få millimeter i den rigtige retning. Det lykkedes at blive enige om et mål for klimafinansiering på 300 milliarder dollars om året. Men det er grundlæggende en svag aftale, som ikke afspejler, hvor travlt vi har med at bekæmpe klimaforandringerne. De største fremskridt på klimakonferencerne sker uden for forhandlingslokalerne, konstaterer Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye